Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Langrønningen Gård har i 25 år vært en viktig aktør i Larvik kommune og har tilbudt arbeid og kvalifisering til mennesker med psykiske helseutfordringer og avhengighet. Dette tilbudet har hatt stor suksess og vært en avgjørende faktor for livskvaliteten til mange av deltakerne. I 2024 besluttet imidlertid Larvik kommune å legge ned tilbudet, og nå står ca. 40 personer uten et dagtilbud. Som en organisasjon som arbeider tett med personer som har benyttet seg av dette tilbudet, ser A-larm alvorlige konsekvenser av at tilbudet forsvinner. Flere av våre deltakere er direkte berørt av nedleggelsen, og vi ønsker å bidra til å fylle dette tomrommet. Derfor ønsker vi å starte opp prosjektet «Dyr og mestring», som vil være et gårdsbasert tilbud som skal være et trygt og inkluderende sted for mennesker som sliter med psykisk helse og rus. Alt av lokaler og nødvendig utstyr for drift av prosjektet finnes allerede på Langrønningen gård, og stedet er godt tilrettelagt for denne typen drift. Vi ønsker å ha åpent to dager i uken, slik at vi i alle fall kan sikre en delvis videreføring av tilbudet som har vært. Målet med prosjektet er å tilby deltakerne et recovery-orientert tilbud med utgangspunkt i gårdsarbeid. På denne måten skal deltakerne oppleve mestring og personlig utvikling.
Aktivitet/tiltak/metode
Deltakerne får mulighet til å delta i ordinær gårdsdrift og være sammen med ulike dyr, som hester, alpakkaer, kaniner og sauer. Vi skal også fokusere på gode samtaler og godt fellesskap. Gruppeleder sørger for at deltakere som ikke kommer seg til gården på egen hånd, blir hentet. Målgruppen er rusavhengige og pårørende med lettere psykisk uhelse i alderen 18–70 år. Prosjektet vektlegger brukerstyring gjennom aktivisering, mestring og nettverksbygging. Hovedaktiviteten er gårdsarbeid med hovedvekt på dyrestell og trening av hest/ponni, deriblant ridning, leietur og longering. Deltakerne vil også ta del i prosessen med å lage garn av ull fra sau, geit, kanin og alpakka. Prosjektet består av 2 ukentlige aktivitetsdager fra 10 til 14. Vi skal også ha 2 samlinger per uke hvor vi fokuserer på egen utvikling og målsetting gjennom samtalegruppe, inkludering og sosialt fellesskap. Vi skal benytte oss av kunnskap og kompetanse og tilrettelegge for mestringsarenaer. Prosjektet har en prosjektleder som følger opp gruppen og rekrutterer og følger opp frivillige som bistår med fagkunnskap. Gruppen har tilknyttet seg flere frivillige som har fagkompetanse på psykisk helse og avhengighet samt hestefaget. Tilbudet er frivillig, lavterskel, gratis og uten påmelding. Evaluering: Vi går gjennom alle tilbakemeldinger fra deltakerne én gang per måned på morgenmøte. Deltakerne vil også kunne anonymt gi tilbakemelding via et skjema. Vi skal henge opp en postkasse til dette på utsiden av møterommet. Vi vil evaluere tilbakemeldingene og bruke dem til forbedring av tilbudet og rapportering på måloppnåelse. A-larm bruker programmet PlusOffice til å loggføre alle rutiner. Uønskede hendelser følges opp av HR-leder i A-larm. Etikk/sikkerhet: Gruppeleder, frivillige og vikar har fullført A-larmskolen og fått opplæring i etikk, sikkerhet og personvern samt fylt ut taushetserklæring. Alle deltakere får grundig innføring og bruker hjelm ved ridning. Vi har førstehjelpsutstyr lett tilgjengelig.
Antall deltakere
60
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Prosjektet vil ha en sterkt recoveryorientert tilnærming, som innebærer at deltakerne får mulighet til å jobbe med egne utfordringer i et trygt og støttende miljø. Dette gir dem mulighet til å utvikle nye mestringsstrategier og bygge selvtillit gjennom konkret arbeid på gården, samtidig som de får støtte til personlig vekst og utvikling. Forventede resultater: 1. økt livskvalitet og struktur i hverdagen for deltakerne 2. styrket mestringsfølelse og tro på egen endring 3. sunnere relasjoner og et styrket sosialt nettverk 4. redusert risiko for tilbakefall gjennom meningsfylt aktivitet og engasjement 5. økt deltagelse i eget liv og et mer positivt fremtidsperspektiv Å jobbe med dyr har dokumentert positiv effekt på psykisk helse, og vi ønsker å bruke gårdsarbeidet som en arena for både praktisk mestring og sosial inkludering. Gjennom «Dyr og mestring» ønsker vi å styrke enkeltindividers psykiske helse, bidra til et støttende fellesskap, og bidra til økt sosial deltakelse og personlig utvikling.
Plan for gjennomføring
Prosjektleder Terje Grotle er regionleder og har erfaring med prosjektledelse, rapportering og økonomistyring. Kristina Gullestad er koordinator med brukererfaring. Hun er en av de tre som står bak ideen og er per i dag tilknyttet A-larm som vikar og frivillig. Gunn Tove Furulund vil fungere som konsulent på gårdsprosjektet og vil bidra med sin fagkompetanse som helsefagarbeider, miljøterapeut med etterutdanning i psykiatri samt eier og driver av Inn på tunet-gården Grønn Omsorg i 25 år. Vi har også med oss en frivillig med egenerfaring som har fagkompetanse som barne- og ungdomsarbeider og er per i dag ansatt i A-larm som gruppeleder. Plan for gjennomføring: 1. Rekruttering av frivillige og deltakere: Rekrutteringen av frivillige skjer kontinuerlig, og de får grundig opplæring i taushetsplikt og etiske retningslinjer. De lærer også om A-larm som organisasjon. Vi jobber også kontinuerlig med å finne deltakere som ønsker å benytte aktivitetstilbudet, i samarbeid med aktuelle samarbeidspartnere som ARA, kommuner og Nav. 2. Oppstart: Vi starter prosjektet så snart rekruttering og opplæring er på plass. Gården er klar til å ta imot oss. 3. Ukentlige aktiviteter: Vi gjennomfører prosjektet i tråd med planen, med to ukentlige samlinger fra kl. 10 til 14 gjennom hele året. 4. Underveis-evaluering og brukermedvirkning: Vi evaluerer og gjør endringer underveis i tråd med innspillene som kommer fra brukerne. Vi går gjennom alle tilbakemeldinger fra deltakerne én gang per måned. Vi gjør også en årlig evaluering. 5. Åpen dag: Vi gjennomfører åpen dag for samarbeidspartnere. 6. Infomøter: Vi har jevnlige møter med samarbeidspartnere for å informere om resultatene. 7. Avslutning og rapportering: Vi gjør en grundig evaluering av prosjektet, rapporterer og vurderer videreføring.