Fra junk til grønt

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Hvordan står det egentlig til med ernæringlsstatusen og matkunnskapen til personer som har sittet i fengsel og som skal tilbake til samfunnet? Her er det ulike ernæringsutfordringer i likhet med resten av befolkningen. Det er samtidig en overvekt av mennesker med levekårsproblemer, symptomer på psykiske lidelser og lav utdanning. Erfaringen vår viser at det er mangelfull kunnskap om matlaging blant våre deltakere. Samtidig viser forskning at kosthold kan påvirke enkelte sykdommer/syndromer, samt livskvaliteten generelt. Evaluering av Matkasseprosjektet synliggjør behov for økt fokus på kost.

Målsetting for prosjektet

Deltakere vil * få praktisk kunnskap innen matlaging og ernæring * lære å lage næringsrik mat ut fra lite penger * få støtte og oppfølging i en kritisk overgangsperiode fra fengsel og ut i egen bolig/jobb * forhindre ensomhet og minske faren for tilbakefall til kriminalitet og fengsel

Målgruppe

Nettverk etter soning er et tilbud til straffedømte som ønsker å bryte med kriminalitet og eventuelt rus, samt familiene og barna deres.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

200

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Ansatte skal utføre/være delaktig, planlegge, koordinere og administrere følgende aktiviteter: * Veilede deltakere rundt temaer som f.eks: Grunnleggende ernæring, kostplan, livsstilsendring, kosttilpasninger grunnet sykdom eller allergier, matøkonomi. * Gjennomføre kurs og workshops * Matlagingen til lunsj/prepping * Bindeledd til Matsentralen * Lage samtaleverktøy for hvordan gå inn i denne problematikken om mat, mestring og kosthold * Tur til butikken – hva handler man? * Gjennomføre turer der deltakerne tas med på sanking, plukking, høsting, safting, sylting, tørking, fermentering, osv. * Registrere meny, råvarer, tilberedningsmetoder, oppskrifter, m.m. for å dokumentere i et kompetansebevis i samarbeid med Grønland Voksenopplæring. * Presentere mat, oppskrift, prisanslag på matretter for deltakere og elever som spiser i kantine og under middagene. * Lage god mat til billig penge * Evaluere prosjektet underveis for å gjøre evt. endringer * Drive arbeidstrening; trene på rutiner og forventninger, samt få hjelp til å komme i ordinært og relevant arbeid etter deltakelse i prosjektet. * Opplysningsarbeid inn mot Kriminalomsorgen og Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) * Lage små videoklipp * Røveradioen – intervju/podcast

Fremdriftsplan for prosjektet

2021: Utvikling av opplæringsopplegg. Kartlegging/oppstart av deltakere, rekruttering av frivillige, evt en frivillig gruppeleder. Halv- og helårsevaluering: tilbakemeldinger, justeringer. 2022: Løpende kartlegging og rekruttering av deltakere. Utvikle menyer basert på sesong. Workshop med ernæringsfysiolog. Kurs og foredrag for deltakere. Evaluering 2023: Opplysningsarbeidet i samarbeid med Sagene bydel, fengslene, KDI, m.fl. Evaluering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målgruppen til Nettverk etter soning er tidligere straffedømte som ønsker seg ut av et liv preget av kriminalitet og rus. Innsatte og løslatte fra norske fengsel har både dårligere dårligere levekår og dårligere helse enn den øvrige befolkningen, i tillegg til økonomiske og bolig utfordringer. Under Covid-19 utbruddet i 2020 kjørte Nettverk etter soning ut mat til ca 90-100 personer i perioden mars-september. Sunne måltider ble laget fra bunnen av og 2150 bæreposer med assortert mat ble kjørt ut. Tilbakemeldingene etter prosjektet var at dette hadde gjort at deltakerne hadde spist sunnere enn tidligere. Dette ble bakgrunnen for å søke om «Fra junk til grønt» for å øke kunnskapen til målgruppen innen matlaging og ernæring. Prosjektet skulle gi økt livskvalitet gjennom bedre helse og bevissthet rundt kosthold og på denne måten forebygge tilbakefall til ny kriminalitet og bryte den sosiale arven barn av målgruppen kan få med seg.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Nettverk etter soning mener at effektmålet til «Fra junk til grønt» er nådd, da prosjektet virkelig har klart å leve opp til sitt navn. I den årlige brukerundersøkelsen fikk vi et resultat på 5,48 av 6 stjerner på hvor fornøyde de 109 deltakerne som svarte er med tilbudet. I fritekstfeltet på hva man er mest fornøyd med har svært mange svart: middagene, matutdeling, gjeldsarbeidet og arbeidstreningen.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

450

Prosjektgjennomføring/Metode

Samarbeid med Grønland voksenopplæring om kjøkkenet som opplæringsarena for ernæringskokkfaget og utstedelse av praksisattester for å dokumentere hvilke læreplanmål deltakere i arbeidstrening hadde vært gjennom. Deltakere i arbeidstrening driver kantinedrift for Tilbakeføringssenteret og matlaging til Røverkaffe kafé sammen med både Røde Kors frivillige og en ansatt kokk. Mye av matvarene som blir benyttet i kantinedriften er overskuddsmat som hentes hos Matsentralen i Oslo. Her ble det gjort en snuoppreasjon på hva slags matvarer man skal hente og hva man ikke skal hente. Ukesmenyer ble utarbeidet hvor man supplerte med rimelige og sunne råvarer som deltakerne enkelt selv kunne legge til i sitt eget kosthold. I periodene hvor en ny råvare ble introdusert, ble disse også delt ut som en del av matutleveringen under tirsdagsmiddagen. Det ble utvidet til to gratis middager i uken og rundt høytider har vi hatt tilbudt om utlevering av matposer fylt med mye sunne råvarer. Det er også gjennomført ernæringsveiledning i fengselet, bygget opp et treningsrom, gitt opplæring i hverdagsøkonomi og gitt tilbud om sankekurs og matkonserveringsaktiviteter.

Resultater og resultatvurdering

Nettverk etter soning mener at effektmålet til «Fra junk til grønt» er nådd og at prosjektet har klart å leve opp til sitt navn. Tilfredsheten som kommer frem i de årlige deltakerundersøkelsene tyder på at Nettverk etter soning sitt omfattende tilbud fungerer som et støttende sosialt nettverk som bidrar til tilhørighet og mening. Innføringen av en fast kokk og opplæringsstilling i kjøkkenet har vært et viktig bidrag. Gjennom vårt lunsj tilbud, tilbud om to middager i uken og matvarutdeling har våre deltakere fått et bedre og mer balansert kosthold. Både det endrede fokuset til sunn mat, kunnskapen og matvarene som deles ut vil i tillegg til deltakerne, også komme deres familiene til gode. Prosjektet kan på denne måten være med være med på å bryte den sosiale arven til barn av vår målgruppe.

Oppsummering og videre planer

Deltakerne i Nettverk etter soning har gjennom arbeidstrening og kompetanseheving fått praktisk kunnskap innen matlaging og ernæring. Dette er noe vi ønsker å fortsette, samt øke antall videre i jobb. Kokkestillingen er derfor gjort til en fast stilling. Antall måltider hvor det serveres fisk skal økes, vi skal bake hjemmebakt brød hver dag og fortsette å introdusere nye grønnsaker ut i fra sesongen. Gjennom å fortsette med felles måltider gir vi verdifull sosial trening, næring og forhindrer ensomhet. Vi skal også fortsette å avdekke og finne nye måter å møte behovene til målgruppen vår.

Prosjektleder

Magali Hytten

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Fra junk til grønt
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2021: kr 500 000, 2022: kr 450 000, 2023: kr 450 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
01.01.2024
Status
Avsluttet