Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
NHF Agder jobber for et samfunn for alle, der personer med funksjonsnedsettelser har de samme mulighetene som andre til å leve i tråd med egne ønsker og evner. Et viktig virkemiddel er opplysning til folk om begrensninger og fordommer som funksjonshemmede møter. CRPD slår fast at funksjonshemmede har de samme menneskerettighetene som alle andre. Dette er ikke tilfelle. Data fra Bufdir viser at funksjonshemmede møter negative holdninger innen arbeidsliv, utdanning og kulturliv. 50% opplever at de omtales i media eller på internett på en krenkende måte. Nettopp dette er bakgrunn for prosjektet. Vi vil fokusere på et område som er veldig viktig for unge funksjonshemmede, som alle andre unge, nemlig dating og etablering. Et område hvor funksjonshemmede er sårbare og opplever spesielt mye fordommer og stigma. Vi vil at funksjonshemmede skal være synlige og sterke på alle livets arenaer. Vårt viktigste mål med prosjektet er å endre folks holdninger ved å ta eierskap til egen historie. Vi skal ta med folk inn i våre liv, hvor de får innblikk i hverdager som vil sjokkere og utfordre. Vi skal synliggjøre hvordan fordommer bidrar til utestengelse. Dette er en problemstilling som ikke kommer fram, og som man ikke snakker om. Det vil vi endre! Det er viktig for unge funksjonshemmede.
Aktivitet/tiltak/metode
Prosjektet har mål å endre folks holdninger knyttet til personer med funksjonsnedsettelser. Vi skal lage en filmserie på tre episoder, som skal publiseres i SoMe og nettsider. På denne måten vil vi åpne øynene til folk og utfordre holdninger. Episodene skal handle om to unge jenter i rullestol, som utforsker datinglivet og deler refleksjoner. De skal teste fordommer og tabu. De skal dele ønsker og håp for framtiden. Og de skal på den måten vise at de er akkurat som alle andre unge mennesker, bare de sitter i en rullestol. De er mennesker, med håp og drømmer – ikke bare rullestolbrukere, pasienter og tjenestemottakere. Temaet dating og etablering, er noe som tar stor plass hos unge voksne. Når man blir møtt med fordommer og latterliggjøring, kan det føre til stor psykisk uhelse. Vi vil vise at funksjonshemmede også er helt vanlige mennesker som vil finne noen å dele livet med. Videoene skal være tydelig, moderne og fengende. Prosjektet er nyskapende. Målgruppen er først og fremst folk flest. De får gjennom prosjektet se at funksjonshemmede er noe annet enn sin funksjonsnedsettelse, at diskriminering skjer – og at vi sammen kan gjøre noe med det. Sekundær målgruppe er personer med funksjonsnedsettelser, som får et kunnskapsløft, et verdighetsløft og økt bevissthet om sine rettigheter. Målgruppen er unge funksjonshemmede, men også eldre som kan hive seg litt ut i det. Vi ønsker å være til inspirasjon, og bidra til at folk får en bedre psykisk helse, ved at et viktig tema settes på dagsorden. Prosjektgruppen er klar hele perioden til å løse ev. utfordringer som dukker opp underveis. Prosjektleder har et overordnet ansvar. Vi vil i starten gjennomføre en enkel risikovurdering knyttet til mulige hendelser. Vi vil evaluere ved å måle treff på nettsidene og filmene. Vi åpner også for direkte tilbakemeldinger til oss, som vi følger opp fortløpende. Alt arbeid skjer i involverende prosesser og sikre at det vi kommuniserer treffer. Det skal være dialog med målgruppen.
Antall deltakere
200000
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Prosjektet er et viktig holdningsendringsprosjekt. Mange har ikke kunnskap om hvilke utfordringer funksjonshemmede møter i hverdagen, og hvilke fordommer og stigma som er knyttet til dette tema. Funksjonhemmde møter mange upassende spørsmål, som «friske» mennesker ikke møter. Folk føler de har «rett» til å spørre om: «Hvordan har du sex», «Hva er vitsen med at du skal gifte deg?» ol. Erfaringer viser at gruppen får slike spørsmål ukentlig på nett, på byen osv. Her er det masse interessant som vi vil utforske. Hva gjør at «vanlige folk» føler at de har rett til å spørre en person om slikt, bare fordi personen sitter i rullestol? Ved å lage filmer som viser til konkrete hendelser, og får refleksjoner rundt dette, bidrar vi til bevisstgjøring. Den umiddelbare effekten av prosjektet er at folk blir opplyst om et veldig viktig tema. Den ønskede langtidseffekten er at bevisstgjøring og kunnskap skal føre til endringer i folks holdninger, og gi verdighet til unge funksjonshemmede. Det er ikke greit å møte slike spørsmål, det er ikke normalt, og det skal ikke aksepteres. Gjennom holdningsendring, empowerment og synlighet skal vi bidra til at folk flest blir med oss i kampen mot mindre fordommer og likestilt samfunn. Prosjektet skal åpne folks øyer og sørge for at holdninger endres. Det er viktig for funksjonshemmede selv også. Denne gruppen blir mer bevisst på sine rettigheter og blir oppfordret til å stå opp for dem. De vil også bli invitert inn i fellesskap med andre likesinnede. For dem har prosjektet en viktig likepersonsvinkling. Det bidrar til bedre psykisk helse. Vi vil koble filmene opp mot annet arbeid som vi gjør, også etter selv prosjektperioden. På denne måten vil prosjektet leve videre og være aktuelt. Prosjektet er en viktig ressurs og har lang levetid.
Plan for gjennomføring
Prosjektleder har det overordnede ansvaret for prosjektet. Prosjektgruppa er klar til å starte når prosjektmidlene er i gang. Amalie og Hannah har allerede takket ja til å være «hovedpersoner» i filmene og gi folk innblikk i sine erfaringer. Vi skal ha jevnlige møter i prosjektgruppen for å planlegge temaer som skal løftes og budskap som skal deles. Det er prosjektleder som står ansvarlig for at fremdriften holdes og gjør det praktiske som prosjektgruppen vedtar. April/mai: Prosjektgruppen møtes hyppig og legger plan for innhold, budskap og tema i filmene. Gjør nødvendige kartlegginger, undersøkelser. Juni: Filming. Vi legger opp til at det blir noen intense filmdager, hvor vi filmer alt innholdet i løpet av en uke. Juli/August: Redigering av filmen. Prosjektgruppen planlegger markedsføring og hvordan det skal publiseres. Tett samtale med alle involverte samarbeidspartnere (Funkisbanden, NHFU Sør, resten av NHF) om hvordan de skal bidra til videreformidling og utnyttelse. September: Lansering/premierefest. Vi legger opp til en større markering når videoene publiseres. Vi inviterer til et arrangement hvor vi forteller om bakgrunnen for prosjektet, hvorfor det er viktig, og inviterer til en panelsamtale rundt dette. Oktober: Etter at filmene har vært offentlig noen uker, vil vi gjennomføre en anonym spørreundersøkelse. Når svarene er samlet vil vi møtes i prosjektgruppen for å evaluere. Nov/des: Legge til rette for at alt er som det skal på nettsidene og ev. tilpasse slik at filmene er tilgjengelige. Sluttrapportering til Dam.