Gode eksempler – jobb

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Arbeid har positive effekter på psykisk og fysisk helse for mennesker med utviklingshemning, enda mer på psykisk velvære enn i den generelle befolkningen. Utviklingen i de senere år har gått i feil retning mht. arbeid for målgruppen. Spesielt gjelder dette arbeid på vanlige arbeidsplasser. Nettsteder med læringsressurser for mennesker med utviklingshemning og for deres støtteapparat i det pågående prosjektet “Støtte til vanlig arbeid” søker å motarbeide denne tendensen. Nettstedene mangler filmer med gode eksempler på arbeid og på bruk av IKT som hjelpemiddel i slikt arbeid.

Målsetting for prosjektet

Hovedmålet er Inkludering av utviklingshemmede på vanlige arbeidsplasser.Det skal produseres 4 filmer med fine eksempler på arbeidstakere i jobb på slike arbeidsplasser samt 4-6 filmer om god hjelp i jobben av IKT. Informasjon om filmene og nettstedene fra «Støtte til vanlig arbeid» spes vidt.

Målgruppe

Personer med utviklingshemning og støtteapparat -som lærere og skolerådgivere, jobbveiledere i VTA, kommune og NAV, pårørende, arbeidsgivere og pot. kollegaer.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

40000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

I korte filmer med mennesker med utviklingshemning som arbeider på vanlige arbeidsplasser legges det vekt på hvordan arbeidstakerne fikk jobben, hva slags jobbstøtte de har fått samt hva jobben betyr for dem. Evt. vil det tas med snutter av personer i støtteapparatet, som lærere, jobbveiledere, arbeidsgivere, faddere, andre arbeidskolleger og foreldre. De skal også lages filmer om hvordan mennesker med utviklingshemning bruker smarttelefoner og nettbrett som en støtte på arbeidsplassen og til jobbrelaterte aktiviteter. Filmene skal settes inn både på nettstedene for mennesker med utviklingshemning og for støtteapparatet utviklet i det pågående prosjektet «Støtte til vanlig arbeid». Nettstedene og filmene vil bli vist på diverse konferanser, ikke minst de som arrangeres av arbeidsgiver/interesseorganisasjonene ASVL og Arbeid&Inkudering samt SENO. Det vil holdes innlegg på andre faglige samlinger for støtteapparatet samt skrives artikler i relevante tidsskrifter og medlemsblad. Det vil stimuleres til at interesseorganisasjoner og relevante organer bruker og sprer informasjon om nettstedene og filmene videre. Det er f.eks. NFU, LUPE, interesseorganisasjoner for sjeldne diagnoser, NAKU, SOR samt ASVL og Arbeid & Inkludering.

Fremdriftsplan for prosjektet

Første halvår: Filmene med eksempler på mennesker med utviklingshemning som arbeider på ordinære arbeidsplasser ferdigstilt. Andre halvår: Filmene om gunstig bruk av IKT for arbeidstakerne ferdigstilt. Lenker til filmene fra nettstedene fra “Støtte til vanlig arbeid” etablert. Spredningsaktviteter påbegynt. Tredje halvår: Intensivt arbeid med spredning av informasjon om nettstedene og filmene. Sluttrapport produsert.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Hovedmålet var inkludering av mennesker med utviklingshemning på ordinære arbeidsplasser. Det skulle produseres 4 filmer om arbeidstakere i slike jobber og 4-6 filmer om hvordan IKT være en støtte i forbindelse med arbeidet. Filmene skulle koples til nettstedene fra «Støtte til vanlig arbeid», og informasjon om nettstedene og filmene spes vidt. Målgrupper var personer med utviklingshemning og støtteapparat: lærere og skolerådgivere, jobbveiledere og deres ledere i VTA, kommune og NAV samt pårørende, arbeidsgivere og kollegaer, habiliteringstjenesten og relevante utdanningsinstitusjoner. Bakgrunn: Personer med utviklingshemning får i liten grad får innpass på ordinære arbeidsplasser. I prosjektet «Støtte til vanlig arbeid» ble det lagd nettressurser for mennesker med utviklingshemning og deres støtteapparat for å fremme slikt arbeid. Underveis framkom det at filmer med arbeidstakere på ordinære arbeidsplasser og filmer om hvordan de kan ha nytte av IKT, ville være motiverende.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det viktigste effektmålet ble nådd, antall filmer produsert i prosjektet: 4 filmer om mennesker med utviklingshemning i jobb på ordinære arbeidsplasser og 5 om gunstig IKT-bruk i den forbindelse. Mennesker med utviklingshemning gav tilbakemeldinger på filmene i form av korte intervjuer hos Personalpartner AS og Spir Oslo AS. Filmene ble generelt godt mottatt. Planen var at fagpersoner skriftlig skulle gi tilbakemeldinger på hva de syntes om filmene under fysiske arrangementer i siste del av prosjektet. Under slike arrangementer skulle man også måle hvor mange av tilhørerne som hørte om prosjektene for første gang. Da få fysiske arrangementer kunne gjennomføres, ble det vanskelig å innhente slik informasjon. Antall visninger av filmene ble ikke fulgt i prosjektet da filmene først ble ferdigstilt og publisert mot slutten av prosjektet. Årsaken til sen ferdigstillelse av filmene var i stor grad koronapandemien. Konklusjon: De viktigste effektmålene ble nådd.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

40000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektleder lagde med noe støtte fra Spindel Film fire filmer med mennesker med utviklingshemning som arbeider på forskjellige vanlige arbeidsplasser. Det ble lagt vekt på deres arbeidsoppgaver og hva arbeidet betydde for dem og for andre på deres arbeidsplasser. Det ble også laget fem filmer om bruk av IKT i forbindelse med slike jobber med spesiell vekt på bruk av nettbrett og smarttelefoner. En film viste en arbeidstaker som hadde IKT-baserte arbeidsoppgaver. Nettressursene fra prosjektet “Støtte til vanlig arbeid” fikk omtale av filmene og kopling til dem. Da det hadde gått litt tid fra nettstedet for støtteapparatet ble produsert, gjennomgikk det noe justering. Det ble også lenket til filmer produsert av andre om primærmålgruppen samt enda flere relevante artikler. Nettstedene og prosjektet “Gode eksempler – jobb” ble omtalt på div. konferanser, spesielt for jobbveiledere, men også for andre. Det ble også publisert innlegg om prosjektene “Støtte til vanlig arbeid” og “Gode eksempler – jobb” og deres sluttprodukter i relevante tidsskrifter og på relevante nettsteder. Mot slutten av prosjektet ble det sendt ut et nyhetsbrev til en vid målgruppe innen støtteapparatet.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektets sluttprodukter vil høyst sannsynlig bidra til å fremme god inkludering av mennesker med utviklingshemning på ordinære arbeidsplasser. Karde har oppdatert de viktige verktøykassene fra prosjektet “Støtte til vanlig arbeid”. I “Gode eksempler – jobb” er de viktigste delmålene, om antall filmer produsert og vid spredning av informasjon om nettressursene og filmene, nådd. I en av filmene ble det delvis benyttet filmopptak fra Nittedal kommune. Fordelen med denne filmen er både at det fokuseres på en VTO-ordning med god jobbveiledning og at man får se en rekke arbeidstakere i ulike jobber. Dette er en ekstra bonus for prosjektet. Da det var gunstig for målgruppene å få kjennskap til nettressursene fra “Støtte til vanlig arbeid” så raskt som mulig, ble det tidlig i prosjektet gjennomført en rekke spredningsaktiviteter. Trolig er minst like mange i målgruppene nådd med informasjon om sluttproduktene på denne måten enn om man hadde ventet

Oppsummering og videre planer

Karde har laget filmer som er koplet til nettressursene fra “Støtte til vanlig arbeid”. Nettstedet for støtteapparatet er i tillegg oppdatert på andre måter. Ved mye spredningsaktivitet har mange i målgruppene fått informasjon om nettressursene som skal fremme inkludering av mennesker med utviklingshemning på ordinære arbeidsplasser. Karde og NNDS vil fortsette sitt arbeid for å skape gode forhold for mennesker med utviklingshemning. Karde vil fortatt omtale sluttproduktene fra “Støtte til vanlig arbeid” og “Gode eksempler – jobb” på konferanser, webinarer og i tidsskrifter og medlemsblad.

Prosjektleder

Gro Marit Rødevand

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Gode eksempler – jobb
Organisasjon
Downs syndrom Norge
Org.ledd
Karde AS
Beløp Bevilget
2019: kr 493 000, 2020: kr 245 000
Startdato
02.08.2019
Sluttdato
30.12.2021
Status
Avsluttet