God rygg i hele livsløpet – en digital informasjons- og aktivitetsbank

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Dette prosjektet inngår i en prosjektbukett fra Ryggforeningen i Norge (RiN), hvor den overordnede overskriften er KUNNSKAPSFORMIDLING. Prosjektet er nyskapende da det nasjonalt ikke finnes en samlet digital informasjonsside med oppdatert og kvalitetssikret kunnskap om rygghelse gjennom livsløpet formidlet med et tilgjengelig og forståelig språk. Korsrygg- og nakkesmerter er den største enkeltstående årsaken til ikke-dødelig helsetap. I større befolkningsundersøkelser rapporterer 30 – 50 prosent å ha vært plaget av ryggsmerter i løpet av den siste måneden, mens til enhver tid vil omkring én av fem være plaget (Ihlebæk, Brage, Natvig, & Bruusgaard, 2010; Knapstad et al., 2021; Lærum et al., 2013). Ryggsmerter forekommer i alle aldersgrupper, og det er en utfordring både for den enkelte og for samfunnet. Helsevesenet har knappe ressurser, og vi som pasienter må i større grad være vår egen behandler. For å kunne være det, trengs det verktøy som trygger oss og bidrar til at vi gjør kloke valg. Spinal stenose og degenrativ rygg gruppa i Ryggforeningen i Norge (RiN) er inititiativtaker til prosjektet, og gruppas leder vil være prosjektleder. Medlemmer i RiN har vært med å utforme prosjektets innhold gjennom workshops på helgesamlinger.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet skal formidle kunnskap om rygghelse gjennom en forenklet digital presentasjon. Det er eksisterende kunnskap om rygghelseområdet nasjonalt og internasjonalt som skal kartlegges og presenteres. Kunnskapen skal presenteres på en positiv måte, på et forståelig språk og ikke for detaljert. Tema som medlemmene i RiN har ønsket informasjon om: 1 Det hele mennesket – om å se ryggutfordringer som en helhet! Hvorfor får vi vondt i ryggen? 2 Mor og barn – «ryggen» under barsel og etter fødsel. 3 De første to barneårene – primær motorisk utvikling. 4 Lekens betydning for en «harmonisk rygg». 5 Medfødte ryggutfordringer. 6 Hva vet vi om grunnlaget for god rygg i barneårene? Aktive vs. passive barn. 7 Rygg i pubertet og vekst både fysisk og psykisk. Skoleårene. 8 De viktige ungdomsårene. Pubertet. Forskjeller mellom aktive og passive. 9 Store forskjeller i arbeidslivet! Rygg under stillesittende og krevende arbeid! 10 Om gode løftevaner. 11 Når ryggen begynner å si ifra, hva gjør du da? 12 Hva er gode ryggvaner i dagliglivet? Alle årstider! 13 Hva bør du forsøke før du kontakter fastlegen eller annet helsepersonell? 14 Når skal du gå til fastlegen? Hva bør du forvente av fastlegen. 15 Når vil det være aktuelt med behandling – hvilke profesjoner bør du søke? 16 Hvis forebyggende behandling ikke hjelper, når er operasjon aktuelt? 17 Hvordan og hvem kontakter du hvis behov for operasjon? 18 Du kan gjøre mye før evt. operasjon. 19 Om smerter og smertebehandling. 20 Om å leve med ryggplager 21 Ulike metoder ved kirurgisk behandling. 22 Om å ta tak i egen livssituasjon! 23 Opptrening og rehabilitering. 24 Kontakt likepersoner og Ryggforeningen. 25 Enkle øvelser du kan innpasse i dagliglivet. Informasjonssiden skal bygges opp basert på ca 10 temaer om rygghelse gjennom livsløpet. Prosjektgruppen vil i løpet av prosjektperioden komme frem til disse områdene ut i fra hvor det foreligger eksisterende kunnskap.

Antall deltakere

5

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Informasjonsbanken (IB) skal gi den som besøker siden, trygghet og kunnskap til å ta kloke valg som bedrer livskvalitet både fysisk og psykisk. For en stor gruppe mennesker vil IB også bidra til å forbygge mer alvorlige rygglidelser senere i livet, og kan inspirere til økt sosialisering. IB vil være et virkemiddel for å opprettholde et bærekraftige helsevesen ved å gi ryggpasienter et verktøy som gjør dem trygge i å ta valg som fremmer fysisk og psykisk helse uten at de trenger å oppsøke fastlege e.l. IB kan også være et supplement til behandling i helsevesenet, som behandlere kan henvise pasientene til for informasjon. Ryggpasienter utgjør en stor gruppe som belaster kommunehelsetjenesten. Vi får en økende andel aldrende befolkning, og med det ytterligere økt etterspørsel etter kommunale tjenester samtidig som det er varslet at det blir mangel på arbeidskraft innenfor denne sektoren. Det fordrer at vi tar større ansvar for egen helse, og oppsøker helsetjenesten bare når det er nødvendig. IB vil gi de som søker informasjon om god rygghelse, objektiv og faglig relevant informasjon ut fra den situasjonen, diagnosen, kjønn og alderen vedkommende er i. De som oppsøker siden skal bli trygge på og i stand til å ta kloke valg som kan bidra til at de raskere kommer tilbake i arbeid og aktivitet. IB vil være lett tilgjengelig for alle uavhengig av bosted. Primærhelsetjenesten er ikke like godt utbygd i alle kommuner, og det kan være lange ventetider før man får den oppfølgingen man trenger. IB vil også være forebyggende ved at den kan bidra til å ta kloke valg enten en er gravid, i et yrke med mye tung belastning eller med mye sitting, ønsker å bli mer aktiv, har et ryggproblem, ønsker mer kunnskap generelt eller aktivt ønsker å få en sterkere og mer funksjonell rygg.

Plan for gjennomføring

Fra september vil prosjektgruppen arbeide med å strukturere informasjonsbanken og hente inn oppdatert kunnskap om temaene om rygghelse som de har prioritert, og starte arbeidet med å forfatte lett forsåelig tekst om hvert av temaene. Milepæler: 1. Valg av temaer i IB vil gjøres gjennom en Delfi-prosess med spinal stenose og degenerativ rygg gruppa i RiN. 2. Reformulering av tema til aktuelle forskningsspørsmål som det skal gjøres litteratursøk på. 3. Gjennomføring av litteratursøk og litteraturgjennomgang for hvert tema vil gjøres systematisk av to personer (KS og en annen fra CIM). 4. Resultater fra litteraturgjennomgang vil presenteres og diskuteres i CIM og i prosjektgruppen. 5. Fremlegging av resultat for gruppeledelsen i spinal stenose og degenrativ rygg gruppa. 6. Formgiving og digital presentasjon av IB. 7. Publisering av IB.

Prosjektleder

arne Fagerlie

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
God rygg i hele livsløpet – en digital informasjons- og aktivitetsbank
Organisasjon
Ryggforeningen i Norge
Beløp Bevilget
2024: kr 150 000, 2025: kr 250 000
Startdato
01.09.2024
Sluttdato
01.09.2025
Status
Under gjennomføring