Helse i Hardanger

Søknadssammendrag

20% av tapte årsverk i Norge skyldes nakke- og ryggsmerter. Dette medfører en stor belastning for samfunnet og enkeltpersoner. En stor og ukjent andel pasienter faller utenfor dagens offentlige behandlingstilbud. Man vet ikke hvor disse pasientene blir av, hva slags behandling de følger eller hvordan det går med dem.

Prosjektet «Utvikling av Smarte Helseløsninger for pasienter med korsryggplager» (PUSH Rygg), vil håndtere dette ved å øke graden av evidensbasert behandling og mobilisere pasientens egne ressurser. Målsettingen er å etablere ett bedre tilbud for flere pasienter. PUSH Rygg vil bruke evidensbaserte behandlingsmetoder på en ny måte og digital teknologi for å skape et nytt ressurseffektivt tilbud for pasienter med langvarige ryggplager.

Formålet med prosjektet er å beskrive inkluderte pasienter, og dokumentere effekt og evaluere gjennomførbarheten av behandlingstilbudet. Pasienter inkluderes via eksisterende system for henvisning i Helse Bergen, hvor aktuelle deltakere videreføres til vurdering i PUSH Rygg. Forløpet har uke moduler, forberedelse via digitalt hjelpemiddel, veiledning under et konsentrert 5-dagersopphold i Hardanger; og vedlikehold med 8-ukers treningsveiledning (GLA:D®Ryg) i lokal klinikk og 12 måneders oppfølging med aktivitets- og dataregistrering i mobil-applikasjon. Variabler blir registrert ved baseline, 3, 6, og 12 måneder.

Resultater vil publiseres i vitenskapelige tidsskrifter, sosiale medier og offentlige rapporter.

Søknadssammendrag

Prosjektsammendrag

20% av tapte årsverk i Norge skyldes nakke- og ryggsmerter. Dette medfører en stor belastning for samfunnet og enkeltpersoner. En stor og ukjent andel pasienter faller utenfor dagens offentlige behandlingstilbud. Man vet ikke hvor disse pasientene blir av, hva slags behandling de følger eller hvordan det går med dem. Prosjektet «Utvikling av Smarte Helseløsninger for pasienter med korsryggplager» (PUSH Rygg), vil håndtere dette ved å øke graden av evidensbasert behandling og mobilisere pasientens egne ressurser. Målsettingen er å etablere ett bedre tilbud for flere pasienter. PUSH Rygg vil bruke evidensbaserte behandlingsmetoder på en ny måte og digital teknologi for å skape et nytt ressurseffektivt tilbud for pasienter med langvarige ryggplager. Formålet med prosjektet er å beskrive inkluderte pasienter, og dokumentere effekt og evaluere gjennomførbarheten av behandlingstilbudet Pasienter inkluderes via eksisterende system for henvisning i Helse Bergen, hvor aktuelle deltakere videreføres til vurdering i PUSH Rygg. Forløpet har uke moduler, forberedelse via digitalt hjelpemiddel, veiledning under et konsentrert 5-dagersopphold i Hardanger; og vedlikehold med 8-ukers treningsveiledning (GLA:D®Ryg) i lokal klinikk og 12 måneders oppfølging med aktivitets- og dataregistrering i mobil-applikasjon. Variabler blir registrert ved baseline, 3, 6, og 12 måneder. Resultater vil publiseres i vitenskapelige tidsskrifter, sosiale medier og offentlige rapporter.

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

Bakgrunn: Langvarige korsryggplager representerer en betydelig utfordring for enkeltpersoner og samfunnet, med betydelig påvirkning på arbeidsdeltakelse og helsekostnader. Tradisjonelle behandlingsforløp har ofte vært utilstrekkelige, noe som har ført til gjentatte sykemeldinger og kroniske smerter. Målsetting: Prosjektet «Utvikling av smarte helseløsninger for pasienter med korsryggplager» (PUSH Rygg) hadde som mål å integrere eksisterende evidensbaserte behandlingsmetoder med digital teknologi for å tilby en mer ressurseffektiv og pasienttilpasset behandling. Formålet var også å gjennomføre en klinisk studie for å sammenligne effekten av det nye tilbudet med eksisterende behandlinger. Metode: Metoden besto av en integrert tilnærming med digital inntaksvurdering, personlig tilpasset veiledning og oppfølging gjennom en mobilapplikasjon. Prosjektet innførte en strukturert veiledningsmodul, herunder bruk av GLA:D®Ryg-programmet, kombinert med digitale helseverktøy for å støtte pasientenes selvstyring og egenmestring av ryggplager.

Gjennomføring

PUSH Rygg-prosjektets gjennomføring ble påbegynt under COVID-19-pandemien, noe som krevde nøye tilpasning til nasjonale helseforskrifter. Dette inkluderte å redusere antall deltakere per gruppe, øke antall grupper og forlenge rekrutteringstidspunktene for å ivareta sikkerheten. Selv om pandemien medførte utfordringer som avlysning av gruppesesjoner på kort varsel og forlengelse av inkluderingsperioden, ble alle hindringer overkommet. Prosjektet har mottatt stor interesse og høy etterspørsel fra både spesialist- og primærhelsetjenesten. Gjennomføringen blant prosjektmedarbeidere har vært upåklagelig med effektiv rapportering, datafangst, og analyse. Ingen uforutsette hendelser eller konflikter har oppstått, og prosjektet har publisert en vitenskapelig protokoll som detaljerer metodene som ble brukt.

Resultater og virkninger

Resultatene fra PUSH Rygg viser forbedring i funksjonsnivå og smerteintensitet hos ryggpasientene, og kunnskapen har allerede bidratt til bedre forståelse av behandlingseffektivitet. Generiske resultater for PUSH-prosjektet har blitt publisert, og ytterligere spesifikk artikkel med ryggresultater med tre måneders data forventes publisert i 2024. Det er også planlagt en sammenligning av 12 måneders resultater med NAV-data i et fullfinansiert Ph.D.-prosjekt som allerede er igangsatt. Denne nye kunnskapen forventes å bidra til å forbedre behandlingsstrategier og helsepolitikk knyttet til ryggplager, og resultatene vil videreføres gjennom publiseringer i fagfellevurderte tidsskrifter og presentasjoner på nasjonale og internasjonale konferanser.

Prosjektleder

Øystein Theodor Ødegaard-Olsen

Detaljer
Program
Pilot Utvikling (2021)
Prosjektnavn
Helse i Hardanger
Organisasjon
Rådet for Muskelskjeletthelse
Beløp Bevilget
2021: kr 1 000 000, 2022: kr 1 000 000
Startdato
28.02.2021
Sluttdato
01.07.2023
Status
Avsluttet