Helse, førstehjelp og frivillighet i fengsel

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Innsatte i norske fengsler er mer utsatt for kronisk sykdom og tidlig død knyttet til bruk av rusmidler, usunt kosthold, inaktivitet, psykiske lidelser, selvmord og ulykker. Særlig gjelder dette kvinnelige innsatte i norske fengsler. Ved hjelp av prosjektmidler fra Stiftelsen Dam piloterte Røde Kors i 2020 prosjektet «Fellesskap og førstehjelp i fengsel» som er basert på en tilnærmingsmodell som heter Community based health and first aid (CBHFA). Røde Kors gir opplæring til ressurspersoner slik at disse kan drifte helse- og førstehjelpsprosjekter i lokalsamfunnet som Røde Kors-frivillige.

Målsetting for prosjektet

Sette innsatte i fengsel i stand til å redde liv gjennom å gi opplæring i førstehjelp, samt fremme helsekunnskap og etablere reell brukermedvirkning i fengsel.

Målgruppe

Målgruppen for prosjektet er innsatte ved seks norske fengsler med høyt og lavt sikkerhetsnivå for menn og kvinner.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

585

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet satser på tre prioriterte områder for å oppnå målene om å redde liv, å fremme helse og trivsel, samt øke livskvalitet. Disse områdene er livskvalitets- og helsefremmende arbeid, førstehjelp og frivillighet. Det gjennomføres førstehjelpskurs for alle innsatte av Røde Kors instruktører. Deretter organiserer frivillig innsatte gjennomføringen av praktiske øvelser i fengselet. Aktivitetene i fengslene skal driftes av frivillige innsatte som først rekrutteres og kurses av Røde Kors i samarbeid med ansatte i fengselet. Opplæring består av fem moduler som totalt er på ca. 30 timer og består av «Introduksjon til Røde Kors», «Kommunikasjon», «Atferdsendring», «Fysisk og psykososial førstehjelp» og «Prosjektledelse». Innsatte får grunnleggende kompetanse som er nødvendig for å drifte helseprosjekter. Etter opplæringen blir de frivillige tilknyttet sin Røde Kors lokalforening. Frivillige innsatte igangsetter aktivitet i fengsel innen helsefremmende arbeid, og førstehjelp. De frivillige innsatte møtes to dager i uken for å kartlegge behov og for å planlegge, gjennomføre og evaluere aktiviteter i fengselet. Et viktig prinsipp er at de selv vurderer hvilke aktiviteter de skal gjennomføre, basert på hvilke behov som er i fengselet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Første fase er lokalt forankringsarbeid som er avgjørende for det tverrfaglige samarbeidet i prosjektet. Andre fase er rekrutteringsarbeid blant innsatte til opplæringsfasen. Tredje fase er gjennomføring av opplæringsfasen og godkjenning av nye frivillige innsatte. Fjerde fase består av gjennomføringen av det frivillig arbeidet i fengsel med oppfølging. Andre, tredje og fjerde fase gjentas 3 ganger per fengsel per prosjektår.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet Fellesskap og førstehjelp har vært i norske fengsler siden 2020 og bygger på Community Based Health and First Aid (CBHFA) metodikken utviklet av IFRC. Hovedmålet er å gi innsatte kunnskap og verktøy til å ta ansvar for egen helse og bidra til andres velvære i fengselsmiljøet. Pilotfasen (2020–2022) startet i Stavanger og Verdal fengsel. Innsatte som ble frivillige opplevde personlig utvikling, mestring, og bedre selvfølelse, mens fellesskapet i fengslene ble roligere og mer samarbeidsvillig. Fra 2022 ble prosjektet utvidet til ytterligere fire fengsler, inkludert to kvinnefengsler. Erfaringene fra disse fengslene viser at prosjektet har fungert godt, selv om det er utfordringer knyttet til logistikk, sikkerhet og gjennomtrekk av innsatte.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Evalueringen viser at Fellesskap og Førstehjelp fortsetter å oppnå gode resultater i Verdal og Stavanger fengsel. Utrullingen til Bredtveit, Åna, Ravneberget og Berg fengsel bekrefter at modellen er fleksibel nok til å tilpasses ulike fengsler og innsattgrupper. Modellen oppfyller sitt hovedmål: å gi innsatte kompetanse til å formidle livreddende kunnskap og forbedre helse både under og etter soning. Alle innsatte som har arbeidet som frivillige opplever økt selvfølelse og mestring i rollen som frivillig. I alle fengsler har fengselsmiljøet og fellesskapet mellom innsatte blitt bedre. Det har blitt gjennomført førstehjelpskurs, men begrenset støtte fra lokalforeningene gjør at de ikke holdes så ofte som ønsket. Målet om å øke brukermedvirkning er nådd, med bedre dialog mellom innsatte, fengselsledelse og helseavdelingen. Prosjektet har hatt positive effekter i alle fengsler, selv om målbare resultater varierer, noe som ikke bør forveksles med graden av suksess.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

600

Prosjektgjennomføring/Metode

Den norske CBHFA-modellen, utviklet og utprøvd i Verdal og Stavanger fengsel under pilotfasen, har en overordnet struktur som er lik i alle fengslene. Dette inkluderer opprettelsen av en ressursgruppe bestående av representanter fra fengselsledelse, helse- og skoleavdelingen, samt Røde Kors (RK) lokalforening, i tillegg til samarbeid med lokalforeningen. Alle fengslene følger en felles syklus for den daglige driften: rekruttering, opplæring, godkjenning av frivillige, veiledning fra lokalforeningen og gjennomføring av aktiviteter. Selv om hvert fengsel tilpasser driften noe ulikt, forblir strukturen for samhandling og beslutninger den samme. Den nasjonale prosjektkoordinatoren initierer og støtter hver utrulling i nye fengsler, som tar 4-6 måneder før fengselet og lokalforeningen blir selvgående. Prosjektkoordinatoren sikrer jevnlig faglig støtte og erfaringsutveksling på tvers av fengslene for å opprettholde kvaliteten i prosjektet.

Resultater og resultatvurdering

Resultatene fra arbeidet fordeler seg på fem nivåer: Individ-, mellommenneskelig-, gruppe-, lokalt- og samfunnsnivå. På individnivå opplever innsatte frivillige bedre selvfølelse, tillit og mestring. På mellommenneskelig nivå ser vi økt brukermedvirkning og et bedre fengselsmiljø blant innsatte. På gruppenivå rapporterer de andre innsatte at Røde Kors-frivillige bidrar positivt til deres hverdag og fengselsmiljøet. Lokalt i fengslene skaper prosjektet flere aktiviteter og en mer meningsfull hverdag for innsatte. På samfunnsnivå har prosjektet bidratt til å løfte frem innsattes stemmer og sikre brukermedvirkning i samfunnsdebatten om fengsel. Når Fellesskap og førstehjelp er godt etablert som i Verdal fengsel, opprettholdes de positive resultatene. De frivillige fortsetter å påvirke alle nivåer – individuelt, mellommenneskelig, i grupper, lokalt og på samfunnsnivå – gjennom sitt arbeid. Deres innflytelse skyldes både deres tolkning av rollen som frivillig og deres engasjement.

Oppsummering og videre planer

Gjennom utvikling og testing av den norske Fellesskap og førstehjelp modellen har erfaringer blitt samlet og effekter målt. Dette har resultert i en solid og kostnadseffektiv modell som utnytter de frivillige ressursene i fengslene. Modellen har stort potensial for å skaleres til alle norske fengsler, og alt materiell er klart for en nasjonal utrulling fra 2025. Kriminalomsorgsdirektoratet mener at dette er en modell som særlig passer godt inn i fengsler på lavt sikkerhetsnivå for å sikre økt grad av brukermedvirkning.

Prosjektleder

Carola Becher Ruud

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Helse, førstehjelp og frivillighet i fengsel
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2022: kr 700 000, 2023: kr 700 000
Startdato
01.09.2022
Sluttdato
30.09.2024
Status
Avsluttet