– Det er et økende behov for kompetanse på feltet. Folk kommer til oss for hjelp. Det finnes ikke gode nok hjelpetilbud for disse menneskene, sier Sunniva B. Mollandsøy, utdannet psykolog og prosjektleder i Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS).
I anledning Verdensdagen for spiseforstyrrelser, 2. juni, lanserte organisasjonen ROS Kompetanse, som er et digitalt kompetansesenter om overspisingslidelse.
Den nye nettsiden skal sørge for økt kompetanse på et felt der det rapporteres om store kunnskapshull, og bidra til at den stadig økende andelen mennesker som sliter med overspisingslidelser har et tilstrekkelig hjelpetilbud.
Et etterlengtet tilbud
Overspisingslidelse er den mest vanlige spiseforstyrrelsen, men allikevel den det mangler mest kunnskap om.
Mollandsøy leder en prosjektgruppe i ROS som har jobbet aktivt med lanseringen av ROS Kompetanse siden 2023. Tilbakemeldinger fra ROS sine brukerundersøkelser viser at nærmere halvparten av dem som tar kontakt med organisasjonen for hjelp, har utfordringer knyttet til overspising.
I flere tilfeller gjelder dette mennesker som har slitt i flere tiår uten at de selv har forstått at det er en spiseforstyrrelse de strever med, eller at helsevesenet har fanget det opp.
Del av et større prosjekt
Innholdet på nettsiden www.ROSkompetanse.no produseres fortløpende, og de digitale ressursene kan benyttes av personer som ønsker å vite mer om overspisingslidelse, fra fagpersoner og selvberørte til andre interesserte.
ROS Kompetanse er en del av ROS-prosjektet Grunnstein – et fundament for bedre kunnskap og hjelp for overspisingslidelse i Norge. Med økt kunnskap og erfaringer om hva som fungerer skal ROS gjennom Grunnstein legge til grunn et solid fundament for utvikling av flere og bedre hjelpetilbud.
Dette er avgjørende for at de som er rammet av overspisingslidelse får raskere og riktig hjelp. ROS understreker viktigheten av at overspisingslidelse blir mer kjent og anerkjent i fagmiljøene.
Prosjektet vil også arbeide for bedre kjennskapen til diagnosen i samfunnet, og å redusere stigma og fordommer knyttet til problematikken.
Søknadssammendrag
Prosjektsammendrag
Overspisingslidelse er en alvorlig spiseforstyrrelse og den mest utbredte spiseforstyrrelsen i Norge. Likevel er det den vi har færrest erfaringer med å oppspore og behandle. ROS har de siste årene hatt overspisingslidelse som øverste prioritet, og har etter hvert bygget opp en solid spisskompetanse på feltet. Vår kompetanse og våre erfaringer med å være tett på brukergruppen er etterspurt fra fagmiljøer, og vi erfarer til stadighet at det offentlige sender sine pasienter til oss i mangel på egne tilbud. Et av våre viktigste satsingsområder de siste årene har vært å tilby ulike lavterskel, individuelle- og gruppetilbud for denne gruppen. De siste årene har vi gjennomført og evaluert en rekke veiledede selvhjelpsprogrammer for personer med overspisingsproblematikk. Mange av disse er hentet fra utlandet og tilpasset norske forhold. ROS besitter nå en stor mengde data fra evaluering av disse tilbudene. Det rører seg også en god del på feltet internasjonalt. Felles for mange av disse tilbudene er at de virker! Utfordringen er at vi sitter på hver vår tue, på tvers av nivåer, og få kjenner til hverandres arbeid. Det finnes mange verdifulle erfaringer og lovende resultater rundt om, som kan være viktige bidrag i utviklingen av treffsikre hjelpetilbud for mennesker med overspisingslidelse i Norge. Vi trenger et sentralt organ som kan samle og tilgjengeliggjøre kunnskap om hva som er prøvd ut, samt effektene og erfaringene knyttet til dette. Samtidig trenger vi å løfte frem kunnskap om hvilke behov personer med overspisingslidelse selv har i møte med hjelpeapparatet, og hvordan vi kan møte dem på en god måte. I dette prosjektet vil vi samle og systematisere denne kunnskapen. Vi skal analysere data fra ROS sine evalueringer av egne individuelle- og gruppetilbud for gruppen, samt samle erfaringer og resultater fra evaluerte tilbud internasjonalt. Vi skal også samle nasjonal og internasjonal forskning på feltet. En avgjørende del av prosjektet er å formidle og tilgjengeliggjøre denne kunnskapen, både for fagmiljøer, brukere og samfunnet for øvrig. Dette skal blant annet gjøres via en nyopprettet nettportal, i et digitalt nettverk for fagpersoner, i artikler, samt i sosiale medier og nyhetsbrev. Med dette arbeidet vil vi bidra til å tette et stort kunnskapshull i det norske hjelpeapparatet, og gjøre overspisingslidelse mer kjent og anerkjent i fagmiljøene. Med økt kunnskap om resultater og erfaringer knyttet til hva som fungerer, kan vi legge til grunn et solid fundament for utvikling av flere og bedre hjelpetilbud for mennesker med overspisningslidelse i Norge. Dette er avgjørende for at de som er rammet skal få raskere og riktigere hjelp.