Forført av spriten

I samarbeid med

Sluttrapport

Bakgrunn

Målet for prosjektet var å produsere en dokumentarserie for allmennkringkasting om `vanlige` kvinners alkoholproblemer, og bidra til en debatt om åpenhet rundt dette. I mage år har det vært stor fokus på rusmisbruk og forebygging av dette, men lite fokus på alkoholmisbruk bak fasaden. Og særlig mange kvinners problemer med alkohol har vært lite omtalt, blant annet fordi dett er et svært tabubelagt tema. Dette var bakgrunnen for vårt prosjekt.

Oppsummering

Vi er svært fornøyde med at målsettingen om å nå ut til en stor og bred målgruppe om TV-serien er innfridd. I følge tall far NRK har drøyt 1.7 mill sett seerne på ordinær TV og nett, i tillegg kommer visninger via sosiale medier. Dessuten ligger serie ennå på NRK.no og kan sees fortsatt. Vi tror dette vil bidra til å holde tema aktuelt og gi et bidrag til en større åpenhet omkring kvinners alkoholproblemer – som har er og har vært forbundet med stigma. Vi vet også at flere fagmiljøer har tatt i bruk Tv-serien i sin informasjon og behandling.

Prosjektgjennomføring

vi brukte ca ti måneder til research for å finne karakterer/hovedpersoner som ønsker å være med i serien. Vi startet med èn hovedkarakter som ble med i en pilotepisode, og denne brukte i innsalget og finansiering av TV-serien overfor NRK, Norsk Filminstitutt og Extrastiftelsen. Deretter fant vi de fire øvrige hovedpersonene, og vi filmet de fem kinnene, deres familier, kolleger og venner gjennom en periode på ca totalt 22 måneder. I siste del av opptaksperioden starte vi etterarbeidet. Hvert program. har tatt ca 8 uker å klippe, og vinteren 2017 gjorde vi det siste i post-produksjon – grading og lykmiks – før programmene ble overspilt til NRK. Deretter gjorde vi, sammen med NRK og Rådet for Psykisk helse, lansering av Tv-serien , som hadde premiere på NRK onsdag 13.september 2017. Første episode i FORFØRT AV SPRITEN hadde rundt 450 000 seere på NRK 1, og var med dette det fjerde mest sette programmet i det norske tv-universet den kvelden.

Resultater

Tv-serien har fått svært god mottakelse i NRK og i TV-miljøet, og enda viktigere – blant folk flest. I gjennom snitt har ca 345 000 sett hver episode på lineær Tv og på nett-tv, pr 05. desember 2017. Dette svært gode tall i dagens mediebilde, der mange aktører sloss om publikums oppmerksomhet, bl.a med mange utenlandske streamingtjenster som satser hardt på det norske markedet. TV-serien har fått gode omtaler både pga av sitt tv-faglige innhold, men like mye på grunn av sin allmennyttige rekkevidde; dette er utfordringer som angår svært mange, de fleste av oss kjennere noen som har eller har hatt problemer med alkohol. Det er stor gjenkjenning og identitet i dette temaet. det er dessuten vært stor og bred omtale av TV-serien i sosiale medier, og mange har vært engasjert. Og fortsatt ligger TV-serien tilgjengelig NRKs nettspiller, og alle fem episode kan sees i lang tid fremover. I desember 2017 ble også TV-serien vinner av helseprisen, i regi av Extrastiftelsen/Frivillighet Norge.

Antall personer i målgruppen

1850000

Sluttrapport/artikler (pdf)

SLUTTRAPPORT_FORFØRT AV ASPRITEN_Fenris Film_Extrastifteslen_jan2018.copy m_bilder_docx.pdf

Prosjektleder/forsker

Tore Buvarp

Detaljer
Program
Forebygging (2015)
Prosjektnavn
Forført av spriten
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Fenris Film
Beløp Bevilget
2016: kr 450 000, 2017: kr 200 000
Startdato
03.01.2016
Sluttdato
01.07.2017
Status
Avsluttet