Flytende beredskap

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Hjelpekorpset ønsker å satse mer på søk- og redning ved sjø, innsjøer og elver. Disse områdene har en økning i antall friluftsfolk, kajakkpadlere, ekstremsportutøvere og turister. Hjelpekorpset skal øke antallet kurs i vannredning slik at enda flere frivillige blir kvalifiserte på søk- og redningsaksjoner ved vann. Landskapet ved vann krever at søkemannskapet bruker spesielle metoder og utstyr. En investering i utstyr er vesentlig for at Hjelpekorpset skal nå målet med å holde flere kurs og søk- og redningsaksjoner.

Målsetting for prosjektet

Målet er å holde flere kurs og dermed være i stand til å utføre flere aksjoner og redde liv. Vi skal gjøre dette ved å utdanne flere frivillige i Norges Røde Kors Hjelpekorps, til å utføre søk og redningsaksjoner ved sjøen, innsjøer og elver. Til dette trenger vi vannredningsutstyr.

Målgruppe

Målgruppen er alle som benytter seg av kysten, innsjøer og elver til jobb eller rekreasjon. Både turfolk og ekstremsportutøvere er i målgruppen.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1600000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Hjelpekorpset har utarbeidet fire utstyrspakker for søk- og redning ved vann. Vi søker midler til å kjøpe inn relevante utstyrspakker til der det trengs mest i Norge. Norges Røde Kors skal la lokale Hjelpekorps over hele landet få søke til Røde Kors sentralt, om den utstyrspakken de selv mener de trenger. De lokale Hjelpekorpsene vet selv best hva de trenger av utstyr for sitt område. Ved at de lokale Hjelpekorpsene må bidra med 40% av kostnadene til utstyrspakken, forsikrer vi oss om at utstyret kommer dit det trengs og at det blir tatt i bruk. For oss er det viktig at utdanning og øvelser øker i omfang, slik at vi kan delta i aksjoner ved og på vann. Flere lokale Hjelpekorps kan i dag ikke gjennomføre kurs, øvelser og aksjoner. Dette er fordi de ikke har midler til å kjøpe vannredningsutstyr. Ved at Extrastiftelsen dekker 60% av kostnadene, vil flere Hjelpekorps ha mulighet til å sette i gang utdanning av frivillige. Dette vil igjen øke sannsynligheten for at liv blir reddet i 2018 og framover.

Fremdriftsplan for prosjektet

Tildeling av midler til de lokale hjelpekorpsene skjer i mars, etter at Røde Kors Hjelpekorps sentralt har vurdert hvem som trenger midlene mest. Innkjøp av utstyr skjer i april. Kurs, søk- og redningsaksjoner skjer fra mai og utover.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Da vi så at tallet på drukninger gikk i været ønsket vi å være med å bidra til at denne trenden snudde. Røde Kors Hjelpekorps ønsker å redde flere liv ved og på vann. For å gjøre dette måtte Hjelpekorpset både øke kapasiteten blant de frivillige til å utføre søk- og redningsoppdrag samt sørge for bedre utstyr. Aksjoner ved sjø, innsjøer og elver krever egne metoder og utstyr for å sikre mannskapet og savnede. Norges Røde Kors Hjelpekorps startet derfor prosjektet flytende beredskap i 2018 og søket Extra stiftelsen om midler til dette prosjektet. Bakgrunn for prosjektet I Røde Kors er det først og fremst våre frivillige i Hjelpekorpset som har den beste førstehjelpskunnskapen. De står på hver dag for å redde liv og er en viktig ressurs for redningstjenesten. Det er en krevende tjeneste som tar mye tid, både til opplæring og kurs og til operativ tjeneste.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Som rapportene fra de lokale korpsene viser har dette prosjektet gitt vannredningsmiljøet i Røde kors et betydelig løft. Både med tanke på bedre og mer moderne utstyr og med tanke på utdanning av nye frivillige. Det er helt klart at redning på og ved vann er forbundet med en risiko. Det er derfor helt essensielt at vi som organisasjon har godt funksjonelt utstyr og den kunnskapen som kreves. Etter dette prosjektet er vi som organisasjon ennå bedre rustet til å hjelpe samfunnet rundt oss med den beredskapen på sjø og vann som er både ønsket og forventet. Tall fra hovedredningssentralen viser at antall sjø relaterte hendelser er relativt stabilt på rundt 8500 aksjoner pr år. Men interne statistikker viser at Røde Kors brukes mer og mer på disse aksjonene. Men spesielt på innlandsvann og i elver er Røde Kors den største aktøren. Her har vi en kompetanse og utstyrspark som er større en de fleste andre, samt at Røde Kors har hele landet som operasjonsområde.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

100

Prosjektgjennomføring/Metode

For å dele ut disse midlene ble det laget en søke side, der korps som ønsket å delta kunne sende inn en søknad. Der aktuelle korpsene kunne beskrive prosjektet sitt. Der beskrev korpsene hva de tenkte å bruke midlene på, hvor mange medlemmer som vil dra nytte av disse midlene og hvordan de resterende 40% skulle dekkes inn. For å få tildelt disse midlene må følgende kriterier oppfylles: – Utstyret må kjøpes/ synliggjøres med ordrebekreftelse innen utgangen av juni 2018 (utvidet til ut 2019) – Hjelpekorpset bidrar selv med 40% av kostnadene for vannredningsutstyret – Hjelpekorpsets geografiske plassering tilsier et behov for vannredning – Hjelpekorpset må ha godkjente korpsmedlemmer – Hjelpekorpset bidrar med rapportering, antall vannredningsaksjoner og antall vannredningskursdeltakere. Rapportering skjer i november 2018 (utvidet til desember 2019)

Resultater og resultatvurdering

Alle korpsene meldte inn hva de planla. Deretter ble pengene fordelt. I ettertid har alle korpsene kommet med en sluttrapport. Som legger grunnlaget for sluttrapporten som ligger vedlagt Statistikkene viser også at Røde kors har blitt brukt mer på aksjoner knyttet til vann og sjø det siste året. Dette er blant annet fordi dette prosjektet har gitt korpsene mer kunnskap og bedre utstyr til denne type aksjoner.

Oppsummering og videre planer

Mye av midlene gikk til utstyr og utdanning. Begge disse formålene vil leve vider. Utstyret blir tatt vare på om brukes i daglig tjeneste fra alle korps og utdanningen legger grunnlaget for at vi kan stille en forbedret samfunnsnyttig tjeneste ved og på vann/sjø.

Prosjektleder

Håvard Danielsen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Flytende beredskap
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2018: kr 608 000
Startdato
02.01.2018
Sluttdato
01.01.2020
Status
Under gjennomføring