Glede sammen

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

“Glede sammen” bygger videre på prosjektet #koronavenner. Gjennom pandemien har vi bygget opp en turgruppe, med omtrent 60 faste deltakere, som hver uke møtes for tur, en kopp kaffe, litt å spise og sosialt samvær. Turgruppen har størst andel hjemmeboende over 65 år, men alder skal ikke være en hindring. Felles møteplasser og sosiale opplevelser sammen, er noe som savnes av deltagerne. Dette ser vi av en uformell brukerundersøkelse vi foretok i sommer, flere ønsker seg enda mer sosialt samvær. Ved å tilby gode opplevelser i form av busstur, kulturelle tilstelninger og felles måltid, kan vi nå enda flere deltagere og frivillige. Vi ønsker at deltagerne og de frivillige skal oppleve mestring og utvikling, samtidig som de knytter nye relasjoner og oppnår sosial støtte med og for hverandre. Kommunale helsetjenester som vi samarbeider med, henviser pasienter og brukere til Røde Kors og denne aktiviteten som er et inkluderende lavterskeltilbud. Vi ønsker å styrke denne aktiviteten som fungerer. Aktiviteten er godt forankret i frivilligheten, og er et tilbud som fungerer for å motvirke ensomhet og inaktivitet hos deltagere og frivillige. Prosjektet vil fremme god folkehelse og livskvalitet hos deltagerne. Dette er en åpen aktivitet for alle som kjenner seg alene.

Aktivitet/tiltak/metode

“Glede sammen” vil videreføre turaktiviteten, som går hver uke hele året. Dette er et lavterksel tilbud, med tur ute og servering av kaffe og et lett næringsrikt måltid etterpå. I prosjektperioden vil vi utvide med disse tiltakene: 2 bussturer i løpet av året: Haugalandet har mange turperler som kan være flotte turmål, både med og uten rullator. Enkel lunsj underveis vil gi deltagerne god motivasjon. Vi ønsker å gi gode måltidsopplevelser som vil åpne for den gode praten som kommer når en sitter flere sammen. Kulturarrangementer: I vår brukerundersøkelse kom også kunst og kultur høyt på listen. Derfor ønsker vi å tilby noen gode kulturelle innslag som konserter med lokale artister eller andre kulturarrangement f.eks. fra kulturskolen. Målgruppe: Primært sårbare mennesker som er, eller står i fare for å bli ensomme. Mange kan ha mentale eller fysiske utfordringer, og tør ikke bli med på offentlige tilbud, samtidig som at økonomien ikke strekker til. Sekundært kan noen frivillige være “skjulte” brukere. Vi ønsker er å nå enda flere deltagere og frivillige. Den beste medisin er et annet menneske, som du kan treffe her, og dele gleder og opplevelser sammen med. Vi håper at enda flere i målgruppen ønsker å bli med og oppleve glede sammen. Evaluering: Foregår ved rapportering av antall deltagere/ frivillige hver gang. Vi vil også ta vare på de gode historiene som skapes i aktivitetene. Vi vil ha brukerundersøkelse underveis, for å få fram betydning av aktiviteten. Dette blir viktig verktøy for evaluering av aktiviteten. Deltagernes trygghet vil hele tiden stå i fokus. En utfordring er å få gode og stabile frivillige. Derfor er det viktig å spille på deres gode egenskaper og kunnskaper. Tilby interne kurs i besøkstjeneste og psykososial førstehjelp for å styrke kunnskap og fremme Røde Kors prinsipper. De frivillige vil på den måten styrkes, få eierskap til aktiviteten og bli gode frivillige verter.

Antall deltakere

100

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Det å ha sosiale nettverk, ha rutine for fysisk aktivitet og oppleve gode ting sammen, vil gi økt helse både fysisk og psykisk. Vi mener “Glede sammen” er lavterskel og vil gi trygghet, glede, mestring, vennskap, aktivitet og forebygge psykisk og fysisk uhelse. Dette vil gi gode synergier. Deltagerne i “Glede sammen” blir rause, lojale og samtidig vil det gi utspring i sterkere relasjoner. Når vi klarer å finne alternativer til ensomhet, kan det gi bedre helse og livskvalitet. Det kan minske følelsen av depresjon, søvnløshet, spenninger, angst og fortvilelse. Rapporten Glemt i eget hjem (2022) fra Røde Kors sier noe om deltagernes syn på sosialt samvær og det å ha noen å komme seg ut sammen med. Noen av sitatene er: “Avbrekk fra alenetid”, “får sosialisert seg, få nytt perspektiv og komme seg ut”, “får noen å snakke med”, “får tankene over på noe annet”. Dette er noen få sitater, men de forteller mye om virkning av å være sammen med et annet menneske, en gruppe eller nettverk. Det vi gi en god følelse i kroppen og være med. Forskning viser at kunstformer som f.eks. musikk kan senke blodtrykket og dempe angst. Musikk vi liker kan gi kraft og energi, vitalisere oss, slik at vi får en opplevelse av å leve sterkere. Å dele et måltid er tett knyttet til trivsel og livsglede. Å være en del av et fellesskap har en historisk, kulturell og sosial betydning. Vi forventer og se resultater av deltakere som etter hvert blir frivillige ressurser, og deltakere som bygger nye relasjoner. Deltakerne og frivillige er ute i frisk luft hver uke hele året, og sammen med andre får de kjenne på mestring og samvær.

Plan for gjennomføring

Ved prosjektets start vil vi få med nye frivillige og frivillige vi allerede har. Turgruppene videreføring/utvikling av en gruppe som allerede går. Den starter opp allerede første uke, med tur og kaffe/måltid. Dette organiseres av frivillig aktivitetsleder og andre frivillige i aktiviteten. De frivilliges oppgave er også å påse at alle har noen å gå med og prate med slik at alle deltakerne ivaretas. Vi vil jobbe for rekruttering av deltagere og frivillige i hele prosjektperioden. De frivillige driver turen hver uke. Prosjektleder vil sammen med aktivitetsleder og andre frivillige planlegge og arrangere bussturer. Sammen skal de sette mål for busstur og måltid – en på våren og en på høsten. Konsertene vil arrangeres på samme måte. Informasjon om disse arrangementene vil bli distribuert som flyers og deles ut på de ukentlige turene. Vi ønsker en konsert i hvert kvartal. Innendørs konserter på vinter, mens vår/sommer er det flott å ha konserter ute. Vi vil markere sommer og jul med et godt måltid. Dette planlegges av prosjektleder i samarbeid med aktivitetsleder. Prosjektleder skriver rapport hver måned til styret i Haugesund Røde Kors. Der formidler vi hva som er gjennomført og hvordan resultatene har vært. Dette er et godt grunnlag for rapportering til Stiftelsen Dam etter gjennomført prosjekt. Midtveis i prosjektet vil vi ha en brukerundersøkelse som brukes som et verktøy for evaluering.

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

Haugesund Røde Kors hadde allerede en tur-gruppe som gikk tur hver uke hele året. Deltagerne ga utrykk for at felles møteplasser og sosiale opplevelser sammen, var noe som var savnet. Målet ble å gi denne gruppen, som den gang utgjorde ca 60 deltakere, noen flere opplevelser, i tillegg til de 52 turene. Vi ønsket at deltagerne og de frivillige skulle oppleve mestring og utvikling, samtidig som de knyttet nye relasjoner og oppnådde sosial støtte med og for hverandre. I tillegg til at dette også fremmet god folkehelse og livskvalitet hos deltagerne. Sammen med de frivillige turlederne ble vi enige om ca en aktivitet i måneden fordelt ut over året. Det ble også lagt fram ønske om å lære Bli-Me-dansen og en «ta med venn/familie og se hvor fint vi har det – dag». Alt dette ble lagt inn i et års-hjul, som ble gitt til deltagerne. Før hvert enkelt arrangement, ble det laget flyers med informasjon og påmelding til de forskjellige aktivitetene som krever det. Aktivitetene ble lagt opp slik at alle skulle kunne delta ut i fra egne forutsetninger. Den ene bussturen ble byttet ut med båt. Målet for turene var det sosiale i sammenheng med å oppleve noe sammen, i tillegg til en god lunsj. Sommerfest ble lagt sammen med konsert. Dette ble arrangert etter en onsdags-tur i gården til Røde Kors huset. 4 konserter med forskjellige lokale artister i løpet av året. Det hele ble avsluttet med en årsfest hvor det var 116 deltagere/ frivillige som har vært med på aktivitetene og tur gjennom året.

Gjennomføring

Det er gått 52 turer med høyeste deltager antall på 109, og et gjennomsnitt gjennom året på 70 deltagere. Til og med 17. mai ble det gjennomført en tur – men da i folketoget sammen med Haugesund Røde Kors. Mars: Besøk av fysioterapeut i Vangen, han forklarte om effekt av å bruke staver, og viste hvordan de kan brukes. April: Konsert Mai: Dagstur til Utsira. Her fikk deltagerne hilse på ordføreren. Det ble en nydelig dag med flott vær og et annet tur-terreng. Juni: Sommerfest ute i Røde Kors-gården med grilling og konsert. September: Samarbeid med en 4.klasse som lærte tur-deltagerne BlimE-dansen. NRK Rogaland til stede 20.9 . Det ble vist en liten snutt i NRK-distriktssendingen. Venner og familie av deltagerne var invitert, for å bli kjent med aktiviteten og turgruppen. Oktober: Busstur til i Skudenes, med omvisning på museet. Været var også denne dagen på vår side, og lunsjen kunne inntas ute i parken. Konsert inne på Kuleisen. November: Juleavslutning med 116 deltagere, god mat, konsert og festtale. Brukermedvirkning blir ivaretatt ved at frivilligheten som speiler snittet i gruppen er med og legger planer for aktivitetene. Støtten fra Stiftelsen Dam gjorde dette mulig.

Resultater og virkninger

Det å ha sosiale nettverk, ha rutine for fysisk aktivitet og oppleve gode ting sammen, gir økt helsegevinst, både fysisk og psykisk. Den ukentlige turen blir kalt “den viktigste pillen” av noen deltagere, den beste medisin. Det å møte opp i Vangen, og bli sett, forteller deltagerne er viktig. Det kommer stadig nye fjes, og de opplever kanskje å treffer gamle klassevenner eller nye bekjentskaper som de bygger nettverk sammen med. En deltager på 89 år sa at det å gå turen hver uke samtidig som hun får sosialisert seg – gjør at hun jevnlig får sjekket at hun fortsatt fungerer sosialt. Mange påpeker at den psykiske helsen er styrket etter at de er begynt å gå turen. Samtidig som at den fysiske helsen også bedres. Turgruppen deles inn i tre lag, hvor de som trenger å gå litt saktere tar en kortere tur enn dem som liker å gå litt fortere. Mange starter i rolig tempo, men “oppgraderer” etter hvert til raskere gruppe. Turgruppen går videre i 2024. Turen og det sosiale har hele tiden vært fokuset, og det fortsetter videre. Vi ser hvor viktig det er med gode frivillige som kjenner eierskap til aktiviteten. Stabiliteten i en ukentlig aktivitet er viktig.

Prosjektleder

Anne Kesia Leirvik

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Glede sammen
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2023: kr 400 000
Startdato
15.02.2023
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet