Fordypningskurs i samtaleteknikk for eksisterende likepersoner
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Rundt 254.000 nordmenn har en stoffskiftediagnose, og omtrent like mange går med en udiagnostisert sykdom. Behandling er livslang, og rundt 20% av alle diagnostiserte responderer ikke på tradisjonell behandling. Sykdommen kan endre seg gjennom livets faser og gå fra en stabil, håndterbar diagnose, til en komplisert, livskvalitetsinngripende sykdom. Vi vet at mange som får denne diagnosen opplever det som krevende og utfordrende å finne svar, og har følgelig behov for noen å snakke med. Å møte slik frustrasjon er krevende for våre likepersoner, som er helt vanlig mennesker som ikke har trening i samtaleteknikk. Vi mennesker har et iboende ønske om å hjelpe, men når man ikke har svarene kan hjelpen oppleves som lite givende, både for den som gir og mottar. Vi ser et stort potensiale i å løfte denne kompetansen hos våre likepersoner, der mange selv har etterlyst slik trening. Denne opplæringen vil gis i digitale workshops, og vil følgelig fungere som en god tilleggsutdannelse for likepersoner som har gjennomgått grunnkurs. Etter gjennomført opplæring skal de føle seg rustet til å gjennomføre gode individuelle og gruppesamtaler. Dette vil være et stort løft for vår pasientgruppe.
Aktivitet/tiltak/metode
Vi skal lage et fordypningskurs i systemisk dialog (samtaleteknikk) med tilhørende hjelpemidler i form av en samtaleguide og samtalekort, for våre likepersoner. Vi vil ta utgangspunkt i den canadiske familieterapeuten Karl Tomms samtalepraksis som er bygget opp rundt ulike spørsmålstyper. Vi ønsker å skape bevissthet om språkets muligheter og effekt i en samtale, og trene og veilede våre likepersoner i bruken av en slik samtaleguide tilpasset vår pasientgruppe. Målet er å gi likepersoner praktisk forståelse for og praktisk erfaring med effekten ulike spørsmål får i en samtale. Kurset vil foregå digitalt, på Zoom og vare i to timer. Ti deltakere hver kurskveld. «Break-out rooms» vil bli brukt for praktisk øvelse i grupper på 3-4 personer der de gjennomfører samtaler med hverandre og tester ut de ulike spørsmålstypene og deretter reflekterer om deres effekt og samtalens fremdrift. Kursdeltakerne får i tillegg en enkel samtaleguide (digital) og tilhørende samtalekort (fysisk) som de kan ta med seg i videre trening, samt forberedelse til nye samtaler. Guiden tar for seg stegene i en samtale, hvordan man etablerer tillit og åpenhet, hva skal til for å være en god samtalepartner, hvordan man håndterer dilemmaer og bidrar til en konstruktiv samtale. Samtalekortene følger dramaturgien i en samtale og inneholder hypotetiske situasjoner med forslag til forløsende spørsmål. De vil være i formatet av en litt forstørret kortstokk og inneholde følgende inndelinger: Forberedelse (samtalestartere, innledningsspørsmål, forventningsavklaringer). Gjennomføring (gode refleksjonsspørsmål iht Karl Tomm). Avslutning (råd til å runde av samtalen og eventuell oppfølgning/veien videre). Hjelpekort (forslag til samtaletema – individuell og gruppe, grensesetting, do’s and don’ts, påminnelse om forbundets verdier, skille mellom medisinsk/ikke-medisinsk). Våre ca 80 likepersoner får tilbud om kurset og vi anslår at ca halvparten vil benytte seg av det ila prosjektperioden.
Antall deltakere
40
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Verdien av opplæring i samtaleteknikk er noe som ikke har vært tilstrekkelig forstått før nå. Forbundet har nylig gjort en del endringer i oppbyggingen av likepersonstjenesten, og fått flere likepersoner over i aktiv tjeneste. Og der har ønsket og behovet kommet tydelig frem. Her er det mange som ikke har vært aktive på en god stund, og det har blitt tydelig hvor viktig dette er, og også når det gjelder motivasjonen til den enkelte likepersonen. Med dette kurset og tilhørende hjelpemidler vil likepersonene våre sitte igjen med verdifull kunnskap og erfaring med å skape struktur og reflekterende spørsmål i en samtale som dekker brukeren sitt behov og forventninger. De som kontakter våre likepersoner er ofte ekstremt frustrerte og samtaler tar ofte form av at de «tømmer» seg til likepersonen, som opplever å bli en slags «søppelbøtte». Dette har gjerne begrenset verdi for begge parter, som heller tærer på våre likepersoner. Her ser vi muligheten til å gi mennesker der ute noe mye mer verdifullt, at de kan få riktig hjelp til å reflektere og ta bedre eierskap over sin situasjon, i tillegg til at våre likepersoner vil oppleve en helt annen form for mestring og verdi i sitt verv som likeperson. Til nå foregår det meste av likepersonsarbeidet som én til én samtale, og vi ser et stort uforløst potensiale til å øke gruppesamtale-tilbudet der man møtes til samtale- og erfaringsutveksling rundt forhåndsdefinerte temaer. Lokallagene vil få bistand til å igangsette slike tilbud så snart de har likepersoner som har gjennomgått fordypningskurset. Denne opplæringen er noe vi vil ha anledning til å ta med oss inn i fremtiden, og tilby som en tilleggsopplæring eller fordypning utover grunnkurset.
Plan for gjennomføring
I løpet av januar møtes prosjektgruppen til en halv dags strategisk samling for å legge løpet og fordele ansvar og oppgaver. Innholdet til samtaleguiden og kortene utvikles først og målet er å ha dette klart til utgangen av mars. Her blir det viktig med brukermedvirkning fra medlemmene fra likepersonskomiteen, i tillegg skal de kvalitetssikres av 3-5 øvrige vilkårlig valgte likepersoner. Dette for å sikre at innholdet er forståelig og brukervennlig. Samtidig som man går i gang med design av guiden og kortene, planlegges innholdet til kursene. 40 likepersoner får ett kurs á to timer. Vi fordeler 10 personer på hver kurskveld, og avholder kurset fire ganger ila prosjektperioden. To kurs avholdes før sommeren, og to etter. Ved å holde to kurs før sommeren kan vi begynne arbeidet med å rekruttere til markedsføringskampanjen ila september. Da vil de som kurses før sommeren har rukket å ta i bruk samtaleteknikken. De siste to kursene gjennomføres innen utgangen september og samtidig igangsettes markedsføringskampanjen. Administrasjonen går i dialog med lokallagene og deres likeperson(er), for å bistå med igangsetting av samtalegrupper. Informasjon om dette går ut på nyhetsbrev til alle medlemmer. På starten av januar 2026 vil de 40 likepersonene som har gjennomgått kursing motta et evalueringsskjema for å undersøke nytten av kurset og hjelpemidlene, og hvordan de opplever at det endrer samtalene de har med brukerne. Her vil vi også spørre om kandidater til dybdeintervju til medlemsbladet. Denne evalueringen brukes også til evaluering av prosjektet som helhet og brukes i sluttrapport til Dam. Intervjuene gjennomføres og saken publiseres. Det legges en plan for videreføring av kursene og disse vil inngå i et årlig tilbud til alle likepersoner.