Finnmark – en for alle, alle for en

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Bakgrunn for prosjektet er å gi personer i Finnmark en møteplass de i dag mangler for å søke riktig hjelp, samt møte andre i lik situasjon.

Målsetting for prosjektet

Målet er å gi personer med parkinson og deres pårørende oppdatert informasjon om tjenester, tilbud og tiltak som finnes. Målet er også at eksisterende tilbud tas i bruk og at seminarene bidrar til flere nettverk. For at alle skal få mulighet til å delta vil vi også tilby streaming av et av seminar.

Målgruppe

Personer med parkinson som bor i Finnmark fylke, og deres pårørende.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

90

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektgruppen ønsker i dette prosjektet en parallell arbeidsprosess mellom faggruppen og brukergruppen og vil derfor involvere Finnmarkssykehusene gjennom poliklinikken i Kirkenes med planleggingen og som en del av programmet. Dette for å sikre kvaliteten i programmet, men også for å gi rom for nettverksbygging mellom pasient og helsevesen. Videre vil vi gi mye tid under seminarene til det sosiale slik at deltakerne kan bli kjent med hverandre og utveksle erfaringer. Forbundets sekreter vil ta seg av det praktiske i forkant av seminarene som reservasjon av arrangementssteder, foredragsholdere, annonsering og invitasjoner til medlemmer. Alle i prosjektgruppen vil være til stede under gjennomføringen, både med det praktiske og som vertskap og likepersoner. Oppfølging og evaluering i etterkant av seminarene er minst like viktig for å sikre tilbakemeldinger, samt se til at målene ble oppnådd på best mulig vis.

Fremdriftsplan for prosjektet

I januar vil prosjektgruppen etableres, program utarbeides og alle nødvendige forespørsler og reservasjoner gjennomføres. Arrangementene annonseres og invitasjoner sendes ut i løpet av februar. Gjennomføring er satt til å skje i perioden april-juni, samt streaming av et av dem. I perioden etter seminarene vil tiden bli brukt til gjennomgang av evalueringsskjemaer, oppfølging av ideer, ringerunder av deltakere, samt rapportering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Bakgrunnen for prosjektet var å ivareta personer med parkinson og pårørende i Finnmark ettersom de har manglet en både fylkes- og lokalforening i lang tid. Målsettingen var å gjennomføre 2 seminarer for å formidle oppdatert informasjon om tjenester, tilbud og tiltak som kan bidra til en bedre hverdag med sykdommen. Det var også viktig at de pårørende fikk tilpasset informasjon og ivaretakelse, samt å nå ut med informasjon til flere gjennom streaming av et seminar. Målgruppen var personer med parkinson og deres pårørende. Målet var å nå totalt 90 personer, 30 på hver samlingene og resterende på nett gjennom streaming.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektets resultat har vært svært positivt med 56 deltakere fra målgruppen seminarene, og 1862 som har sett streamingen. Evalueringene viser at prosjektet har vært både nyttig og verdifullt for deltakerne.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1918

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektgruppen har bestått av 2 personer med parkinson og et pårørende, samt administrasjonen. I tillegg har enkelte frivillige kontaktpersoner i Finnmark bidratt med tips til utflukter, valg av hotell, restauranter og annen logistikk. Administrasjonen har hatt ansvaret for det praktiske for- og etterarbeidet med begge seminarene, mens prosjektgruppen har deltatt aktivt under seminarene som vertskap og ledere i gruppearbeidene. Det ble gjennomført 2 seminarer, et i Alta 7-9 september og et i Kirkenes 14-16.september. Vi valgte å kjøre forskjellige temaer på begge stedene slik at deltakerne kunne velge å delta på begge om ønskelig. Begge steder hadde eget opplegg for pårørende. Seminarene ble annonsert på parkinson.no, Facebook, i flere lokalaviser, samt invitasjoner sendt på mail og per post, plakater på butikker og egne informasjonskriv til UNN og Finnmarksykehusene. Det ble i tillegg foretatt ringerunder til alle medlemmer i Finnmark som oppfølging av invitasjonene. Foredraget til nevrolog Mathias Toft ble streamet live på facebook og senere lagt ut opptak på youtube. Se vedlagt rapport for mer detaljer rundt prosjektgjennomføring og metode.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektets resultat har vært svært positivt, både i antall deltakere på seminarene, antall visninger på streaming, samt oppslag i media. Begge seminarene var fulltallige med 56 deltakere fra målgruppen. Streamingen av foredraget til nevrolog Mathias Toft har hatt totalt 1862 visninger og har bidratt til at flere har fått tatt del i informasjon om sykdommen og den nyeste forskningen. Prosjektet har bidratt til å gi personer i Finnmark informasjon om tjenester, tilbud og tiltak som kan bidra til en bedre hverdag med sykdommen. Deltakerne har gitt uttrykk for at dette var svært etterlengtet, spesielt nyttig var det å ha en møteplass for å bli kjent med andre. Dette vises også som et klart resultat i evalueringene av seminarene. Vi har ingen måltall på om prosjektet har bidratt til at flere har tatt i bruk tjenestene poliklinikken i Kirkenes da det i skrivende stund er usikkert på om tilbudet vil fortsette.

Oppsummering og videre planer

Oppsummert var de aller fleste fornøyd, men vi ser at det kunne vært satt av mer tid til pauser. Tilbakemeldingene viser at det er behov for slike samlinger hvor de kan møte likesinnede og motta oppdatert informasjon. De videre planene er å hjelpe den nyetablerte fylkesforeningen i Finnmark med å se på hvordan de kan ivareta sine medlemmer på best mulig måte. Dette er en stor utfordring med tanke på avstandene og begrensede midler, men vi har tro på at det finnes alternative løsninger.

Prosjektleder

Bjørn Erik Olsen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Finnmark – en for alle, alle for en
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
Beløp Bevilget
2018: kr 415 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
30.12.2018
Status
Avsluttet