www.nrk.no
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Kreftforeningen skal bli en folkebevegelse på kreftområdet. En viktig målgruppe for å realisere dette er pårørende og etterlatte. I Kreftforeningens nye strategi er at av tre hovedmål å bedre livskvalitet for pasienter, pårørende og etterlatte. Gjennom Kreftforeningens egne undersøkelser i 2020 og 2021 forteller flere etterlatte at de føler seg veldig «etterlatt» og forlatt av alle etter at den syke er død. En blir overlatt til seg selv og glemt av systemet. Flere har behov for mer informasjon om livet etter dødsfall og hvordan håndtere sorgprosesser samt ivareta barn og unge.
Målsetting for prosjektet
• Et mer treffsikkert tilbud som imøtekommer etterlatte sine reelle behov • Mer åpenhet rundt sorg og sorgarbeid • Landsdekkende tilbud, etablert en tverrfaglig samarbeidsmodell med overføringsverdi til andre arenaer og samarbeidspartnere
Målgruppe
Hovedmålgruppe er etterlatte over 18 år som har miste noen i kreftsykdom. Deretter helsepersonell og kommunehelsetjenesten.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
200
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Sammen med Montebellosenteret, som er et nasjonalt kurssenter for kreftberørte, ønsker Kreftforening å utvikle og teste ut mestringstilbud for etterlatte over 18 år. Gjennom utprøving av først fysisk og deretter digitalt kurs ønsker vi å tilgjengeliggjøre kurset for etterlatte i hele Norge uansett bosted. Prosjektet vil dele seg i tre faser. I første fase vil vi utvikle og gjennomføre et fysisk kurs for 20 etterlatte på Montebellosentere. Dette kurset vil evalueres og bygge grunnlag for fase to. Her vi vil inngå samarbeid med 2-4 kommuner og gjennomføre kurset deretter helt eller delvis digitalt, som vil evalueres for utforming av fase tre. I fase tre vil en utvikle en ferdig kurspakke som kan overleveres til helsepersonell i kommuner og kan brukes til oppfølging av etterlatte. Målgruppe: • Etterlatte over 18 år som har miste noen i kreftsykdom • Helsepersonell som møter etterlatte til kreft • Kommunehelsetjenesten som skal ivareta de etterlatte der de bor Mål: • Et mer treffsikkert tilbud som imøtekommer etterlatte sine reelle behov • Mer åpenhet rundt sorg og sorgarbeid • Landsdekkende tilbud, etablert en tverrfaglig samarbeidsmodell med overføringsverdi til andre arenaer og samarbeidspartnere
Fremdriftsplan for prosjektet
Prosjektet skal gjennomføres i tre faser: – 2. og 3. tertial 2022 Fase 1 «Utvikling, gjennomføring og evaluering av et fysisk kurs» – 1. og 2. tertial 2023 Fase 2 «Digitalisering, testing og evaluering av kurset» – 3.tertial 2023 Kurspakke ferdigstilles – 1. og 2. tertial 2024 Fase 3 «Tilgjengeliggjøring av kurset på tvers av landet»
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Prosjektets mål var å tilby et mer treffsikkert tilbud som møter etterlattes reelle behov, fremme åpenhet rundt sorg og sorgarbeid, og etablere et landsdekkende tilbud med en tverrfaglig samarbeidsmodell som har overføringsverdi til andre arenaer og samarbeidspartnere. Hovedmålgruppen er etterlatte over 18 år som har mistet noen i kreftsykdom, samt helsepersonell i kommunen. Som bruker- og interesseorganisasjon mottar Kreftforeningen og Montebellosenteret mange henvendelser fra pasienter, pårørende og etterlatte. Flere etterlatte etterspør tilbud og mer informasjon om livet som etterlatt, og mange opplever at de blir “etterlatt” til seg selv med lite oppfølging fra helsetjenestene. I samarbeid med Montebellosenteret ønsker Kreftforeningen å utvikle mestringskurs for etterlatte. Gjennom utprøving av først fysiske og deretter digitale kurs, ønsker vi å gjøre kurset tilgjengelig for etterlatte i hele Norge. Kurset vil ha overføringsverdi til alle etterlatte etter kreftsykdom.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Kreftforeningen og Montebellosenteret har, gjennom dette prosjektet, utviklet et målrettet mestringskurs som imøtekommer behovene til målgruppen. Prosjektet ble strukturert i tre faser, hvor hver fase ble evaluert separat for å danne grunnlag for den påfølgende fasen. Evalueringene ble gjennomført ved hjelp av anonymiserte spørreskjemaer, og brukernes tilbakemeldinger ble nøye vurdert og integrert i gjennomføringen av fase 1 og 2.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
3000
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble gjennomført i tråd med prosjektbeskrivelsen, med omfattende innsiktsarbeid fra relevante aktører og kontinuerlig brukermedvirkning. Vi startet med et fysisk kurs på Montebellosenteret, som fungerte som et pilotkurs med deltakere i alle aldersgrupper. Evalueringer ble gjennomført både underveis og etter kurset, noe som resulterte i nødvendige tilpasninger og justeringer. Basert på erfaringene fra pilotkurset, utviklet vi manus og produserte ni filmer, hver med sitt eget tema. Vi utarbeidet også en veileder og et arbeidshefte for helsepersonell som ønsker å starte sorgkurs i sin kommune. Piloten ble gjennomført i samarbeid med fem kommuner, som gjennomførte sorggrupper i to omganger. Evalueringer ble utført i fellesskap, og de siste endringene i veilederen og arbeidsheftet ble implementert før kurset ble gjort tilgjengelig på nettsiden. For å øke kjennskapen til kurset, arrangerte vi en sorgturné i samarbeid med regissøren av filmen “Ukjent landskap”. Programmet var todelt, med en del for helsepersonell og en annen for øvrige deltakere. Dette har gjort at vi har nådd ut til mange i hele Norge. Kurset er nå tilgjengelig for alle, digitalt via nettsiden.
Resultater og resultatvurdering
De fysiske sorgkursene har vært en viktig arena for deltakerne til å snakke om sorgen og finne veien videre. Kursene har gitt deltakerne mulighet til å reflektere over egen sorgprosess og lære ulike mestringsstrategier, noe som har bidratt til en helhetlig tilnærming til sorgbearbeiding. I tillegg har kursene gitt kunnskap om etablering av selvhjelpsgrupper. Gjennom samlinger med helsepersonell har vi fremmet samarbeid og nettverksbygging. Kurset er et landsdekkende tilbud, og vi har etablert en tverrfaglig samarbeidsmodell med overføringsverdi til andre arenaer. Disse samlingene har gjort det mulig for deltakerne å bli kjent med hverandres tilbud og identifisere samarbeidsmuligheter. Ved å dele informasjon om tjenester og ressurser, kan vi styrke det helhetlige tilbudet til pasienter, pårørende og etterlatte. Nettverksbygging bidrar til å bygge sterke, profesjonelle relasjoner som gir et mer treffsikkert tilbud som imøtekommer etterlattes behov.
Oppsummering og videre planer
Kurset “Fra etterlatt til etterlevende” er nå et fast tilbud fra Kreftforeningen. Det er heldigitalt og tilgjengelig på Kreftforeningens nettsider. Kurset inkluderer et webinar med informasjon for helsepersonell som ønsker å starte sorggrupper i sitt område. Kreftforeningens rådgivningstjeneste er tilgjengelig alle hverdager for samtaler med både helsepersonell og enkeltpersoner som ønsker mer informasjon eller en samtale med fagpersoner.