Helse, førstehjelp og frivillighet i fengsel

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Innsatte i norske fengsler er mer utsatt for kronisk sykdom og tidlig død knyttet til bruk av rusmidler, usunt kosthold, inaktivitet, psykiske lidelser, selvmord og ulykker. Særlig gjelder dette kvinnelige innsatte i norske fengsler. Ved hjelp av prosjektmidler fra Stiftelsen Dam piloterte Røde Kors i 2020 prosjektet «Fellesskap og førstehjelp i fengsel» som er basert på en tilnærmingsmodell som heter Community based health and first aid (CBHFA). Røde Kors gir opplæring til ressurspersoner slik at disse kan drifte helse- og førstehjelpsprosjekter i lokalsamfunnet som Røde Kors-frivillige.

Målsetting for prosjektet

Sette innsatte i fengsel i stand til å redde liv gjennom å gi opplæring i førstehjelp, samt fremme helsekunnskap og etablere reell brukermedvirkning i fengsel.

Målgruppe

Målgruppen for prosjektet er innsatte ved seks norske fengsler med høyt og lavt sikkerhetsnivå for menn og kvinner.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

585

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet satser på tre prioriterte områder for å oppnå målene om å redde liv, å fremme helse og trivsel, samt øke livskvalitet. Disse områdene er livskvalitets- og helsefremmende arbeid, førstehjelp og frivillighet. Det gjennomføres førstehjelpskurs for alle innsatte av Røde Kors instruktører. Deretter organiserer frivillig innsatte gjennomføringen av praktiske øvelser i fengselet. Aktivitetene i fengslene skal driftes av frivillige innsatte som først rekrutteres og kurses av Røde Kors i samarbeid med ansatte i fengselet. Opplæring består av fem moduler som totalt er på ca. 30 timer og består av “Introduksjon til Røde Kors”, “Kommunikasjon”, “Atferdsendring”, “Fysisk og psykososial førstehjelp” og “Prosjektledelse”. Innsatte får grunnleggende kompetanse som er nødvendig for å drifte helseprosjekter. Etter opplæringen blir de frivillige tilknyttet sin Røde Kors lokalforening. Frivillige innsatte igangsetter aktivitet i fengsel innen helsefremmende arbeid, og førstehjelp. De frivillige innsatte møtes to dager i uken for å kartlegge behov og for å planlegge, gjennomføre og evaluere aktiviteter i fengselet. Et viktig prinsipp er at de selv vurderer hvilke aktiviteter de skal gjennomføre, basert på hvilke behov som er i fengselet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Første fase er lokalt forankringsarbeid som er avgjørende for det tverrfaglige samarbeidet i prosjektet. Andre fase er rekrutteringsarbeid blant innsatte til opplæringsfasen. Tredje fase er gjennomføring av opplæringsfasen og godkjenning av nye frivillige innsatte. Fjerde fase består av gjennomføringen av det frivillig arbeidet i fengsel med oppfølging. Andre, tredje og fjerde fase gjentas 3 ganger per fengsel per prosjektår.

Prosjektleder

Carola Becher Ruud

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Helse, førstehjelp og frivillighet i fengsel
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2022: kr 700 000, 2023: kr 700 000
Startdato
01.09.2022
Sluttdato
01.09.2024
Status
Under gjennomføring