Gravid! Hva nå?

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det fins informasjon om graviditet, fødsel og barseltid overalt på både norsk bokmål og nynorsk (også på de andre minoritetspråkene som vi registrerer), men ikke på tegnspråk. Hvor skal nybakte døve foreldre få informasjon fra? Fri tilgjengelig informasjon på nett som f.eks. http://helsenorge.no/gravid er ikke tilgjengelig på norsk tegnspråk. Nesten alt er på norsk skriftspråk, og døve ofte dårlig utbytte av skriftlig informasjon. Spesiell informasjon som er viktig for døve, som f.eks. foreldrekurs på Ål som er en lovfestet rettighet og som dekkes av NAV fins heller ikke her.

Målsetting for prosjektet

I samarbeid med Rådgivingskontoret for hørselshemmede ønsker vi å lage informasjonvideo på norsk tegnspråk fritt tilgjengelig på internett. Informasjonen skal deles i flere videoer og organiseres tematisk slik at man kan velge hva man vil se.

Målgruppe

Tegnspråklige døve/hørselshemmede som skal bli foreldre i nær eller fjern framtid. NB: Relevans for målgruppe 0-12 år er på lang sikt, feks om 10-20 år.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

17500

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Informasjonsfilmpakken vil gjennomføres som et informasjonsfilmprosjekt og følge omtrent samme modell som vi har lang erfaring med fra andre Extraprosjekter, som f.eks. informasjonsfilm om psykisk helse, hvor vi blant annet oversatte Tankevirus til tegnspråk (Tankevirus vant Extraprisen 2016). Det er arbeidskrevende å tilpasse skriftlig informasjon til norsk tegnspråk, men vi har mange års erfaring med dette. Vi har også god erfaring med å distribuere og gjøre kjent våre produksjoner i tegnspråkmiljøet, og har et sterkt nettverk som gjør at vi når godt fram til målgruppen. Vi vil også samarbeide med Norges Døveforbund og Norges Døveforbunds Ungdom (som hver stiller med en person i prosjektgruppa) for å få god forankring i brukergruppa og et stort nettverk for rekruttering av medvirkende. I dette prosjektet blir det viktig å samarbeide med Rådgivingskontoret for syn og helse (en del av Helseetaten i Oslo kommune) for å sørge for at informasjonen er godt kvalitetssikret. Rådgivingskontoret har lang erfaring med å gi tilbud til døve i Oslo og omegn, og har både kunnskap om døve som gruppe og helsefaglig kompetanse under samme tak (se vedlagte egenerklæring).

Fremdriftsplan for prosjektet

Vår 2019: Research, manusarbeid og planlegging 2019-2020: Opptak og redigering, innledende dialog med helsemyndigheter Høst 2020: Etterarbeid og distribusjon. Dialog med Helsedirektoratet og videreføring av prosjektet etter prosjektperioden.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetting: Lage en informasjonsfilmserie som distribueres i sosiale medier og på Tegn.TV, hvor vi går gjennom informasjon om graviditet, fødsel og barseltid. Informasjonen skal være basert på generell informasjon f.eks. på Helsenorge.no og informasjon spesielt relevant for målgruppen. Målgruppe: Tegnspråklige døve/hørselshemmede som skal bli foreldre i nær eller fjern framtid. Siden informasjonen er tilgjengelig på lang sikt, er også målgruppe barn/unge i dag som vil bli foreldre en dag om flere år fra idag. Bakgrunn for prosjektet: Det fins informasjon om graviditet, fødsel og barseltid overalt på både norsk bokmål og nynorsk (også på de andre minoritetspråkene som vi registrerer), men ikke på tegnspråk. Hvor skal nybakte døve foreldre få informasjon fra? Fri tilgjengelig informasjon på nett som f.eks. http://helsenorge.no/gravid er ikke tilgjengelig på norsk tegnspråk, og det informeres ikke om egne tilbud til døve som f.eks. rådgivingskontorer for døve/hørselshemmede.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har oppnådd prosjektets konkrete målsetning med å lage og publisere informasjonsserien. Effektmålet ligger i at døve som snakker tegnspråk får denne informasjonen og har nytte av informasjonen når de skal ha barn. Når dette ligger tilgjengelig på Tegn.TV som er en permanent kilde til informasjon og ressurser som er godt kjent i både tegnspråkmiljøet og i fagmiljøet som møter døve/tegnspråkbrukere, så vil prosjektet fortsette å ha effekt lenge etter at prosjektperioden er avsluttet. Tegn.TV drives med støtte fra Nasjonalbiblioteket, og både publikum og fagmiljø vil ha tilgang til prosjektets resultater i mange år framover. Effektmålet er derfor ikke ferdig oppnådd, men effekten av prosjektet vil vare i mange år framover. Informasjonen som gis i filmserien er kvalitetssikret direkte med fagpersonale i Helsedirektoratet, og innholdet er ganske omfattende med 15 episoder og samlet spilletid på over 2,5 timer.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

3000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble gjennomført som en informasjonsfilmprosjekt, hvor vi først jobbet med å utvikle og kvalitetssikre manus. Deretter ble det filmet inn og redigert ferdig til en serie på norsk tegnspråk og publisert på Tegn.TV slik at det blir tilgjengelig som en informasjonsressurs i mange år framover både for døve publikummere og fagmiljøet som møter døve i sitt virke. Prosjektet ble dessverre sterkt påvirket av koronapandemien, da det opprinnelig var planlagt å filme og redigere høst 2019/vår 2020, og prosjektet “sto fast” i nesten to år på grunn av dette. Først skulle et kvalitetssikret manus utvikles, og det tok forståelig nok tid å etablere samarbeid med aktører i helsevesenet når vi sto i en pandemisituasjon. Det ble planlagt å gjøre opptak mange ganger i løpet av høsten 2019, i 2020 og 2021, men hver gang måtte det kanselleres på grunn av koronatiltak, karantenesituasjoner, sykdom og andre uforutsette komplikasjoner. Enkelte som medvirket i begynnelsen av prosjektet hadde ikke mulighet til å fortsette å jobbe med prosjektet i 2021/2022, og vi måtte derfor også endre på prosjektgruppen flere ganger underveis. Men prosjektet ble endelig fullført på slutten av 2022.

Resultater og resultatvurdering

Vi vurderer informasjonen som gis i serien som god. Vi tok utgangspunktet i informasjon som Helsedirektoratet allerede hadde utarbeidet, men som ikke fantes på tegnspråk. Vi hadde direkte dialog med en fagrådgiver i Helsedirektoratet som gikk gjennom manus og hva som skulle formidles med oss, slik at vi er helt sikre på at all informasjon er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger og oppdatert. Siden søknaden ble skrevet allerede i 2018, visste vi da ikke at Tegn.TV ville komme til å bli etablert som både en egen organisasjon og en så etablert og velkjent informasjonskilde for både publikum og fagmiljø knyttet til døve/hørselshemmede som det er i dag. Tilgjengeligheten, utbredelsen og videreføring av informasjonsserien vurderer vi derfor i dag å være bedre enn vi forventet i 2018.

Oppsummering og videre planer

Serien ligger nå tilgjengelig på Tegn.TV og i praksis er det derfor Tegn.TV som nå har ansvaret for videreføring av serien etter at prosjektperioden er avsluttet. Siden Tegn.TV driftes med fast støtte fra Nasjonalbiblioteket, vil Tegn.TV sørge for at “Gravid, hva nå?” forblir tilgjengelig i mange år framover, og fortsetter å markedsføre informasjonen som fins her til både døve/hørselshemmede og fagmiljøer.

Prosjektleder

Finn Arild Thordarson

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Gravid! Hva nå?
Organisasjon
Norges Døveforbund
Beløp Bevilget
2019: kr 395 000, 2020: kr 365 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
31.12.2022
Status
Avsluttet