Helgelandstrappa

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Vi har et bynært fjell som er vanskelig å nå for mange. Det er flere utfordrende partier som gjør at mange “vegrer” seg for å gå turen. Sommeren 2017 ble del 1 bygget ut og det er nå mulig å komme seg opp det første partiet. I del 2 vil dette partiet knyttes sammen med Øyfjellet slik at det muliggjør en mye enklere tilgang for langt flere brukergrupper å komme opp på toppen av det bynære fjellet.

Målsetting for prosjektet

– Tilrettelegge det bynære fjellet på en mye bedre måte. – Økt aktivitet, spesielt for dem som faller utenfor organisert aktivitet. – Forbedret psykisk helse. Aktivitet i motbakke frigjør mye endorfiner. – Etablere unikt friluftsområde for innbyggere og besøkende på Helgeland.

Målgruppe

– Innbyggere på Helgeland. Spesielt bedre tilrettelagt for unge og eldre. – Helselag – Mental helse – Turister/besøkende – Idrettslag/bedriftslag

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektgruppen har engasjert Stibyggjaren AS. Vi samlet inn midler og fikk bygget hele del 1 i 2017. Arbeidet gikk så bra at vi hadde midler fra del 1 til at noe av del 2 også ble påbegynt på slutten av sesongen. Store deler av stien blir laget som en trapp der eksisterende stein blir benyttet. Trappen holder en bredde på ca 120 cm som muliggjør at man kan gå ved siden av hverandre, eventuelt passere andre på tur opp eller ned. Prosjektet er planlagt ferdigstilt sommer/høst 2019, med forbehold full finansiering.

Fremdriftsplan for prosjektet

1. Høst 2017 + Vinter/vår 2018. Dugnadsinnsats for å merke, rydde og klargjøre trase. 2. Sommer 2018. Sherpa fra Stibyggjaren AS starter med bygging av sti. Hvis alt går bra og vi har full finansiering kan prosjektet kan det være dem rekker å ferdigstille allerede høsten 2018. 3. Sommer 2019. Stibyggjaren AS ferdigstiller prosjektet. Prosjektgruppen bruker vinter og vår på å klargjøre trase på det som står igjen før arbeidet 2019 starter.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetting – Tilrettelegge det bynære fjellet på en mye bedre måte. – Økt aktivitet, spesielt for dem som faller utenfor organisert aktivitet. – Forbedret psykisk helse. Aktivitet i motbakke frigjør mye endorfiner. – Etablere unikt friluftsområde for innbyggere og besøkende på Helgeland. Målgruppe – Innbyggere på Helgeland. Spesielt bedre tilrettelagt for unge og eldre. – Helselag – Mental helse – Turister/besøkende – Idrettslag/bedriftslag Bakgrunn for prosjektet Øyfjellet er et bynært fjell som har tidligere var lite tilgjengelig som turområde for mange. Flere utfordrende partier gjorde at mange tidligere “vegret” seg for å gå i fjellet. Sommeren 2017 ble del 1 bygget ut og det er nå mulig å komme seg opp det første partiet. Del 2 av prosjektet muliggjorde atkomst vi sherpatrapp opp hele det bratte og vanskelige Trongskret, og videre derfra tilgang til flotte turer innover fjellheimen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Øyfjellet har hatt en markant økning besøkende etter at prosjektet ble påbegynt. Telleren som er plassert nederst i trappa viste i løpet av sommersesongen 2018 over 40 000 passeringer, med en økning til 60 00 passeringer i 2019. i 2020, som var et spesialår for turismen på Helgeland var telleren tom for strøm, uten at dette ble fanget opp før sesongen var over. En kan likevel anta at det har vært minimum en dobling av passeringer fra foregående år, basert på observasjoner av biler på p-plassen og folk i trappa. Det er hevet over enhver tvil at Helgelandstrappa har blitt en sterk motivator for mange, til å komme seg ut og i bevegelse. På en tur opp trappa vil du nesten garantert treffe på både supermosjonister, turister fra både fjern og nær og turgåere i alle aldre, og fasonger. De som skal høyt og langt, og de som bare vil prøve seg på noen trinn. Da er det også veldig synlig at prosjektet har truffet bredt i befolkningen og at de opprinnelige målene for prosjektet er nådd.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

100000

Prosjektgjennomføring/Metode

Trappa er bygget av sherpaer fra Nepal som kommer til Norge gjennom firmaet Stibyggjaren AS. Byggematerialet er stedegen naturstein, som enten fraktes med helikopter fra funnsted til byggeplass eller flyttes med spett og muskelkraft. Erfaringer fra de tre sesongene vi har brukt på å bygge, har vist at bruk av helikopter veldig effektivt, både når det gjelder kostnader og økonomi. Det er ikke laget detaljerte byggeplaner, men planlagt i terreng, etter hvert som stien blir bygget.

Resultater og resultatvurdering

I løpet av 2017, 2018 og 2019 er det bygget i overkant av 3000 trinn, samt flere større og mindre rasteplasser, et flott inngangsparti og et skulpturlignende steinbenk midt i Trongskaret. Samlet har dette til nå hatt en kostnad på kr. 11 804 335,- (inkl. mva.) Tiltaket er finansiert gjennom trinnsalg og diverse tilskudd fra næringsliv, offentlige og private fond. I 2020 hadde vi et kostnadsestimat på kr. 4 900 000,- (inkl. mva.). Arbeidene skulle bestå i å binde enkelte partier mellom øverste del av Trongskaret og varden på Stortuva. Covid 19 satte mye på hold i verden i 2020, så også videre fremdrift i Helgelandstrappa. Den er i sin helhet bygget av sherpaer fra Nepal og det ble etterhvert klart at de ikke ville få innreisetillatelse i år. Erfaringsvis vil det kunne bygges om lag 1000 trinn i løpet av en sommersesong. Faktorer som påvirker fremdrifta i prosjektet er vær, terreng, tilgjengelighet på stein, og bruk av helikopter.

Oppsummering og videre planer

Selv om prosjektet nå fremstår som ferdig, er det tydelig at ideer og engasjement for videre utvikling av trappa ikke tar slutt med det første. Vi har allerede Norges lengste steintrapp. Kan vi lukte på verdensrekorden? Videre har det oppstått uforutsette behov som for eksempel ei kvilebu litt mellom toppen av Trongskaret og Øyfjellvarden.

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Helgelandstrappa
Organisasjon
Den Norske Turistforening
Org.ledd
Stibyggjaren AS
Beløp Bevilget
2018: kr 500 000
Startdato
27.05.2018
Sluttdato
01.09.2019
Status
Under gjennomføring