Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
«Fortellerglede» skal være en sosial møteplass med mål om å gi mestring, glede og følelse av verdi til livet for eldre i Tysvær kommune. Vi vil tilby en meningsfylt aktivitet på fast møteplass og samtidig tilby transport som gir trygghet og stabilitet for både deltakerne og pårørende. Prosjektet bygger videre på et samarbeid Haugesund Røde Kors (HRK) har med Tysvær kommune (TK). Denne kommunen er langstrakt og grisgrendt med mange små bygder. Både aktivitetstilbud for eldre, og kollektivtransport-alternativer, er små i de ytterste grendene. Eldre kan mangle energi og pågangsmot for å skrive ned sine livshistorier på eget initiativ. Sammen med en frivillig som lytter og skriver ned historiene som blir fortalt, skapes mimring og glede over å snakke om fine hendelser fra et levd liv. For mange som deltar er korttidsminnet redusert, men hukommelsen er god når de får prate om det som skjedde for lenge siden. Ambisjonen er å utvide prosjektet med 1-1 fortellervenner; frivillige som går på hjemmebesøk hos sin fortellervenn. Med denne utvidelsen vil vi også nå de som har psykiske eller fysiske begrensninger som gjør at de ikke kan delta i gruppeaktivitet. Prosjektet vil gjøre en forskjell og bidra til mindre ensomhet blant eldre i Tysvær kommune. Historiene vil utgis i bokform.
Aktivitet/tiltak/metode
Fortellerglede som møteplass: Hvert møte har ulikt tema som blir presentert i samlet gruppe, før deltakere og frivillige setter seg sammen to og to. De frivillige skriver ned historiene som blir fortalt. Historier fra levde liv som vekker gode minner. Deltakerne har stor glede av å få historiene utgitt i bokform. Aktiviteten gir mestring, glede og den viktige sosiale støtten. Fortellerglede er med på å sikre historier og kunnskap fra generasjonene før oss. En god lunsj blir servert etterpå. Fortellerglede-venner (1-1): Vi erfarer at mange eldre ikke har helse til å komme seg ut på egen hånd. Men de har fine historier å fortelle og stor glede av å dele fra sitt liv. Besøksvenner i private hjem kan ha nytte av et slikt «verktøy» for å holde praten i gang. Med et gitt tema som utgangspunkt kan det bli en givende stund for begge parter. Vi vil koble min. 10 fortellervenner i prosjektet, som møtes 2 g. pr mnd. De kan på sikt trygge hverandre på å delta i gruppeaktiviteten. Primærmålgruppen er hjemmeboende eldre som er, eller står i fare for å bli ensomme. Sekundært kan frivillige være skjulte brukere. Opplevelser av å være en ressurs for andre og lokalsamfunnet gir motivasjon for frivillige. Dette er en sårbar gruppe, derfor vil vi ha fokus på personvern og trygghet til deltakerne. Opplysninger vi innhenter bli lagret i sikre, interne systemer, som tar hensyn til GDPR. Gjennom et samtykkeskjema vil deltakerne få velge hvordan de ønsker å krediteres i boka, med fullt navn, anonymt, evt. med pseudonym. For deltakere som ikke selv er myndige, blir pårørende spurt om samtykke. Frivillige skal være varsom og passe på at historiene ikke utleverer noen. Utfordringer: Frivilligheten er i endring. Noen ønsker korte engasjement i direkte aktivitet. Dette kan vi ta hensyn til da prosjektet deles i semestre, dersom frivillige trekker seg etter en sesong kan de enklere erstattes. Vi vil samtidig ha fokus på å bygge en sterk og god gruppe av frivillig for å sikre kontinuitet.
Antall deltakere
50
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
«Alt er blitt meir levande. Livet er blitt meir levande!», uttalte en av deltakerne. Den lokale aktiviteten er veldig viktig for de som deltar. «Fortellerglede» gir mestring, glede, samtaler og noen å dele et måltid med – på tvers av generasjoner. Det aller viktigste er å møtes og ha tid til en god samtale, viser en ny rapport fra Røde Kors (Glemt i eget hjem, 2022). Undersøkelsen bekrefter vår erfaring om at mange av de eldre hjemmeboende trenger hjelp til å komme seg ut av huset, både rent fysisk og som mental støtte. Vi vil at prosjektet skal være en helsefremmende aktivitet for deltakerne, men også for de frivillige, som gjennom å hjelpe andre får en meningsfull hverdag som skaper selvtillit. «Det gir så masse energi og glede i å lytta», uttalte en av våre frivillige. Det er et forebyggende perspektiv i frivilligheten som en måte å hindre ensomhet på – og redusere behovet for omsorgstjenester. Aktiviteten er med på å sikre historiene og kunnskapen fra generasjonene før oss. Pårørende setter stor pris på å lese historiene til sin mor eller bestefar, også etter at de har gått bort. Vi har god erfaring med høytlesing fra bøkene i besøkstjenesten. Det skaper mimring og glede. Deltakerne vil dele næringsrike måltider i positive omgivelser og med trygge frivillige. Dette er helsefremmende og kan bidra til å forebygge underernæring. Forventet virkning av utvidelsen 1-1-Fortellervenner er i stor grad den samme som for resten av prosjektet. Denne gruppen har masse kunnskap og historier, men har ikke kapasitet til å skrive dette ned det selv – eller komme seg ut. Den positive virkningen er å få besøk av en frivillig som har tid til å lytte og skrive ned det de hører i en fortrolig stund. Det gir stolthet å være medforfatter av en bok.
Plan for gjennomføring
Mars-juni (2023 og 2024): Planleggingsmøte mellom Røde Kors og Tysvær kommune. Rekruttering av deltakere, både skrivere og fortellere til Fortellerglede-gruppa og til Fortellerglede-venner. Hjemmebesøk og karlegging, rekruttering av frivillige, intervju, opplæring og koblinger. Rett match er viktig, spesielt i 1-1 koblinger. Målet er 10+10 i gruppa og 10 koblinger. Prosjektleder er ansvarlig. Prosjektleder vil gjennom hele prosjektperioden jobbe for rekruttering av frivillige, samtidig følge opp og ivareta de frivillige som er i aktiviteten, slik at de fortsetter. Røde Kors vil ha fokus på å bygge en sterk og god gruppe av frivillige for å sikre kontinuitet. April-november (2023 og 2024): Ansatt i Tysvær kommune vil stå for det faglige, gjennomføring og skriving av fortellingene i aktiviteten Fortellerglede-gruppa. Frivillige bidrar som skrivere og støtte til deltakerne, samt bestilling av mat og transport. Mars-oktober (2023 og 2024): Oppfølging og veiledning av frivillige. Ferdigstille fortellinger og illustrasjoner. Grafisk oppsett og klargjøring til trykk. Prosjektleder er ansvarlig. November (2023 og 2024): Bokutgivelse og boklansering. Prosjektleder er ansvarlig. Januar (2024): Midtvegs evaluering – Er det behov for endringer? Hvordan fungerer 1-1 fortellervenner? Når vi målene for prosjektet? Hvordan kan dette videreutvikles? Prosjektleder er ansvarlig. Desember 2024: Rapportering.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Alle har historier som er unike. Fortellerglede er gjennomført som en sosial møteplass med mål om å gi mestring, glede og følelse av verdi til livet for eldre i Tysvær kommune. Aktiviteten er et samarbeid mellom Haugesund Røde Kors (HRK) og Tysvær kommune (TK). Denne kommunen er langstrakt og grisgrendt med mange små bygder. Både aktivitetstilbud for eldre, og kollektivtransport-alternativer, er små i de ytterste grendene. Eldre kan mangle energi og pågangsmot for å skrive ned sine livshistorier på eget initiativ. Sammen med en frivillig som gir tid, lytter og skriver ned historiene som blir fortalt, skapes mimring og glede over å snakke om fine hendelser fra et levd liv. For mange deltakere (fortellere) er korttidsminnet redusert, men hukommelsen er god når de får prate om det som skjedde for lenge siden. Hvert møte har hatt ulike tema som er presentert i samlet gruppe, før deltakere og frivillige har satt seg sammen to og to. De frivillige har skrevet ned historiene samtidig som de er fortalt. Deltakerne har stor glede av å få historiene utgitt i bokform. Aktiviteten har gitt mestring, glede og den viktige sosiale støtten. Fortellerglede er med på å sikre historier og kunnskap fra generasjonene før oss. En god lunsj er servert etterpå. Fortellerglede-venner (1-1): Vi har introdusert historieskriving som en aktivitet i besøksvenn-koblinger i private hjem. Fortellerglede som verktøy, med ulike tema, får praten i gang – og blir en givende stund for begge.
Gjennomføring
Prosjektet er i stor grad gjennomført etter planen. Gjennom de viktige, gode samtalene har deltakere og frivillige skapt gyldne øyeblikk sammen. Røde Kors har et flott samarbeid med Tysvær kommune, med god dialog og jevnlige møter gjennom prosjektperioden. Rekruttering har hatt kontinuerlig fokus. Samlingene: Små grupper (max 10 deltakere) fungerer best. Ved å ha en viss utskifting av deltakere, har flere fått fortelle sine historier og deltatt i fellesskapet. Det har enkelte ganger vært overskudd på frivillige, dette har vært løst ved at noen frivillige har skrevet ned sin egen historie. Fortellerglede-venner (1-1): Det har vært utfordrende å rekruttere frivillige til 1-1 kobling i Tysvær. Vi har i prosjektperioden koblet 7 nye besøksvenner i private hjem. Samtidig har vi introdusert historieskriving som et «verktøy» for besøksvenner/-verter i private hjem. Brukermedvirkning: Deltakerne har blitt forfattere! De har fortalt sine historier og har på den måten sikret kunnskap og historier fra generasjonene før oss. Endringer: Utforutsett sykdom og dødsfall hos sentrale personer i prosjektet førte til at noen samlinger samt boklansering 2023 ble flyttet fram i tid.
Resultater og virkninger
«Veldig koselig å treffe så mange fine folk, og finne ut hvor mye vi har til felles enten du kommer fra havgapet eller innlandet», uttalte en deltaker. «Gyldne øyeblikk», sa en annen deltaker. Aktiviteten er helsefremmende og veldig viktig for de som deltar. Fortellerglede gir mestring, glede, samtaler og noen å dele et måltid med. Helsefremmende for deltakerne, men også for de frivillige, som gjennom å hjelpe andre får en meningsfull hverdag som skaper selvtillit. Fortellerglede er med på å sikre historiene og kunnskapen fra generasjonene før oss. Prosjektet har resultert i to bokutgivelser. Tydelig stolte medforfattere, både fortellere og skrivere, har deltatt på de høytidelige boklanseringene. Spesielt invitert var kommuneledelsen i Tysvær, og styreleder i HRK. Bøkene er distribuert til sykehjem, omsorgsboliger, bibliotek og skoler – og selvfølgelig til alle medforfatterne. Vi ser at bøkene blir brukt som høytlesing både på sykehjem men også på omsorgsboliger der Røde Kors har frivillige. Historiene sprer glede og mimring for alle lesere og lyttere. Fortellerglede fortsetter også i 2025. Vi har fått midler til aktiviteten gjennom Stiftelsen Dam og prosjektet «Senioreventyr».