– Legg bort de mentale sperrene og bli med

Hvordan er det egentlig å være tillitsvalgt? Det får du svar på i Norges Parkinsonforbunds nye filmserie.

– Jeg er med i styret fordi jeg da kan påvirke hva vi kan ta opp, sier Ann-Helen Johnsen, som er tillitsvalg i Oslo og Akershus Parkinsonforening.

– Avhengig av frivillige

Hun er en av mer enn 350 dedikerte tillitsvalgte i Norges Parkinsonforbund, som hvert år legger ned et stort frivillig arbeid. De tillitsvalgte skaper viktige møteplasser, aktiviteter og sosiale arenaer i nærmiljøet. Hele organisasjonen er i stor grad bygget på frivillig innsats.

– Vi jobber for at alle som har parkinson og deres pårørende skal ha en så god hverdag som mulig. Vi har 50 fylkes- og lokalforeninger, og et stort antall tillitsvalgte over hele landet. Forbundet er helt avhengig av at frivillige bidrar, sier generalsekretær Britt Inger Skaanes.

Hun roser den frivillige innsatsen som gjøres, og understreker at forbundet har fokus på at nye tillitsvalgte skal føle seg inkludert i organisasjonen, få kunnskap om det å påta seg et verv og oppleve trygghet i rollen som tillitsvalgt.

Nå har Parkinsonforbundet laget en helt ny filmserien, kalt «Fylle plasser», som skal gi kunnskap om å påta seg verv, og oppleve trygghet i rollen. Filmene gir innblikk i hvordan de lokale parkinsonforeningene arbeider i hverdagen, og hvordan det er å være tillitsvalg.

– Et tillitsverv kan være givende

Styreleder Einar Evje i Oslo Syd Parkinsonforening har lang erfaring som tillitsvalgt i en lokalforening.

– Er det slik at du lurer på å være med i et lokalstyre? Legg bort de mentale sperrene og bli med. Det gir deg mye, mye mer enn det du betaler, sier han, og får støtte av Henning Strøm, kasserer i Oslo og Akershus Parkinsonforening.

– Snakk med ditt lokale styre og si at du er interessert, da vil de fatte interesse for deg. De fleste styrene utvikler vennskap, og du vil se tilbake på din tid som styremedlem med stor glede.

Nestleder Robert Nes i Oslo og Akershus Parkinsonforening synes det er positivt å være med i styret fordi han blir kjent med mange.

– Det er viktig for meg å være med og bidra, og kanskje kunne gjøre en forskjell for noen i hverdagen, sier han.

Se den første filmen i serien «Fylle plasser» her:


Søknadssammendrag

Norges Parkinsonforbund har 45 fylkes- og lokalforeninger. Mange av de frivillige som sitter i foreningene har blitt dårligere under koronatiden og har ikke lenger krefter til å bidra som før. Situasjonene er som vi ser det utfordrende og krever strakstiltak. Derfor ønsker vi nå å gi foreningene et digitalt verktøy som de kan anvende for å spre informasjon om hva et styre gjør, styremedlemmenes oppgaver og hvilke muligheter de får til å kunne påvirke foreningsarbeidet. Manuset skal utarbeides i samarbeid med fylkes- og lokallagsforeningen.

Målet med prosjektet er å utvikle en digitalverktøyspakke som skal hjelpe fylkes – og
lokallagsforeningene i sitt rekrutteringsarbeid av nye styremedlemmer. Målgruppen er foreningens fylkes- og lokallagsforeninger og kommende styremedlemmer.

Vi håper dette digitale verktøyet vil hjelpe fylkes -og lokalforeningene i rekrutteringen av nye styremedlemmer. Filmene som beskriver de ulike rollene og arbeidsomfang vil kunne tydeliggjøre rollens innhold, virke avskrekkende og vekke nysgjerrighet. Dette prosjektet er ønsket av våre fylkes – og lokallag. De vil også ha et nært eierskap til prosjektet og kunnskap om det gjennom deltakelse på workshopen. Filmene skal legges i forbundets digitale organisasjonsbok, og link legges ut på alle foreningens hjemmesider.

Prosjektgruppen vil i august starte med å booke lokaler til workshopen, og invitere to fra hver av foreningene. Prosessen med å innhente tilbud fra tre filmselskaper starter, og raskt avklares. September til november vil vi lage en skisse for manuset til hver av filmene som skal danne utgangspunktet for diskusjonen i workshopen som vil gjennomføres i november. På workshopen vil deltakerne få informasjon om det å være filmkandidat og kan melde seg til dette. I januar vil alle filmopptakene gjøres, og ferdigstilles i februar. I mars vil filmene legges ut i organisasjonshåndboken og gjøres tilgjengelig for alle våre tillitsvalgte, og vi vil følge opp med evalueringsskjema i etterkant.

Prosjektleder

Linda Vik

Detaljer
Program
Frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre
Prosjektnavn
Fylle plasser
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
Beløp Bevilget
Kr 295.000
Startdato
12.07.2021