Gå for livet

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn

Flere og flere overvektige, usunnere kosthold og mer inaktivitet. Verdens helseorganisasjon utpeker overvekt og fedme til en av de mest alvorlige helsetrusler i vår tid. Erfaringer viser at innarbeidede vaner og holdninger er vanskelig å endre. Derfor bør tiltak mot overvekt og inaktivitet helst settes i gang i relativt ung alder. Dette kan hindre kostholds-relaterte sykdommer voksen alder, både fysiske og psykiske.

Målsetting

Er man overvektig, inaktiv, sliter psykisk, innvandrerbakgrunn med ønske om integrering, komme i form sammen med andre eller rett og slett på jakt etter en aktivitet som ikke krever at man er «verdensmester», er «Gå for livet» løsningen.

Målgruppe

Målet er å få ungdom fra 12 år og opp til 26, ut på tur. Bestige fjelltopper og toppturer. Komme i form, forebygge overvekt, inaktivitet, mestringsfølelse.

Antall personer i målgruppen

50

Beskrivelse av gjennomføring

Målsetningen for å komme opp på Galdhøpiggen i august, starter i juli. Frem til prosjektstart rekrutterer vi interesserte i målgruppen. Vi tar dem med på turer i nærområdet, blir kjent osv. Dette for å kunne motivere, legge til rette og følge dem opp når prosjektet starter. Dette gjøres i samarbeid med prosjektets samarbeidspartnere. I tillegg er det noen foreldre som også er med for å motivere deres unger og ikke minst følge opp. På hver eneste bli-kjent-tur er turleder/prosjektleder alltid med. Prosjektet markedsføres gjennom sosiale medier, plakater, e-post, reportasje i lokalmedia og i samtaler med personer i målgruppen frem til prosjektstart. Frem til prosjektstart blir deltakerne som har meldt sin interesse og er med på bli-kjent-turer minnet på og fulgt opp hver uke. Underveis i prosjektet vil ungdommene kunne påvirke turer og innhold, sette sitt preg på hvordan de vil ha det fremover. Fast oppmøtested og tid, registrering hver gang de som deltar i en egen bok.

Fremdriftsplan

Rekruttering frem til prosjektstart, bli-kjent-turer. Fra prosjektstart til slutt,2 faste turer pr uke. Fortløpende rekruttering. 2017: Galdhøpiggen 11-13 august, 5 toppturer. 2018: Besseggen juli, Rallarvegen august, 5 toppturer. 2019: Snøhetta juli, 4 dagers Jotunheimen august, 5 toppturer. 2020: 5 toppturer før prosjektslutt og evaluering av disse 3 årene. Ulike kurs innen ernæring og trening, friluftsliv og mestring, annenhver måned.

Sluttrapport

Prosjektgjennomføring

Det har vært satt opp 2 felles turer pr uke, hele året igjennom. Disse har fått beskjed på en felles gruppe på Facebook. Turene har vært veldig varierende i utfordring og lengde. Flere av deltakerne har vi måtte følge opp pr tlf, samt hente de for å få de på tur. På de lengste turene har vi vært litt færre på tur en på de ukentlige turene. Rekruttering har vært besøk på skoler, ungdomsklubb eller ta med en venn/familiemedlem på tur neste gang. Vi har fått deltakere fra Friskliv, fastleger og psykisk helse. Vi har hatt fokus på temamøter: Kosthold og trening, kart og kompass, fjellvett og påkledning på tur. På disse temamøtene har det deltatt mange flere enn de som har vært med på turer fast.

Antall personer i målgruppen

75

Oppsummering

Prosjektet har vært vellykket både for de som har deltatt, og for de som har blitt inspirert av prosjektet. De videre planene er å holde på de 2 turene i uka, onsdager og søndager. I tillegg vil vi før jul sette opp ønskelister for neste års langturer og tur program. Vi sparer (søknader/sponsorer) til den store drømmen om å gå på Kilimanjaro. Pga koronaen vil vi kanskje måtte vente til 2022 før det kan realiseres. Det er også et ønske at vi skal delta på turmarsjer rundt om i landet, noe vi vil prioritere. Ledergruppen er invitert til å fortelle om prosjektet til andre kommuner.

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport Dam_gå for livet.docx.pdf

Prosjektleder/forsker

Trond Arne Johansen

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Gå for livet
Organisasjon
Nasjonalforeningen for folkehelsen
Beløp Bevilget
2017: kr 280 571, 2018: kr 47 500, 2019: kr 75 000
Startdato
02.07.2017
Sluttdato
02.07.2020
Status
Avsluttet