Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Den første norske landsomfattende studien av hatytringer mot personer med nedsatt funksjonsevne viste at rundt en tredjedel av de spurte rapporterte å ha opplevd ett eller flere tilfeller i løpet av siste år. Likevel er det ikke de mest alvorlige tilfeller av hatytringer som er av størst betydning for helse og trivsel for den enkelte. Snarere synes det samlede trykket av negative bemerkninger, nedsettende kommentarer og påminnelser om annerledeshet å være vel så avgjørende for opplevelsen av utenforskap. Det internasjonale begrepet for dette fenomenet er mikroaggresjon.
Målsetting for prosjektet
Etablere en digital «postboks» for å rapportere opplevelser med mikroaggresjon Kvalitative intervjuer med 30 ungdommer Utvikle og pre-teste en norsk versjon av internasjonalt validerte spørreskjema om mikroaggresjon Gjennomføre en spørreundersøkelse rettet til unge med nedsatt funksjonsevne
Målgruppe
Ungdom og unge voksne med nedsatt funksjonsevne eller kroniske sykdommer. Aldergruppe 16-35 år.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
300
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
En mixed-methods studie av fenomenet mikroaggresjon mot ungdom og unge voksne med nedsatt funksjonshemming Norge. Studien inneholder etablering av en digital «postboks» for rapportering om erfaringer, intervjuer med unge som har vært utsatt, rekruttering og opplæring av unge til å intervjue hverandre og drive likemannsarbeid. I prosjektet vil oversette og utvikle en norsk variant av et kartleggingsverktøy, pre-teste og gjennomføre en nasjonal kartlegging for danne en empirisk forståelse av hvordan unge funksjonshemmede opplever mikroaggresjon, og på hvilken måte mikroaggresjon påvirker den psykiske helsen deres. Dette vil være den første norske studien som tar for seg mikroaggresjon mot unge funksjonshemmede.
Fremdriftsplan for prosjektet
Prosjektet gjennomføres over en periode på to år. 2022: Etablere en digital «postboks» Gjennomføre kvalitative intervjuer, Rekruttere unge medvirkere fra brukerorganisasjoner Utvikle og pre-teste en norsk versjon av spørreskjemaet 2023: Distribuere spørreundersøkelse til medlemmer av funksjonshemmedes ungdomsorganisasjoner Analysere datamaterialet Informasjon til allmennhet og organisasjoner, seminar, vitenskapelig artikler
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målet med prosjektet har vært å utvikle et kunnskapsgrunnlag om mikroaggresjon som rammer personer med nedsatt funksjonsevne eller kroniske sykdommer i Norge. Målgruppen er definert som unge voksne (16–35 år) med funksjonsnedsettelser i Norge. Mikroaggresjon er en samlebetegnelse på hverdagslige, tilsynelatende uskyldige, nedverdigende og degraderende kommentarer, vitser eller handlinger som medlemmer av marginaliserte grupper opplever. Mikroaggresjon innebærer en form for nedverdigelse eller ydmykelse for den som utsettes for det. Ikke først og fremt gjennom et og annet utsagn isolert sett, men gjennom stadige gjentakelser fra ulike hold og påminnelser om at en er annerledes, at en stikker seg ut eller stilles andre forventninger til. Dette skjer innimellom alt mulig annet i hverdagen. Mikroaggresjoner bygger på forventninger og fordommer, og er uttrykk for holdninger og verdier i samfunnet.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Prosjektet er gjennomført i tråd med prosjektplanen. Det har ikke vært mål av effekter i denne studien.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
1017
Prosjektgjennomføring/Metode
Spørreundersøkelse, selvrekruttert utvalg. N=1017. Kvalitative intervjuer med unge voksne. N=12
Resultater og resultatvurdering
59 prosent av de spurte rapporterer at de lever med mye (7 prosent) eller noe/moderat (52 prosent) av en eller flere former for mikroaggresjon. Av svarene ser vi at det er særlig de av respondentene som har en funksjonsnedsettelse som er synlig/tydelig for andre, og de som har funksjonsnedsettelser som innebærer store begrensninger i hverdagen, som gjennomgående rapporterer om erfaringer med mikroaggresjon.
Oppsummering og videre planer
Forskerne legger opp ti å gjøre flere analyser av datamaterialet for å presentere paper på en elle to internasjonale forskningskonferanser. Det arbeides med to vitenskapelige artikler til akademiske tidsskrift med fagfellevurdering. Samarbeidet med Unge funksjonshemmede har hele veien vært konstruktivt og fruktbart. Vi ser etter muligheter for å videreføre samarbeidet i nye forsknings- og utviklingsprosjekter. VI legger opp til brukerrettet formidling av resultater fra studien i de sammenhenger det ønskes fra funksjonshemmedes intresseorganisasjoner.