Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Et urovekkende antall gutter og menn blir utsatt for seksuell vold i forbindelse med krig og flukt. Disse har et stort behov for psykisk og fysisk helsehjelp som de per i dag får i liten grad, dette gjelder også flyktninger i Norge. Behovet for et lavterskeltilbud, der personer som møter denne gruppen kan bidra til at de som har vært utsatt får hjelp, er stort. I 2014 utga HHRI i samarbeid med fagpersoner innenfor psykisk helsevern en håndbok om psykososial hjelp til kvinnelige overlevere. Vi vil videreføre arbeidet og utvikle en håndbok beregnet på hjelpere som møter mannlige overlevere.
Målsetting for prosjektet
Hjelpere skal bli tryggere i sin rolle, identifisere behov, gi lavterskel kultursensitiv psykososial støtte og informere om tilbud videre hjelp innen primær- og spesialisthelsetjenesten. Bidra til at flere gutter og menn i målgruppen får nødvendig hjelp innen eksisterende hjelpetilbud.
Målgruppe
Hjelpere som møter gutter og menn utsatt for seksuell vold i krig/flukt og som oppholder seg som asylsøkere og flyktninger i Norge.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
20
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Ved hjelp av en fokusgruppe, skrivegruppe og utsatte menn vil vi utvikle en håndbok for å bistå hjelpere. Den vil bestå av 3 deler; En introduksjonsdel, en del som omfatter selve kurset, og en teoridel. Introduksjonsdelen skal inneholde nyttig bakgrunnsinformasjon, både praktisk og tematisk, definisjon av begrep og hvordan jobbe ut ifra et menneskerettslig perspektiv samt rettigheter og hjelpetilbud for denne gruppen. Kursdelen vil inneholde informasjon og oppgaver som skal gi hjelperne kunnskap og konkrete verktøy, blant annet psykoedukasjon, bruk av metafor og metoder for å håndtere traume-symptomer i dagliglivet bl.a. ved grunnings-øvelser. I teoridelen vil viktig informasjon om hjernen, traumer og konsekvenser av grove menneskerettighetsbrudd stå mer utfyllende beskrevet samt viktig tilleggsinformasjon om identifisering av overlevere og dokumentasjon av denne type menneskerettighetsbrudd. Kurspilotering av 1. utkast av håndboken vil gi konkret tilbakemelding og kommentarer for bedring/endring av håndboken. Pedagogisk design og ferdigstilling gjøres av ekstern organisasjon før håndboken trykkes, lanseres og distribueres samt gjøres gratis tilgjengelig på internett i PDF versjon.
Fremdriftsplan for prosjektet
År 1 Juni – August 2020 Arbeidsgruppen opprettes Sept. 2020 Fokusgruppe Sept- Desember 2020 Skrive førsteutkast Januar -Februar 2021 Pilotkurs Februar- Juni 2021 Hjelperne prøver ut Juni -Juni 2021 Hjelperne kontaktes År 2 August 2021 Desember Håndboken ferdigstilles Januar – April 2022 Lansering og spredning av håndboken
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Mental Health and Human Rights Info (MHHRI) har i samarbeid med fagpersoner innenfor psykisk helsevern utviklet en håndbok beregnet for å styrke hjelpere om kultursensitiv psykososial hjelp til gutter og menn som oppholder seg i Norge som asylsøkere, flyktninger og andre sårbare grupper, og som har overlevd seksuell vold i forbindelse med krig og flukt. Det finnes ingen spesialisert form for hjelp eller tiltak beregnet på denne gruppen. Målgruppen for dette prosjektet har vært hjelpere; personer som i ulike roller arbeider med asylsøkere, flyktninger og andre sårbare grupper i Norge. Håndboken er først og fremst beregnet på hjelpere som ikke selv er psykologer og psykiatere, men som kan bidra til at utsatte blir identifisert, får nødvendig psykososial hjelp og får informasjon om videre tilbud i primær- og spesialisthelsetjenesten. Ved dette, å nå gutter og menn som har vært utsatt for seksuell vold i forbindelse med krig og flukt, og som oppholder seg i Norge.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Prosjektet har hatt som målsetting å utvikle nødvendig informasjons- og opplæringsmateriell i forbindelse med tiltak for gutter og menn utsatt for seksuelle overgrep. Gjennom samarbeidet med Rådet for psykisk helse er dette arbeidet spisset, tilpasset og gjennomført, og materialet er gjort offentlig kjent og er blitt distribuert til relevante instanser. Det er for tidlig å vurdere effekten av denne opplæringen, men det er utarbeidet planer for videre arbeid som på sikt vil sikre at utsatte gutter og menn får den hjelpen de har behov for. Gjennom selve arbeidsprosessen ved samarbeid med fokusgruppe og andre relevante bidragsytere har vi både innhentet informasjon og spredt kunnskap om temaet. «Pilotkurset» med 10-20 hjelpere over 3 dager for å utprøve håndboken ble ikke gjennomført på grunn av corona. Vi har avtalt at de har fått tilgang på håndboken, og at de vil bli kontaktet for nærmere evaluering.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
250
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi opprettet en arbeidsgruppe bestående av prosjektledelse fra MHHRI ved Elisabeth Langdal og Sara Skilbred Fjeld som prosjektmedarbeider, samt spesialist i klinisk psykologi Nora Sveaass, spesialist i klinisk psykologi Helen Johnsen Christie, spesialist i klinisk psykologi og forsker Harald Bækkelund og overlege i psykiatri Doris Drews for å skrive håndboken. En fokusgruppe bestående av ressurspersoner fra relevante miljøer, først og fremst hjelpere, frivillige fra Helsesenteret for papirløse migranter, Dixi, Reform og Skeiv Verden og RVTS øst. Alle med erfaring i å jobbe med gutter og menn utsatt for seksuell voldleste gjennom og kommenterte. Brukermedvirkning både fra utsatte gutter og menn, men også fra hjelpere som møter de utsatte i sin arbeidshverdag var viktig. Vi gjennomført dybdeintervju med to utsatte menn som kom med innspill og kommentarer. I tillegg har vi hatt samtaler med utsatte fra Skeiv verden som har delt sine historier, deler av disse historiene har vi inkludert i håndboken. Samt at vi har hatt en åpen workshop med hvor vi inviterte hjelpere (minoritetsrådgivere, helsesykepleiere, psykologer og personer fra relevante organisasjoner) for å diskutere.
Resultater og resultatvurdering
Hovedmålet med prosjektet var å utvikle nødvendig informasjons og opplæringsmateriell i form av en håndbok. Håndboken er ferdigstilt. Fordi vi underveis har evaluert og justert med tanke på behov for korreksjon, ytterligere informasjon og kompetanse, er vi fornøyd med håndboken som sluttresultat. Vi har valgt å bygge håndboken rundt fem casehistorier basert på caser fra terapirommet og mennesker som har fortalt sine historier. Alle historier er anonymisert, men fokuset er å gi et bilde av at disse overgrepene skjer med gutter og menn i alle aldre, alle steder i verden. Vi har gjennom prosessen fått tilbakemeldinger på historiene, deretter endret de slik at de gir representative bilder på kulturelt riktig reaksjoner både hos den utsatte og i lokalsamfunnet. Når vi har presentert den ferdige håndboken har vi fått tilbakemeldinger på at den innholdsmessig, faglig og pedagogisk er nyttig som virkemiddel for å snakke med utsatte gutter og menn.
Oppsummering og videre planer
Det er for tidlig å si noe konkrete om resultatet denne kunnskapen har for hjelpere. Tilbakemeldingene så langt er at dette er viktig kunnskap som er sårt trengt og at oppmerksomhet rettet mot utsatte i vår målgruppe trenger opplysning om at de ikke er alene. På sikt vil vi se resultat av synergieffekten av informasjonen i håndboken hos hjelpere, organisasjoner som arbeider med minoritetsgrupper og hos utsatte selv. Fremover vil vi holde kurs i håndboken. Vi har allerede fått støtte til å bearbeide håndboken for et internasjonalt publikum og oversette den til engelsk, nepalsk og ukrainsk.