Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Antallet kvinner i fengsel har ligget på mellom 200 – 300 de siste årene. Ifølge Kriminalomsorgen er 6 % av innsatte i norske fengsler kvinner (juni 2023). Det er svært få tilbud til kvinner etter soning. A-larm erfarer at flere kvinner mangler sikkerhetsnettverk og opplever overgangen til livet etter soning som svært utfordrende. Da øker risikoen for tilbakefall. I senere tid har det vært medieoppslag om dårlige soningsforhold for særlig kvinner. Tilbakemeldinger fra kvinner som har sonet er at de ofte opplever mye skam og stigma. Prosjektet imøtekommer disse utfordringene: Vi tilbyr fellesskap og tilhørighet for kvinner som har sonet, gjennom å etablere er brukerstyrt aktivitetstilbud. Kvinnens stemme vil påvirke hvilke aktiviteter og hva gruppen samlet velger og ønsker å gjøre for å nå målsetningen om nye sosiale nettverk og tilhørighet. Målsetning 1. Utvikle en aktivitetsgruppe for og av kvinner som har soningserfaring (Brukerinvolvering og brukermedvirkning). 2. Tilby aktiviteter som gir kvinnene nye positive erfaringer og opplevelser sammen med andre i tilsvarende situasjon. Gjennom ulike sosiale aktiviteter vil de utvikle nye relasjoner og nettverk som også fremmer deres livskvalitet og øker deres helsekompetanse
Aktivitet/tiltak/metode
Målgruppe: Kvinner som har sonet eller som soner straff, og som har hatt rusutfordringer. Kjernen i tiltaket er aktivitetsgruppen «Fra innsiden til utsiden» som har ukentlige aktivitet hvor de med brukerstyring gjør ulike aktiviteter og selvhjelp i møte med andre kvinner i samme situasjon. Det er et selvhjelps- og aktivitetstilbud. Program og temaer styres av kvinnene som deltar. Kvinnene sluses inn i aktivitetsgruppa ved løslatelse. Aktivitetsgruppa ledes av en lønnet gruppeleder og frivillige. Våre ansatte og frivillige får gruppelederopplæring og får veiledning i prosjektperioden. Innholdet i veiledningen beror på hva brukerne av tilbudene er opptatt av: rusatferd, samtaleteknikk og annet. De frivillige bidrar på møter og aktiviteter som miljøskapere og med praktisk arbeid. Fokus er å bygge trygge, gode relasjoner som skaper rom for gode samtaler. Det tilbys enkel servering på møtene. En del av «Fra innsiden til utsidens» funksjon er å bistå deltakerne med å bli trygge på deltakelse i samfunnet: Gå på kino, teater, konsert og å spise ute. Det legges derfor også opp til kino-, teater konsert- og restaurantbesøk. Videre skal gruppen ha besøk fra Oslo Kommunes Fyll dagene. Deltakerne skal sammen besøker det store Fyll dagene arrangementet om høsten. Evaluering: Prosjektleder har to evalueringssamtaler med gruppa og gjennomføre kartlegging av hvordan tiltaket oppleves. Underveis blir med midtevaluering. Tiltaket er brukerstyrt, og kvinnens opplevelser og stemmer vil være sentralt for utvikling av tiltaket. Utfordringer som kan oppstå er at kvinnene opplever mye stigma og skam, som gjør at de ikke tørr å komme. Da vil våre frivillige og gruppeleder evnt møte kvinnene på forhånd for å trygge de. (erfaringsmessig så er det dørstokkmila som er mest skummel, og etter en gang kommer de aller fleste tilbake neste gang)
Antall deltakere
30
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Virkninger for deltakere Kort sikt: Tilgang til trygt fellesskap og meningsfulle aktiviteter, mestringsopplevelse, støtte i recovery prosess, forebygge tilbakefall til rus og kriminalitet, økt livskvalitet. Lang sikt: Rusfrihet, tilhørighet til miljøer uten kriminalitet, delta i samfunnet og i arbeidsliv og/eller utdanning, varig god livskvalitet Målgruppe Kort sikt: Målgruppen får et sårt tiltrengt tilbud om støtte i recovery prosess. Dette er det eneste tilbudet som er tilrettelagt kun for kvinner etter soning i Oslo. Lang sikt: «Glippsonen» mellom soning og liv i frihet reduseres: Kvinner i soning gjøres kjent med muligheten til å delta i «Fra innsiden til utsiden» og starter recovery prosessen sammen med andre i samme situasjon. Dermed står det en aktivitetsgruppe klar så fort de fullfører soning – mindre glippsonen Befolkning/samfunn Kort sikt: Økt inkludering og integrering av kvinner etter soning. Redusert utenforskap. Lang sikt: Redusert tilbakefall til rus og kriminalitet.
Plan for gjennomføring
1 og 2 kvartal 2024: – Ukentlig aktivitetsgruppe for kvinner gjennom tiltaket «Fra innsiden til utsiden». Skjer fast ukentlig gjennom hele prosjektperioden (også i ferie og helligdager) – Markedsføring av aktivitetsgruppa på sosiale medier, via andre organisasjoner, Velferdsetaten i Oslo kommune og Kriminalomsorgen. (fortsetter videre gjennom hele prosjektperioden) – Månedlige veiledningsmøter for gruppeleder og frivillige, prosjektmøte med hovedkontoret. Fortsetter månedlig gjennom hele prosjektperioden. – Rekruttering av ytterligere en frivillig assistent til aktivitetsgruppa. – Minst en møtedag skal være besøk på kulturinstitusjon, restaurant eller på arrangement i regi av annen organisasjon i hvert kvartal gjennom prosjektperioden. Første evalueringssamtale med hele gruppa samlet. Drøfting av resultatet og vurdering og evt. implementering av endringer / justeringer 3-4 kvartal 2024: Aktiv rekruttering av aktuelle kvinner – informasjon inn mot kriminalomosorgen og friomsorgen Markedføring 1-4 kvartal 2025: Fast ukentlige treffpunkter og fast mnd. møte i prosjektgruppen for evnt justeringer – Besøk på Fyll Dagene-arrangementet i regi av Oslo kommune for å øke kompetansen om frivillige organisasjoner og muligheter innenfor rus/psykiske helse feltet. – Skriftlig spørreundersøkelse gjennomføres blant aktivitetsgruppas deltakere. – Det legges planer for veien videre. – Rapport fra prosjektet skrives.