Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Forskning og erfaringer viser at passivitet og lite stimuli av kognitive funksjoner vil fremskynde sykdommen. I Gudbrandsdalen er det varierende tilbud av dagaktivitetsplasser og det er et stort behov for positive tilbud for mennesker med demens og deres pårørende. Vi mener at Gudbrandsdal Demenskor vil gi et unikt treffsted som vil gi både korister og deres nærmeste et stort lyspunkt i hverdagen. NRK-serien har vist fantastiske resultater av et slik prosjekt og vi er så heldige å ha mange sterke ressurspersoner innen dette fagfeltet i vårt område. Det må vi sørge for å få benyttet, slik at vi får til et treffsted for sangglede og gode minner.
Aktivitet/tiltak/metode
Korøvelse – program Fast øvingssted: Aktivitetshuset Otta. Kl. 16.00 Oppmøte og kaffe. Sosialt samvær. Slå seg til ro og finne plassene sine. Navneskilt. Kl. 16.30 Korøvringen starter. Parallelt opplegg for pårørende samtidig som pårørendeskole, samtalegrupper, meditasjon eller trim. Kl. 17.30 Kveldsmat for alle for «lande» etter øvingen. Kl. 18.30 Takk for i dag. «Midtveis-konsert» 30.6.23 I Parken Otta i forbindelse med Midtsommerfest i regi av Otta Handels- og Næringsforening. Kl. 12.30 Oppmøte og kaffe på Aktivitetshuset Otta Kl. 13.30 Konsert i Parken Otta Støttekonsert for Demensaksjon i Otta kulturhus 16.9.23 15.9 kl. 16.00-17.30 Generalprøve i Otta Kulturhus. Kaffe/biteti i forkant. 16.9 kl. 17.00-18.00 Oppmøte, middag og oppvarming før konsert. Navneskilt: Store og tydelige navneskilt til korister, pårørende og teamet rundt. Sangpermer: Lage sangpermer med laminerte ark til alle deltakerne Tidsplan Februar/mars Planlegging, få på plass teamet og få alt på plass for en vellykket oppstart. Møte med kommuner og demensforeninger. Markedsføring på bredt grunnlag og påmelding av korister. 18.3 kl. 12.00-13.00 Informasjonsmøte for interesserte korister, pårørende, teamet og frivillige 18.4 kl. 16.00-18.30 1. korøvelse og oppstart av prosjektet. Korøvelse hver tirsdag til og med 20.6 30.6 kl. 16.00-18.30 Konsert i parken og sommeravslutning 8.8 kl. 16.00-18.30 11. korøvelse og oppstart etter sommerferien Korøvelse hver tirsdag til og med 12.9 15.9 kl. 16.00-17.30 Generalprøve i Otta Kulturhus 16.9 kl. 17.00-19.30 Stor konsert i Otta Kulturhus i forbindelse med Demensaksjonen og tidlig markering den internasjonale Alzheimerdagen 21.9. Billettinntektene går til Demensaksjonen. September/oktober Evaluering og videreføring av Gudbrandsdal Demenskor og eventuelt mindre lokale «Syng med oss»-grupper
Antall deltakere
50
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Forskning viser hvor viktig musikk og sang er for økt livskvalitet og glede i hverdagen. Det vil være tilrettelagt med parallelle aktiviteter for pårørende under korkveldene. Det vil også være kveldsmat og sosialt samvær på disse ettermiddagene. Dette vil gi et unikt tilbud for mennesker med demens og deres pårørende i Gudbrandsdalen. Det å vise frem koret er en viktig del av prosjektet. Koristene skal få delta i samfunnet og bidra i ulike fora. På den måten blir det et mer nyansert bilde av mennesker med demenssykdom. Det kan også bidra til mindre skamfølelse og at den som er rammet, tør å være med på andre aktiviteter.
Plan for gjennomføring
Rekruttering av korister gjennom demenskoordinatorer og at folk kan melde seg selv. Markedsføring i aviser, sosiale medier og gjennom Nasjonalforeningen. Korøvelse – program Fast øvingssted: Aktivitetshuset Otta. Kl. 16.00 Oppmøte og kaffe. Sosialt samvær. Slå seg til ro og finne plassene sine. Navneskilt. Kl. 16.30 Korøvringen starter. Parallelt opplegg for pårørende samtidig som pårørendeskole, samtalegrupper, meditasjon eller en trimtur ute. Kl. 17.30 Kveldsmat for alle for «lande» etter øvingen. Kl. 18.30 Takk for i dag. «Midtveis-konsert» 30.6.23 I Parken Otta i forbindelse med Midtsommerfest i regi av Otta Handels- og Næringsforening. Kl. 12.30 Oppmøte og kaffe på Aktivitetshuset Otta Kl. 13.30 Konsert i Parken Otta Støttekonsert for Demensaksjon i Otta kulturhus 16.9.23 15.9 kl. 16.00-17.30 Generalprøve i Otta Kulturhus. Kaffe/biteti i forkant. 16.9 kl. 17.00-19.30 Oppmøte, middag og oppvarming – Konsert!!!! Tidsplan Februar/mars Planlegging, få på plass teamet og få alt på plass for en vellykket oppstart. Møte med kommuner og demensforeninger. 21.3 kl. 16.00-17.00 Informasjonsmøte for interesserte korister, pårørende, teamet og frivillige 18.4 kl. 16.00-18.30 1. korøvelse Korøvelse hver tirsdag til og med 26.6. 30.6 kl. 16.00-18.30 Konsert i parken og sommeravslutning 08.8 kl. 16.00-18.30 I gang igjen etter sommerferie Korøvelse hver tirsdag fram til konsert 15.9 kl. 16.00-17.30 Generalprøve i Otta Kulturhus 16.9 kl. 17.00-19.30 Stor konsert i Otta Kulturhus i forbindelse med Demensaksjonen og tidlig markering den internasjonale Alzheimerdagen 21.9. Billettinntektene går til Demensaksjonen. September/oktober Evaluering og videreføring av Gudbrandsdal Demenskor og eventuelt mindre lokale «Syng med oss»-grupper
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Inspirert av Demenskoret på NRK fikk Nasjonalforeningen Sel Demensforeningen våren-2023 samlet mange gode faglige krefter og en stor frivillig gjeng til å sette i gang Gudbrandsdal Demenskor med oppstart 18. april. Med 14 korister og 10 støttesangere, er koret et ukentlig høydepunkt for alle involverte. Målet er å gi personer med demenssykdom og deres pårørende et nytt aktivitetstilbud i Gudbrandsdalen som kan fremme sosial aktivitet, gi gode opplevelser, en følelse av tilhørighet og en generell mestringsfølelse. Vi ønsket med andre ord å skape et hyggelig treffsted for mennesker med demens, og drømmen er at dette skal bli et varig tilbud ut over prosjektperioden. Korøvelsen er lagt opp med stort fokus på trygghet, mestring og likeverd. Det er alltid 2 musikkterapeuter og demenssykepleier tilstede, i tillegg til fast huspianist og 10-12 frivillige som både er vertskap, ordner med mat, hjelper kormedlemmene og synger i koret. Fast program: Kl. 16.00 Oppmøte og kaffe. Sosialt samvær. Slå seg til ro og finne plassene sine. Navneskilt. Kl. 16.30 Korøvingen starter. Kl. 17.30 Kveldsmat for alle for «å lande» etter øvingen. Kl. 18.30 Takk for i dag. Det ble arrangert en sommerkonsert. Det møtte opp nesten 100 tilhørere og folk var rørt og imponert over koret. Hovedmålet for prosjektet var å ha en støttekonsert for demensaksjonen i Otta kulturhus 16. september 2023. Det ble solgt 300 billetter og Sel Demensforening samlet inn 70.000,- til demensaksjonen.
Gjennomføring
Gjennomføringen av prosjektet har for det meste gått etter planen. Det har vært et samarbeid mellom Nasjonalforeningen for Folkehelsen, Sel Kommune og Sel Demensforening, samt kommuner og demensforeninger i Gudbrandsdalen. Pr. dato er det kormedlemmer fra kommunene Vågå, Sel, Nord-Fron, Sør-Fron og Dovre. Hovedansvarlig for utvelgelse av aktuelle korister i dette prosjektet er demenssykepleier Anita Lindsø Bryhn, i samarbeid med pårørende og demensteam i kommunene. Hun er ansatt i Sel kommune og jobber til daglig med demensomsorg på Sel Sjukeheim. Sel Demensforening har leid inn Anita spesifikt til dette arbeidet. Musikalsk ledelse av koret har vært musikkterapeutene Kari Irene Olstad og Pernille Stangenes, samt fast pianist Vidar Hoel. Det var også et godt samarbeid med Otta Musikkforening og flere musikere under årets støttekonsert for demensaksjon, som var prosjektets hovedkonsert. Det administrative arbeidet har vært ledet av Sel Demensforening ved styreleder Anita Koot.
Resultater og virkninger
Det å vise frem koret har vært en viktig del av prosjektet, selv om vi ønsker å skåne dem for altfor mye «forstyrrelser» utenfra. Ved å ha noen konserter og være synlige i pressen og i lokalsamfunnet, har prosjektet bidratt til å gi et mer nyansert bilde av mennesker med demenssykdom. Det har også bidratt til litt mindre skamfølelse og at den som er rammet, tør å vise seg fram i koret. NRK-serien har vist hvor viktig dette tilbudet er, og hvilken forskjell det har gjort for den enkelte deltaker. Det handler om å leve et verdig liv og kunne føle mestring. Vi ser at det har skjedd en positiv endring hos våre kormedlemmer, og de uttrykker stor glede og er mer tilstede enn på de første øvelsene. Det er svært rørende og godt å se! Det finnes ikke noe lignende kor i Gudbrandsdalen pr i dag. Dette koret har bidratt til å få samlet en dyktig faggruppe på tvers av kommunegrenser, som kan bistå med hjelp og opplæring for å starte mindre «Syng med oss»-grupper lokalt. Vi jobber nå for å få finansiert videre drift. Dette koret har kommet for å bli og har nå etablert seg som et viktig dagtilbud for kormedlemmene. Kommunene vil bli oppfordret til å bidra økonomisk videre.