FRI LUFT OG LIV. Friluftsliv og fellesskap for personer med overspisingslidelse

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Målgruppen er personer med overspisingslidelse – en tilstand som medfører betydelig fysisk og psykisk belastning for den som er rammet. Lidelsen er knyttet sterkt opp til følelsen av skam og stigmatisering. Flere studier indikerer at denne brukergruppens møter med helsevesenet, samt et manglende behandlingstilbud, bekrefter og forsterker dette. Grunnet lite kunnskap og få behandlingstilbud, erfarer mange å gå i lang tid uten hjelp, eller uten å forstå at de har en spiseforstyrrelse. Litt over 30% av alle henvendelser til ROS kommer fra denne gruppen. Det er en gruppe som opplever mye isolasjon og ensomhet pga. samfunnsstigma. Gjennom våre årlige brukerundersøkelser melder mange av våre brukere at de ønsker seg tilbud hvor de kan få sosialisere å bli trygge på andre mennesker over tid. Hvor de får øve på måltidsrytmer gjennom våre mindful eating program, hvor de får tilnærme seg naturen og friluftslivet på en trygg og mindre overveldende måte enn de tidligere har opplevd gjerne gjennom livsstilsendringskurs som er det det offentlige tilbyr denne gruppen. Livsstilsendringskurs forverrer dessverre situasjonen for mange med en spiseforstyrrelse. Samlingen skal ha fokus på; hvordan stå trygt i seg selv, relasjonsbygging, tilstedeværelse i naturen, mindful eating og selvmedfølelse.

Aktivitet/tiltak/metode

Dette er et program som strekker seg over 1 år bestående av individuelle rådgivningssamtaler, et 6 dagers opphold på Nøsen Yoga og Fjellstue samt 3 digitale gruppesamlinger. Det er kombinasjonen med et lengre opphold på Nøsen som gjør dette prosjektet spesielt. Våre brukere har lenge etterspurt mulige arenaer for å øve på relasjonsbygging, kommunikasjon og hvordan møte seg selv på en mer vennlig og respektfull måte. Personer som lider av en overspisingslidelse har ofte mye ubearbeidet med seg. Mange føler seg lite sett og forstått i det offentlige. ROS kan vise til gode resultater på en rekke tilbud for denne gruppen. Blant annet på vårt “Bli venn med maten” kurs som var finansiert av DAM. Dette er basert på en tilnæring innenfor mindful eating som det nå skrives en dokotorgrad på ved UiB basert på data fra vårt DAM prosjekt. Deltakerne vil få full innføring i mindful eating gjennom uken, vi tilrettelegger for gode relasjonsverktøy både ute på våre “walk & talk” turer og inne gjennom gruppesamtaler. En viktig målsetning for prosjektet er å tilrettelegge for gode vennskap og økt livskvalitet. Vi vil oppmuntre deltakerne til å etablere egne facebook gruppe e.l. for å holde kontakt. I tillegg vil ROS invitere gruppen inn på 3 gruppesamtaler i løpet av året hvor hensikten i tillegg til å opprettholde kontakten er å opprettholde motivasjonen man trenger for å løfte seg selv ut av en avhengighet. Målgruppen er personer med overspisingsproblematikk over 16 år. Evalueringen skjer via SurveyXact som er en del av Rambøll systemet. Vi vil bruke følgende evalueringsverktøy; SCS – self compassion scale, minimumsliste for livskvalitet samt BES – binge eating scale. Alt gjøres ihht. GDPR. Evalueringsskjemaet sendes deltakerne pr mail med egen link til spørreundersøkelse gjennom surveyXact og er helt anonyme. En utfordring kan være å få tilstrekkelig med deltakere for å ha Nøsen for oss selv. Dette krever god markedsføring i alle kanaler og ved våre 6 sentre for spiseforstyrrelser.

Antall deltakere

25

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Forventet virkning er at deltakerne vil oppnå en signifikant bedring i sine spiseforstyrrelsessymptomer. Videre at deltakerne vil oppleve en langt bedre livskvalitet, komme seg ut av ensomhet og islolasjon samt delta mer aktivt i eget liv/samfunnet. En annen forventet virkning er at de skårer signifikant høyere på self compassion scale enn før kurssstart. Vi vil foreta evaluering før oppstart, underveis, ved prosjektslutt og etter 3 måneder. Vi ønsker å teste ut denne kombinasjonen av intervensjoner i håp om å komme frem til et program som kan hjelpe den største gruppen innenfor spiseforstyrrelser. Dersom vi kan vise til gode resultater tre måneder etter avsluttet kurs vil dette være noe ROS kan implementere i større grad – også flere steder i landet. For å få offentlig støtte til program som er utviklet for denne gruppen må vi kunne vise til gode resultater. Dette vil være en viktig begynnelse. Programmet vil også være svært kostnadseffektivt å gjennomføre i tillegg til at det vil utruste gruppen med noen av de mest evidensbaserte metodene som finnes både i Norge og internasjonalt. Hele det offentlige behandlingsapparatet beklager seg over at de ikke har tilnærminger for denne gruppen. ROS håper gjennom prosjektet å løfte gruppen mer frem i lyset ved å gjøre resultatene kjent via SoMe, artikkelskriving, podcast episode med mer. Kombinasjonen av intervensjonene vi tilbyr her har hver for seg vist svært gode resultater. DAM-prosjektet “Økt selvomsorg, redusert overspising” kan vise til svært gode resultater for de ti deltakerne som var så heldige å få delta. Deltakerne her ønsket også lengre opphold enn bare en helg. Hele 80% av gruppen svarte at de nesten alltid følte skam knyttet til vekt og kropp før oppstart. Etter siste samling svarte 11% nesten alltid. Det virker!

Plan for gjennomføring

Juni: Reservere kurssted. Utarbeide tekst og informasjon til nettsider og Some. Rekruttering starter via nettsider og sosiale medier i tillegg til å opplyse våre samarbeidspartnere som poliklinikker for overvekt og livsstilsentraler om tilbudet. Ansvarlig: Irene Kingswick og informasjonsavdeling. Juni-august: Utarbeide intervjuguide for å sikre riktig sammensetning av gruppe. Opptaksintervjuer av potensielle deltakere – 30 min. pr deltaker. Ansvarlig: Hege Liadal Juni-august: Deltakerne blir tilbudt individuelle samtaler med våre rådgivere gjennom prosjektåret. De påmeldte deltakerne fordeles ut til forskjellige rådgivere. Ansvarlig: Marthe Kingswick Juni-august: Datoer for tre digitale gruppesamlinger besluttes fordelt utover prosjektåret. Ansvarlig: Hege Liadal Juni-august: Alle evalueringsverktøy forberedes og legges inn i Surveyxact. Ansvarlig: Kristin Børresen September-oktober: Program for uken settes sammen med prosjektgruppen. Ansvarlig: Irene Kingswick August – til prosjektslutt: Individuelle samtaler pågår gjennom hele prosjektet. Ansvalig: rådgivere i ROS September-oktober: Første digitale gruppesamling – før avreise til NØSEN. Ansvarlig: Hege Liadal September-oktober: Gjennomføre uken på Nøsen (avhengig av når vi får booket hele Nøsen). 2-3 ansatte deltar samt to friville. Ansvarlig: Irene Kingswick November-desember: Andre digitale gruppesamling: Ansvarlig: Hege Liadal Januar – februar 2024: Tredje digitale gruppesamling: Ansvarlig Hege Liadal Mars – prosjektslutt: Evaluering, sluttrapport, podkast, artikkelskriving. Mest mulig synliggjøring av resultater i ulike kanaler. Ansvarlig: Ella Holi

Prosjektleder

Irene Kingswick

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
FRI LUFT OG LIV. Friluftsliv og fellesskap for personer med overspisingslidelse
Organisasjon
Rådgivning om Spiseforstyrrelser
Beløp Bevilget
2023: kr 350 000, 2024: kr 50 000
Startdato
05.06.2023
Sluttdato
07.06.2024
Status
Under gjennomføring