Frivillig redningstjeneste i luften

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Målet her er å finne den savnede fortere, men samtidig få et mer kvalitetssikret søk. Pr definisjon er ikke et område avsøkt før det er søkt med tre forskjellige ressurser. Disse kan være mannskaper, redningshund og helikopter. Det er en del aksjoner der vi ikke får helikopter pga vær, andre oppdrag el lign, vi ser derfor at en drone kan utføre denne jobben.

Målsetting for prosjektet

Målet er å finne savnede tidligere og redde liv. Samtidig kan vi bruke dette for å unngå at mannskaper trenger å bevege seg i farlig terreng, vannkanter, bratt lende osv. Dette er også meget aktuelt for å søk i områder der det er vanskelig å søke, f.eks hogstfelt, steinur mm.

Målgruppe

Målgruppen her er de savnede vi leter etter, kanskje da de vi leter aller mest etter. Dvs demente og personer med økt selvmordrisiko.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Drone teknologien har nå kommet så langt at vi mener at det er muligheter for å ta dette i bruk for å finne savnede personer. Med dette kommer det inn en del testing og prøving for å finne ut hvordan dette skal gjøres mest mulig effektivt. Derfor må det lages noen tester for å finne ut hva som virker best. Så må vi ta det som fungerer best å starte opplæringsprosessen med det og gjøre de justeringene som trengs. Så kommer det en opplæringsperiode som før dette rulles ut å settes i drift for redningstjenesten i Norge

Fremdriftsplan for prosjektet

De tre første månene går med til å innhente de rette tillatelsene og til innkjøp av utstyret. Deretter må vi utvikle metodene og teste de for å finne de beste løsningene. Deretter starter opplæringen av de som skal operere dette utstyret, Når opplæringen er gjennomført skal dette sette ut i redningstjenesten og brukes på leteaksjoner. På slutten av året gjør vi en evaluering, samt gjør en vurdering av om dette skal rulles ut i flere grupper.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målgruppen her er hovedsakelig de vi leter etter. Dette prosjektet har lette søket, å det er minst like viktige er at vi har fått muligheten til å utelukke områder i leteområde som ellers har vært vanskelig tilgjengelig.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi kan i dag med sikkerhet si at dette prosjektet har reddet liv. Dette er målet med prosjektet så effekten er i høy grad nådd. Vi har nå oppå og går flere droner og flere piloter og prosjektet er videreført.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

50

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet startet med en del trøbbel både teknisk og byråkratisk, men dette løste seg og er i dag en stor bidragsyter i den norske redningstjenesten på hele Østlandet.

Resultater og resultatvurdering

Etter en vanskelig start har dette blitt en stor suksess. Dette er med å redder liv samt at det øker sikkerheten til våre mannskaper da dronen kan søke i områder der det er fare. F.eks bratt lende, vannkanter, elver osv

Oppsummering og videre planer

Kjempe suksess, prosjektet lever videre og er allerede videreutviklet takket være tilskudd fra Sentral leddet i Norsk Folkehjelp.

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Frivillig redningstjeneste i luften
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Beløp Bevilget
2019: kr 373 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
01.06.2021
Status
Avsluttet