Gå for livet

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Flere og flere overvektige, usunnere kosthold og mer inaktivitet. Verdens helseorganisasjon utpeker overvekt og fedme til en av de mest alvorlige helsetrusler i vår tid. Erfaringer viser at innarbeidede vaner og holdninger er vanskelig å endre. Derfor bør tiltak mot overvekt og inaktivitet helst settes i gang i relativt ung alder. Dette kan hindre kostholds-relaterte sykdommer voksen alder, både fysiske og psykiske.

Målsetting for prosjektet

Er man overvektig, inaktiv, sliter psykisk, innvandrerbakgrunn med ønske om integrering, komme i form sammen med andre eller rett og slett på jakt etter en aktivitet som ikke krever at man er «verdensmester», er «Gå for livet» løsningen.

Målgruppe

Målet er å få ungdom fra 12 år og opp til 26, ut på tur. Bestige fjelltopper og toppturer. Komme i form, forebygge overvekt, inaktivitet, mestringsfølelse.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Målsetningen for å komme opp på Galdhøpiggen i august, starter i juli. Frem til prosjektstart rekrutterer vi interesserte i målgruppen. Vi tar dem med på turer i nærområdet, blir kjent osv. Dette for å kunne motivere, legge til rette og følge dem opp når prosjektet starter. Dette gjøres i samarbeid med prosjektets samarbeidspartnere. I tillegg er det noen foreldre som også er med for å motivere deres unger og ikke minst følge opp. På hver eneste bli-kjent-tur er turleder/prosjektleder alltid med. Prosjektet markedsføres gjennom sosiale medier, plakater, e-post, reportasje i lokalmedia og i samtaler med personer i målgruppen frem til prosjektstart. Frem til prosjektstart blir deltakerne som har meldt sin interesse og er med på bli-kjent-turer minnet på og fulgt opp hver uke. Underveis i prosjektet vil ungdommene kunne påvirke turer og innhold, sette sitt preg på hvordan de vil ha det fremover. Fast oppmøtested og tid, registrering hver gang de som deltar i en egen bok.

Fremdriftsplan for prosjektet

Rekruttering frem til prosjektstart, bli-kjent-turer. Fra prosjektstart til slutt,2 faste turer pr uke. Fortløpende rekruttering. 2017: Galdhøpiggen 11-13 august, 5 toppturer. 2018: Besseggen juli, Rallarvegen august, 5 toppturer. 2019: Snøhetta juli, 4 dagers Jotunheimen august, 5 toppturer. 2020: 5 toppturer før prosjektslutt og evaluering av disse 3 årene. Ulike kurs innen ernæring og trening, friluftsliv og mestring, annenhver måned.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet er å få ungdom fra 12 år og opp til 26, ut på tur. Det viktig å hjelpe ungdommen til å spise sunt og mosjonere. Vi vil gi ungdom økt fysisk aktivitet. Forbedre ungdoms kosthold. Styrke ungdommens selvfølelse og øke deres opplevelse av mestring. Er man overvektig, inaktiv, sliter psykisk, innvandrerbakgrunn med ønske om integrering, komme i form sammen med andre eller rett og slett på jakt etter en aktivitet som ikke krever at man er «verdensmester», er «Gå for livet» løsningen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Mange av de som har vært med hadde satt sine egne mål for oppnåelse. Av disse har de vært på mange turer på egenhånd som ikke har vært en del av gruppen. Flere har endret livsstil og holdninger. Flere har vært så «giret» at de har pådratt seg småskader fordi de har tatt fullstendig av i treningen og turer. I tillegg har gruppen inspirert mange andre i lokalsamfunnet til å komme seg ut på tur. De har sett at det å gå på turer har stor effekt på helse osv. Flere har satt seg ganske heftige mål de skal oppnå/oppleve i 2021, enten de er med i gruppen eller på egenhånd. Noen har funnet ut at de vil heller fortsette med andre aktiviteter enn gåing, slik som sykling, løping og skigåing. Noen få har vært med en stund, men falt totalt av lasset og fortsatt sitt gamle liv uten aktivitet. Ganske tidlig i prosjektet fikk vi en 18 år gammel gutt med innvandrer bakgrunn med oss på tur. Han ble raskt en av turlederne. Han har bidratt til vår kontakt med innvandrere både med språk og kultur.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

75

Prosjektgjennomføring/Metode

Det har vært satt opp 2 felles turer pr uke, hele året igjennom. Disse har fått beskjed på en felles gruppe på Facebook. Turene har vært veldig varierende i utfordring og lengde. Flere av deltakerne har vi måtte følge opp pr tlf, samt hente de for å få de på tur. På de lengste turene har vi vært litt færre på tur en på de ukentlige turene. Rekruttering har vært besøk på skoler, ungdomsklubb eller ta med en venn/familiemedlem på tur neste gang. Vi har fått deltakere fra Friskliv, fastleger og psykisk helse. Vi har hatt fokus på temamøter: Kosthold og trening, kart og kompass, fjellvett og påkledning på tur. På disse temamøtene har det deltatt mange flere enn de som har vært med på turer fast.

Resultater og resultatvurdering

Resultatet av prosjektet har ført til flere aktive ungdommer, bedre resultater på skolen. En total omlegging av kostholdet for de fleste. Bedre nattesøvn. De som har kommet via psykisk helse, Friskliv og med anbefaling fra fastlege, har en oppfattelse av å nå kunne mestre ting. De duger til noe, de kan hvis de vil. Dette er egne ord fra de deltakerne som har deltatt. Et resultat som prosjektet har gitt er at stolpejakt i kommunen har tatt helt av. Vi har fått mange og langt bedre skilting på diverse turer. Vi har bidratt med å merke løypene. Noe som igjen har gjort at mange flere har kommet seg ut på tur, prøvd nye ruter og utfordringer.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har vært vellykket både for de som har deltatt, og for de som har blitt inspirert av prosjektet. De videre planene er å holde på de 2 turene i uka, onsdager og søndager. I tillegg vil vi før jul sette opp ønskelister for neste års langturer og tur program. Vi sparer (søknader/sponsorer) til den store drømmen om å gå på Kilimanjaro. Pga koronaen vil vi kanskje måtte vente til 2022 før det kan realiseres. Det er også et ønske at vi skal delta på turmarsjer rundt om i landet, noe vi vil prioritere. Ledergruppen er invitert til å fortelle om prosjektet til andre kommuner.

Prosjektleder

Trond Arne Johansen

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Gå for livet
Organisasjon
Nasjonalforeningen for folkehelsen
Beløp Bevilget
2017: kr 280 571, 2018: kr 47 500, 2019: kr 75 000
Startdato
01.07.2017
Sluttdato
30.06.2020
Status
Avsluttet