Frivillighet – fremtidens folkehelse

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

En av de store utfordringene for frivilligheten er manglende koordinering i kommuner, lokalsamfunn og organisasjoner. Det er behov for midler og ressurser til å sette frivilligheten i et fungerende system. At 55% i Norge oppgir at de ikke har blitt spurt som den viktigste barrieren for at de ikke deltar i frivillig arbeid viser at det finnes et stort urealisert potensiale for frivillighet. Dette ønsker vi i DNT Telemark å gjøre ved å kunne ha en ansattressurs i 50% stilling over 3 år som jobber med å koordinere, organisere og utvikle frivilligheten i vår organisasjon.

Målsetting for prosjektet

DNT Telemark vil gjennom å ansette en 50% ressurs som frivilligkoordinator øke antall frivillige med 30% fra dagens nivå. Det tilsvarer 150 nye frivillige, samt oppfølging av de 500 eksisterende frivillige.

Målgruppe

Vi ønsker å nå ut til mennesker som ønsker å bidra som frivillige i sitt nærmiljø – fra et bredt aldersspekter og personer fra ulike sosiale lag .

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

150

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

-lage system for mottak av frivillige som melder seg – implementere DNTs digitale rekrutteringsprogram og øke bruken av frivillig.no -kompetanseheving av ansatte og frivillige innen temaet frivillighet -skape møteplasser for frivilligheten i deres nærmiljø -senke terskelen for å delta i frivillig arbeid -øke fokus i turlagene på viktigheten av å få inn nye frivillige -synliggjøre det frivillige arbeidet som blir gjort i de lokale turlagene -tilby økt friluftsaktivitet til innbyggerne i Telemark -samhandling med kommunene opp mot frivillighet Prosjektet forankres i DNT Telemark sin administrasjon, hvor det blir prosjektansvarlig som får i oppgave å gjennomføre prosjektet i samarbeid med frivilligheten. Den ansatte skal finne løsninger på dagens utfordringer og implementere de nye tiltakene i administrasjonen og i våre lokale turlag. Personen er tiltenk å jobbe 50% med oppgaven over tre år. Vi ønsker heller en lavere stillingprosent over tre år enn en full stilling i et år. Erfaringsmessig vet vi at denne type arbeid er tidkrevende, å jobbe og motivere frivillige er spennende samtidig som det er utfordrende og krever god tålmodighet.

Fremdriftsplan for prosjektet

1/20 2/20 Oppstart av prosjektet 03/20 07/20 Kartlegge og evaluere dagens status. Opprette metoder og systemer. 08/20 Ta i bruk DNTs Digitale rekruttering system. 11/20 1/21 Opprette test-turlag 2/21 4/21 Evaluere test-turlaget 5/21 5/22 Rulle ute nye metoder i 12 lokale turlag 6/22 9/22 Implementer alle tiltakene og arbeidsoppgavene som er gode i administrasjonen og turlagene 10/22 1/23 Evaluering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

DNT Telemark, med ca. 9000 medlemmer og 12 lokallag, har et sterkt fokus på frivilligheten som en nøkkel til å realisere sin visjon om å tilby naturopplevelser for alle. Med rundt 500 frivillige årlig, ønsker de å styrke folkehelsen og tilrettelegge for økt friluftsliv i Telemark. Prosjektet «Frivillighet – fremtidens folkehelse» med en 50% frivilligkoordinator håper vi å oppnå dette. Målene inkluderer å etablere et system for mottak av frivillige, implementere digitale rekrutteringsverktøy, heve kompetansen blant ansatte og frivillige, samt skape møteplasser og senke terskelen for deltakelse. Rekruttering av nye frivillige vil skje gjennom ulike kanaler, med håp om å engasjere 150 nye frivillige over tre år for å styrke aktivitetene og bidra til økt folkehelse i Telemark.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har nådd flere mål, men ikke alle. Målet var å øke frivillige med 150; vi har registrert ca. 175 nye, men ikke beholdt alle 500 fra start. Pandemien gjorde det krevende å være frivillig, men flere vender tilbake nå. Antall frivillige timer i DNT Telemark har økt. Nytt mottakssystem og rekrutteringsprogram er på plass. Vi har fokusert på kompetanseheving blant ansatte og frivillige. Møteplasser for frivillige har vi begrenset, da det ikke var et sterkt ønske blant dem. Vi har økt synligheten på egne nettsider, sosiale medier og gjennom media. Vi mener at vårt arbeid har bidratt til økt friluftsaktivitet i Telemark. Samarbeid med kommunene har variert.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

350

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet startet i 2020, utsatt et år pga pandemien. Tilpasninger ble gjort for frivillige og ansatte. Samarbeidet med DNT sentralt for det nye frivillighetssystemet startet i 2020. I 2021 begynte systemet å ta form, med tilpasninger for DNT Telemark. Opplæring av ansatte og økt fokus på digital kompetanse for frivillige var viktig. En spørreundersøkelse ga innsikt i turlagenes behov. Frivillig.no ble brukt for rekruttering. I 2022 åpnet systemet for alle, og vi arrangerte opplæringsmøter og aktiviteter for å motivere frivillige. Turledersamlinger og frivillighetsfest styrket fellesskapet. Kampanjer og julekalender fremmet frivillig innsats. Ved årets slutt hadde vi 130 nye frivillige, men utfordringer med registrering av eksisterende. I 2023 besøkte vi turlagene for å informere om det nye systemet, og opplæring ble gjennomført. Fokus på HMS-arbeid og implementering av en frivillighetsreise var sentralt. Ved slutten av prosjektperioden var nesten 350 personer registrert i det nye systemet.

Resultater og resultatvurdering

Vi har lært mye om tilpasning og fleksibilitet i en stadig skiftende virkelighet, spesielt under pandemien som snudde opp ned på livene våre. Til tross for utfordringene klarte vi å gjøre det beste ut av situasjonen ved å veilede og støtte de som ønsket å delta i aktiviteter på en trygg måte. Vi har oppnådd suksess med å implementere et nytt system for frivillige, noe som har gjort rekruttering enklere og mer rettferdig samtidig som det sikrer GDPR-regler. Gjennom kurs og samlinger har vi styrket kompetansen til våre frivillige, og vi har synliggjort deres bidrag gjennom sosiale medier og andre kanaler. Ved prosjektets avslutning har vi registrert rundt 350 personer i systemet vårt, hvorav omtrent halvparten er nye. Selv om vi ikke har oppnådd alle målene vi satte oss, har vi likevel gjort betydelige fremskritt og ser frem til å fortsette å utvikle frivilligheten i DNT Telemark.

Oppsummering og videre planer

Vi har mistet noen frivillige under pandemien, men har likevel fått med 150 nye. Mange av de tidligere frivillige er fortsatt aktive, men ikke registrert i det nye systemet. Vi styrker frivillighetsrollen med opplæring og to nye koordinatorstillinger. Pandemien har endret vanene til mange, men vi ser en positiv utvikling. Vi har også startet et prosjekt rettet mot ny-pensjonister for å inkludere dem i frivillig arbeid. Selv om vi ikke har nådd alle våre mål, har vi oppnådd mye og ser frem til å fortsette å utvikle frivilligheten i DNT Telemark. Takk for tilliten!

Prosjektleder

Henriette Hack

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Frivillighet – fremtidens folkehelse
Organisasjon
Den Norske Turistforening
Beløp Bevilget
2020: kr 750 000
Startdato
14.12.2020
Sluttdato
30.12.2023
Status
Avsluttet