Hefte for barn på besøk i fengsel

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Et besøksrom i fengsel gir ikke en naturlig arena for samvær mellom foreldre og barn. For barn kan det oppleves vanskelig å skulle sitte og kommunisere med en forelder. Det er enklere å være sammen hvis man har noe å holde på med. Det gjør besøket bedre, og bidrar til å styrke kontakten mellom barnet og den innsatte. FFP og Kirkens Bymisjon søker med dette om midler til å oversette, bearbeide og trykke et hefte som skal ligge tilgjengelig for barn på besøk i fengsel. Heftet er utviklet av COPE (Children of Prisoners Europe), et nettverk av organisasjoner i Europa som arbeider for barn med foreldre i fengsel, der både FFP og Kirkens Bymisjon er medlemmer. Heftet er basert på et utvalg av artiklene i Europarådets anbefalinger om barn med foreldre i fengsel. I tillegg til artikler består heftet av sitater fra barn og tegninger knyttet opp mot artiklene, tegnet av barn fra ulike organisasjoner i Europa, bl.a. fra FFP Ung. Vi vil legge til noen blanke sider, slik at barna også selv kan tegne. Gjennom heftet blir barn mer bevisst de europeiske anbefalingene og de kan se at det er barn over hele Europa som er i samme situasjon. COPE arrangerer årlig kampanjen «Not my crime, still my sentence». Vi ønsker at det oversatte heftet skal inngå som FFP og Kirkens Bymisjons felles norske bidrag

Aktivitet/tiltak/metode

• Innholdet i tiltakene/aktivitetene som inngår i prosjektet. Heftet COPE har utviklet er på 50 sider (A5) med tekst og tegninger (se heftet her: https://childrenofprisoners.eu/wp-content/uploads/2022/09/What-I-think-in-images-and-words_2-page-spread.pdf). Teksten består av et utvalg av de europeiske anbefalingene om barn med foreldre i fengsel. De utvalgte artiklene er bearbeidet til et mer barnevennlig språk gjennom et tidligere prosjekt i regi av COPE, der barn fra medlemsorganisasjonene, deriblant FFP, bidro. Vi ønsker å oversette heftet til norsk, samt å korte det ca 10 sider ved å ta ut noen av artiklene og medfølgende tegninger, og heller legge til noen blanke sider der barna selv kan tegne. Vi ønsker å trykke opp heftet i 1200 eks. og sende ut til alle fengslene for at de skal legge dem tilgjengelig for barn på besøk i fengslene i juni 2023. Barna skal kunne ta med seg heftet hjem etter besøket i fengselet. • Målgruppen for tiltakene/aktivitetene. Målgruppen for tiltaket er barn med foreldre eller andre som står dem nær i fengsel. Barnas foreldre og nærstående samt ansatte i fengslene vil også kunne ha glede og nytte av heftet, og bli bevisst de europeiske anbefalingene om barn med foreldre i fengsel. • Hvordan prosjektet skal evalueres (måloppnåelse). Prosjektet skal evalueres gjennom at vi sender ut et enkelt skjema til besøksavdelingene i fengslene og ber om tilbakemeldinger på hvor mange hefter som har blitt benyttet, og om de har fått tilbakemeldinger fra barna og deres omsorgspersoner. Vi vurderer det som god måloppnåelse hvis de fleste heftene er benyttet og hvis vi får positive tilbakemeldinger. • Kort om forventede eller sannsynlige utfordringer, samt hvordan disse kan imøtegås. En utfordring kan være at ansatte i fengslene ikke følger opp og ikke legger heftene tilgjengelig for barn på besøk. Vi vil vedlegge et skriv der vi ber dem legge heftene og fargeblyanter tilgjengelig på alle besøksrommene, ev gi dem i hånda til barn på besøk.

Antall deltakere

1200

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Gjennom prosjektet vil vi gjøre de europeiske anbefalingene om barn med foreldre i fengsel bedre kjent for barn med et familiemedlem i fengsel, for deres omsorgspersoner, for innsatte og for ansatte i fengslene. Heftet vil kunne være et svært positivt innslag under barns besøk hos fengslede foreldre eller andre som står dem nær. Besøk i fengsel kan oppleves vanskelige og langtekkelige for barn. Heftene vil gjøre barn og deres omsorgspersoner oppmerksomme på anbefalingene gitt av Europarådet, og de vil kunne ha samtaler om de ulike anbefalingene, se på tegningene, og barna kan selv tegne egne tegninger. Det å kunne ha noe å holde på med, et felles prosjekt under besøket, kan bidra til at praten går lettere, og til å styrke kontakten. En positiv bieffekt vil kunne være at ansatte i fengslene også blir mer oppmerksomme på anbefalingene fra Europarådet. Anbefalingene er viktige, og det å bevisstgjøre både omsorgspersoner og ansatte i fengslene om disse er viktig for oss organisasjoner som arbeider på feltet. For barna vil heftene også kunne ha betydning fordi de ser at de ikke er alene om å ha en forelder eller andre som står dem nær i fengsel men at det er mange barn i hele europa som er i samme situasjon. Dette aspektet har ofte svært stor betydning for barn, det er noe både FFP og Kirkens Bymisjon stadig erfarer gjennom vårt arbeid med barna. Det hjelper å ikke føle seg alene.

Plan for gjennomføring

30.3-14.4: Prosjektleder og prosjektmedarbeider fra FFP vurderer og legger fram for prosjektgruppa forslag til hvilke artikler og tegninger som ikke skal være med i den oversatte versjonen. Prosjektgruppa tar stilling til endelig versjon. 17.4.-28.4: Heftet oversettes. (Allegro Språktjenester), Kvalitetssikring fra prosjektgruppa. 2.5-8.5: Trykking av heftene (Rolf Ottesen AS) 9.5-19.5: Prosjektleder og prosjektmedarbeider fra FFP pakker og sender hefter til besøksavdelingene i alle landets fengsler. August: Evaluering (FFP)

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

FFP og Kirkens Bymisjons FRI-avdelinger er medlemmer i COPE, et europeisk nettverk av organisasjoner som arbeider for barn med foreldre i fengsel. COPE arrangerer årlig kampanjen «Not my crime, still my sentence», der de ber medlemsorganisasjonene i alle land om å gjennomføre en kampanje. FFP og Kirkens Bymisjon har i dette prosjektet oversatt, forkortet og trykket opp et hefte utviklet av COPE. Vi har kalt heftet «Mine tanker i ord og bilder». Dette heftet av vårt felles bidrag til COPEs kampanje «Not my crime, still my sentence» i 2023. Heftet er basert på et utvalg av artiklene i Europarådets anbefalinger om barn med foreldre i fengsel. I tillegg til artikler består heftet av sitater fra barn og tegninger knyttet opp mot artiklene, tegnet av barn fra ulike organisasjoner i Europa, bl.a. fra FFP Ung. Heftet ble så sendt ut til alle landets fengsler for å legges tilgjengelig for barn på besøk. Gjennom prosjektet ønsket vi å gjøre de europeiske anbefalingene om barn med foreldre i fengsel bedre kjent for barn med et familiemedlem i fengsel, for deres omsorgspersoner, for innsatte og ansatte i fengslene. Besøk i fengsel kan oppleves vanskelige og langtekkelige for barn, og vi ønsket at heftet skulle være et positivt innslag under barns besøk i fengsel. Det å kunne ha noe å holde på med, et felles prosjekt under besøket, kan bidra til at praten går lettere, og til å styrke kontakten.

Gjennomføring

Gjennomføring av prosjektet gikk etter planen, og samarbeidet mellom Kirkens Bymisjon og FFP var svært positivt. Vi ønsket å korte ned det originale heftet fra COPE, samt å legge til to blanke sider der barna selv kunne lage en tegning. Kirkens Bymisjon og FFP hadde både digitale og fysiske møter der vi diskuterte hva vi skulle ha med og ikke fra det originale heftet, og oversatte så det vi ville ha med til norsk. FFP sto for det praktiske arbeidet med endringer, tekst og layout. Det ferdige heftet ble sendt ut til besøksavdelinger i alle landets fengsler.

Resultater og virkninger

Vi mener dette prosjektet har ført til at både barn og voksne pårørende samt ansatte i fengslene har blitt mer oppmerksomme på Europarådets anbefalinger om barn med foreldre i fengsel. Heftene ble sendt til fengslenes besøksavdelinger, der de ble benyttet av barn under besøkene, eller de ble tatt med hjem. Vi har fått tilbakmeldinger på at barn opplevde det som positivt å lese om andre barns erfaringer og å lære om sine rettigheter. I tillegg til at heftet var tilgjengelig på besøksrommene, har FFP også brukt heftet i en gruppe for barn under FFPs ferietur for pårørende til Sørlandet. Vi opplevde også at å bruke heftene var en fin måte å snakke med barna om opplevelser knyttet til besøk i fengsel, om barn med foreldre i fengsel også i andre land, og om barns rettigheter. Barna likte godt at de selv kunne tegne på de to siste sidene i heftet. FFP er glad for å ha dette heftet til å kunne samtale med barn om situasjonen også i andre sammenhenger. Brosjyren vil inngå i FFPs øvrige informasjonsmateriell, og legges tilgjengelig på våre hjemmesider.

Prosjektleder

Hanne Hamsund

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Hefte for barn på besøk i fengsel
Organisasjon
For Fangers Pårørende (FFP)
Beløp Bevilget
2023: kr 110 000
Startdato
03.04.2023
Sluttdato
31.08.2023
Status
Avsluttet