Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Våre erfaringer tilsier at mange funksjonshemmede sliter med å holde et godt og tilpasset kosthold i hverdagen. Det kan være mange grunner til dette, men kan begynne med helt praktiske forhold som dårlig tilpassede kjøkken og arbeidsbenker. Videre kan det være sånn at motivasjonen for matlaging og kosthold begrenses fordi håndfunksjon og balanse gjør det vanskelig å kutte matvarer, samt forflytte kjeler og panner. Det er også mange som er enslige, og da er det ofte lett til å ty til ferdigprodusert mat. Dette ønsker Norges Handikapforbund, sammen med Norske Kokkers Landsforening (NKL) å gjøre noe med! Prosjektet Funkfood vil være med på å gi deltakerne innføring i hvor enkelt man faktisk kan lage et godt og næringsrikt måltid fra bunnen av, med enkle råvarer. Profesjonelle kokker vil, sammen med våre tillitsvalgte, gi opplæring i bruk av kniver for enkle kuttemetoder, og hva som finnes av hjelpemidler for slikt. Målet er mestring på kjøkkenet, bedre kosthold og ernæring og å skape en ny, og litt annerledes, arena for likepersonsarbeid. Prosjektet er et samarbeid mellom Norske kokkers landsforbund (NKL) og Norges Handikapforbund. Prosjektsøknaden handler om å gjennomføre et pilotprosjekt for å se hvordan dette best kan fungere i praksis.
Aktivitet/tiltak/metode
Norges handikapforbund (NHF) og Norske kokkers landsforening (NKL) har inngått en samarbeidsavtale hvor vi har utarbeidet et modulkurs som kan tilbys NHFs lokallag og landsforeninger. NKL stiller med kokker som er mentorer under kurset. Deltakerne skal selv forberede og tilberede maten under kyndig veiledning av kokkene. Å lære seg å lage sunn og næringsrik mat på en enkel måte ved bruk av riktige hjelpemidler vil gi bedre livskvalitet, bedre ernæring og helse, samtidig som det reduserer behovet for hjelp og støtte i hverdagen. Kursene planlegges stort sett å bli holdt på skolekjøkken. Her vil deltakerne få erfaring med å bruke alternative arbeidshøyder på benker og annet utstyr. Det vi konkret søker om støtte til er å utvikle konseptet, og teste ut kursmoduler flere steder i landet. Målsetningen er at Funkfood kan bli et konsept for likepersonarbeid og mestring som kan stå seg over tid. Med ferdig konsept, etter pilotfasen, kan kostnadene bæres av lokallag i både NHF og andre organisasjoner, eller i form av deltakeravgifter. Selve kurset gjennomføres ved at en profesjonell kokk lærer bort teknikker, tips og triks, i samarbeid med tillitsvalgte fra Norges Handikapforbund og våre landsforeninger. Det lages mat, sammen. Erfaring tilsier at denne type kurs gir rom for likepersonarbeid og utveksling av erfaringer mellom deltakerne. Prosjektet har ikke vesentlige risikoer knyttet til seg rundt personvern og lignende. Arbeidet på kjøkkenet er ikke mer risikofylt enn det man gjør hjemme på eget kjøkken. Intensjonsavtalen om å forsøke å få til et prosjekt er helt ny, ingen aktivitet er så langt gjennomført, til det trenger vi pilotfinansiering til å prøve og feile rundt innhold og rekruttering til kursene. Det er dette vi søker om støtte til. Samtidig er vi helt trygge på at det faglige innholdet vil være meget godt, fordi driverne bak prosjektet er vår egen «Rolling chef», Tom Atle Steffensen og profesjonelle kokker fra NKL.
Antall deltakere
250
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
For målgruppen vil prosjektet bidra til bedre ernæring, kunnskap om matlaging og det gir en flott arena for likepersonarbeid. For kokkene er dette en mulighet til å bidra med noe bra for samfunnet, og for å øve seg på formidling og lære mer om hverdagen til medlemmene i NHF. Målet er at denne piloten skal bli et konsept som kan være selvfinansierende, og som kan tilbys bredt som et likepersons- og ernæringskonsept både i NHF og utenfor. Konseptet som ligger til grunn er pakker med helt konkrete kurs som gjennomføres, med et solid faglig grunnlag og en kokkeforening som er svært ivrige på å bidra.
Plan for gjennomføring
Vi har allerede intensjonsavtalen med NKL på plass. De er klare til å sette i gang. Det er også laget en grunnskisse for selve kursene. Neste steg er å identifisere konkrete lokasjoner for gjennomføring, der NHF har tillitsvalgte og NKL kokker tilgjengelig. Vi har drøftet en rekke mulige steder og regioner allerede, slik at dette er klart dersom vi får finansiering til å teste prosjektet. Planen er å begynne i geografiske områder der ressursene er lettest tilgjengelig, for å få testet ut konseptet. Planen for gjennomføring blir dermed slik: 1. Oppstartsmøte og utplukking av de første to til fire stedene vi skal kjøre kurs. 2. Endelig landing av pakker for de første pilotene, opplegg, menyer og utstyrsbehov. 3. Kontakt med skoler og lignende i lokalmiljøene for å finne steder kursene kan gjennomføres (skolekjøkken er enklest og ofte gratis) 4. Invitasjoner til kurs 5. Gjennomføring av kursene 6. Evaluering og justering av opplegget (fra den praktiske gjennomføringen, til invitasjoner og menyinnhold)