Førerhund, et hjelpemiddel som lærer hele livet.

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I Norge opplever et samlet førerhundbrukermiljø god kvalitet i utdanningen og opplæringen av både førerhund og bruker, men anbudene fra NAV inkluderer ikke midler til vedlikehold av førerhundene som hjelpemiddel. Vedlikehold betyr i denne sammenhengen ettertrening, videreutvikling og innlæring av ny kunnskap hos både førerhund og bruker. Dette arbeidet blir i praksis overlatt til ildsjeler som på frivillig basis drifter lokale førerhundklubber, noe som bidrar til ujevn kvalitet på landsbasis. For at førerhunden skal fungere optimalt som hjelpemiddel så lenge den er i jobb, og for at kvaliteten på ettertreningen skal bli jevn over hele landet, trengs det et systematisk trenings-og oppfølgingsprogram som kan benyttes i de lokale klubbene. Målsettingene for prosjektet vil være Utrede og definere innhold og praktisering for hvordan best vedlikeholde hjelpemiddelet førerhund. Utarbeide kursmateriell og arbeidsmetodikk til bruk i klubbenes arbeid med ettertrening Identifisere punkter i NAV sine anbud som bør påvirkes/endres for at førerhunder skal fungere optimalt hele den perioden de er et hjelpemiddel.

Aktivitet/tiltak/metode

For å få til et bredt samarbeid mellom fagmiljøet og brukermiljøet ønsker vi å avholde to konferanser, en for å diskutere avklaringer, videreutvikling og implementering av prosjektet og en evalueringskonferanse ved prosjektslutt. Vi vil forsøke å utvikle en samarbeidsmodell for hvordan vi best mulig kan systematisere de kunnskapene som de forskjellige aktørene innehar, se på hvordan vi kan enes om hvilken ny kunnskap vi trenger samt drøfte hvordan førerhundtrenernes kunnskap kan bli mer delaktig i ettertreningen. Et annet tiltak vil være utarbeidelse av kursmateriell til bruk i de lokale klubbene, dette skal utarbeides mellom det to konferansene. Vi vil lage digitale ressurser som også etter hvert kan foreligge som en fysisk håndbok. Temaer i kursmateriellet vil være trening, punkter om utfordrende hindringer som svingdører og rulletrapper, hundeatferd, synstolking og ledsagerteknikk. Prosjektgruppen ha jevnlig kontakt med klubbene for å samle idéer og erfaringer og for å sende på høring de ressursdokumentene og kursmateriellet som utarbeides. Lokale forhold og ressurser gjør kanskje at et opplæringsopplegg må tilpasses, men målet er mest mulige definerte kriterier og likt innhold for alle. Deltakerne vil hovedsakelig være førerhundtrenere, brukere og frivillige som bidrar med ressurser i de lokale klubbenene. Et oversiktlig miljø gir enkelt rekruttering. Mellom konferansene vil klubblederne gjennom månedlige digitale møter være bindeleddet mellom administrasjon og brukere. Søkerorganisasjonen har stort fokus på personvern og etiske utfordringer Det skal ikke innhentes og lagres noen sensitive opplysninger En mulig utfordring er å etterkomme de forskjellige aktørenes behov når definisjoner og kriterier utarbeides. Lokale kulturer kombinert med faglig forankring og tilgengelige ressurser kan føre til uoverensstemmelser, men en bred representasjon og involvering fra de forskjellige aktørene mener vi gir et godt grunnlag for forankring og videre utvikling.

Antall deltakere

25

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Dette prosjektet vil rette seg mot en gruppe mennesker som med sitt hjelpemiddel opplever økt mestring og selvstendighet i hverdagen. Ved å styrke ettertreningstilbudet med både systematikk og enda mer innhold blir resultatet økt nytteverdi av et godt hjelpemiddel. Ved at treningen også kan tilpasses den enkelte bruker og førerhund vil vi også hevde at kan gi enda bedre dyrevelferd da både hund og bruker vil få tilgang mer «riktig» veiledning og trening. Prosjektet vil også gi oss et bedre grunnlag for utveksling og likeverdig deling av de klubbressursene som finnes i dag, Ved å systematisere kunnskap vil vi også kunne identifisere momenter i NAV sine anbud som søkerorganisasjonen kan jobbe med interessepolitisk for å forbedre rammebetingelsene for bruk av førerhund som hjelpemiddel.

Plan for gjennomføring

Prosjektet starter med å rekruttere en medarbeider til å begynne å utarbeide ressurshåndboka. Prosjektgruppa og medarbeider vil i samarbeid lage en skisse for innhold som skal være ferdig innen utgangen av januar 2023 og som skal på høring til organisasjonen rett i etterkant. Etter forankring i førerhundbrukermiljøet skal medarbeideren arbeide med innholdet som skal presenteres på konferansen i august(september 2023. Førerhundutvalget står for den praktiske arrangeringen av konferansen og prosjektgruppen har ansvaret for innholdet. På den første konferansen skal vi evaluere og gi nye innspill til ressurshåndboka, samtidig som vi skal diskutere og utvikle innholdet i en kompetansehevingsmodell til bruk i klubbene. Implementeringen av ny kompetansehevingsmodell skjer høsten 2023 og våren 2024 med jevnlige digitale møter mellom klubblederne og prosjektgruppa. Evalueringskonferansen, som også skal legge en plan for klubbenes og fagmiljøets videre samarbeid, skal avholdes aug/sept i 2024. med samme ansvarsfordeling som forrige konferanse. Prosjektet vil avsluttes i ved utgangen av oktober 2024.og sluttrapportering utarbeides av sekretæren for Førerhundutvalget i samarbeid med prosjektmedarbeider.

Prosjektleder

Eva Skråmestø

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Førerhund, et hjelpemiddel som lærer hele livet.
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Beløp Bevilget
2023: kr 180 000, 2024: kr 190 000
Startdato
01.02.2023
Sluttdato
31.10.2024
Status
Under gjennomføring