Navn: Kristine Ytrehus-Lynum
Alder: 35 år
Stilling: Psykolog og doktorgradsstipendiat
Arbeidssted: St. Olavs hospital
Bakgrunn: Psykolog
Søvnvansker og fatigue er en relevant problemstilling for denne gruppen, og det er et behov for god og tilgjengelig behandling
Kristine Ytrehus-Lynum, stipendiat
– I dette forskningsprosjektet ønsker vi å undersøke om en digital versjon av CBT-I (kognitiv atferdsterapi for insomni) kan redusere søvnvansker og fatigue, samt hvilken effekt det har på psykisk helse, kognitiv fungering og livskvalitet hos personer med Multippel Sklerose (MS).
Hvorfor er dette viktig?
– Søvnvansker (insomni) er utbredt blant personer med Multippel Sklerose (MS) og kan ha stor påvirkning på dagliglivet. Kognitiv atferdsterapi for insomni (CBT-I) er anbefalt behandling for insomni, men få pasienter får tilgang til denne behandlingen. Med å tilby digitale løsninger av CBT-I kan man tilby den anbefalte behandlingen til en mye større andel personer enn man kan i dag.
Hva ønsker dere å finne ut?
– Hovedmålet med denne studien er å teste om en digital versjon av CBT-I er effektiv i å redusere alvorligheten av insomni for personer med MS. I tillegg ønsker vi å undersøke om bedring i insomni kan føre til bedring i fatigue, kognitiv fungering, livskvalitet og psykisk og fysisk helse for personer med MS.
Hvordan skal prosjektet gjennomføres? Har dere en tidsplan?
– Datainnsamlingen i prosjektet skal gjennomføres i perioden 2023-2025. Vi anslår at oppfølging etter ett år vil være fullført i april 2026.
Aktigraf
- En aktigraf er et måleinstrument, som måler bevegelse og lysnivået rundt personen som har den på seg.
- Man har aktigrafen på seg som en klokke.
- Aktigrafen sier noe om når og hvordan personen sover.
- Aktigrafer brukes mye i utredning av søvnforstyrrelser og til forskning.
Kilde: NTNU
– Så langt har 152 personer blitt randomisert i studien. Personer blir inkludert fra norsk MS-register og biobank. Deltakerne blir tilfeldig plassert i en av to grupper. Alle gjennomfører spørreskjema, kognitiv test og fører søvndagbok i ti dager ved baseline og ved oppfølging etter ni uker, seks måneder og tolv måneder. Deltakelsen i en av gruppene varer i ni uker. Alle deltakerne går også med aktigraf i 90 dager mens man deltar i en av gruppene.
– Behandlingsprogrammet vi bruker er Sleep Healthy Using the Internet (SHUTi), og det sammenlignes med et nettsted med relevant informasjon om søvn og gode søvnråd (PE).
Hypoteser
1. SHUTi vil være signifikant mer effektiv enn PE i å redusere alvorligheten av insomni fra baseline til ni ukers oppfølging.
2. SHUTi vil være signifikant mer effektiv i å redusere fatigue, psykologisk stress, kognitive problemer, alkoholbruk, smerte og forbedre livskvalitet fra baseline til ni ukers oppfølging.
3. SHUTi vil være trygt og mulig å gjennomføre og signifikant mer effektiv i å redusere alvorligheten av insomni, fatigue, psykologisk stress, kognitive problemer, alkoholbruk, smerte og forbedre livskvalitet fra baseline til seks og tolv måneders oppfølging.
4. SHUTi vil være signifikant mer effektiv i å redusere ressursbruk og medikamentell behandling fra baseline til tolv måneder og fem års oppfølging.
Hvem har tatt initiativ til prosjektet, og hvem er involvert?
– Det er St. Olavs hospital som har tatt initiativ til prosjektet. Forsker og ansatt ved NTNU, Simen Berg Saksvik, er studiekoordinator og hovedveileder. Psykologspesialist Håvard Kallestad er prosjektleder og biveileder, og ansatt ved NTNU og St. Olavs hospital. Nevrolog og professor Lars Bø er biveileder og ansatt ved ved Helse Bergen og Universitetet i Bergen. Vi er to stipendiater på prosjektet som er ansatt ved St. Olavs hospital og med bakgrunn som psykolog. Den andre stipendiaten er Liv Marie Rønhovde.
– Prosjektet er et samarbeid mellom St. Olavs hospital, NTNU, Helse Bergen, Universitetet i Bergen, MS-forbundet, Norsk MS-register og biobank og Stiftelsen Dam.
Stiftelsen Dam stiller krav om brukermedvirkning. Hvordan er det ivaretatt i dette prosjektet?
– Brukerrepresentanter fra MS-forbundet har vært involvert i planlegging og gjennomføring av prosjektet. Prosjektet har blitt møtt med entusiasme. Det finnes få behandlingsmuligheter for søvnvansker, utmattelse og fatigue. Dermed kan resultatene være veldig viktige for brukerne.
Er det noe annet som er viktig for deg å formidle om ditt prosjekt?
– Så langt har vi hatt stor interesse og engasjement fra mulig interesserte, og deltakerne i studien. Søvnvansker og fatigue fremstår som en relevant problemstilling for denne gruppen, og det er et behov for god og tilgjengelig behandling.
Søknadssammendrag
Populærvitenskapelig sammendrag
Insomni er utbredt blant personer med Multipel Sklerose (MS). Det er et viktig terapeutisk mål å forbedre søvn, men det er få effektive behandlinger tilgjengelig. Kognitiv adferdsterapi for insomni (CBT-I) har blitt studert i andre pasientgrupper og er anbefalt behandling for kronisk insomni. Tilgangen til CBT-I er begrenset siden antallet pasienter er mye høyere enn antallet tilgengelige terapeuter. Hel-automatiserte digitale versjoner av CBT-I (dCBT-I) har derfor blitt utviklet. Om denne typen behandling er effektiv for personer med MS eller om forbedret søvn kan føre til forbedring i fatigue (utmattelse, tretthet), mental helse og kognitiv fungering er ikke kjent. Hovedmålet med denne studien er å teste om dCBT-I er effektiv i å redusere insomni alvorlighet for personer med MS etter behandling (9 uker etter oppstart). Delmål er a) å teste om dCBT-I er effektiv i å redusere fatigue, psykiske plager og kognitiv fungering og b) undersøke gjennomførbarheten til dCBT-I for personer med MS. Dette er en ny fremgangsmåte med digital behandling for et vanlig problem i MS, som kan føre til økt tilgjengelighet av en lavterskel behandlingsform.