Herleik – et kunstnerportrett

I samarbeid med

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

[Klikk her og skriv inn sammendraget]

Prosjektet har gått ut på å lage en dokumentarfilm om kunstneren og mennesket Herleik Kristiansen. Gjennom å lete etter talentene til et menneske i stedet for å søke etter svakhetene kan man finne de utroligste skatter. Like lett er det å begrave dem. Det unike kunstneriske talentet til Herleik Kristiansen ble oppdaget på 70-tallet. Siden den gang har han hatt en imponerende produksjon av kunst, hovedsakelig innen linosnitt og skulpturer. Herleiks kunst har vakt oppsikt på utstillinger i hele den vestlige verden, og er innkjøpt av både Nasjonalgalleriet og Riksgalleriet.

 

Ti år tidligere hadde han fått merkelappen ”ikke opplæringsdyktig” og ble sendt til Trastad Gård. Der arbeidet de med kunst som terapi og talentet til Herleik ble oppdaget. Tilfeldighetene ville det slik at skolens lærer la mer vekt på elevenes muligheter enn begrensninger. Herleik kunne utvikle sine kreative evner noe som gjorde ham til anerkjent kunstner. For ti år siden ble det en brå stans i hans kunstneriske produksjon. HVPU-reformen ble innført i Norge. Siden da har Herleiks tid gått til en omfattende produksjon av keramiske gjenstander i store opplag. Med sin faglige dyktighet og rykte som kunstner, er han ei gullgruve for arbeidsplassen der han tjener 15 kroner timen.

 

Vi har fulgt Herleik i arbeid og fritid over en periode på to år. ”Herleik – fri som fuglen” er et varmt portrett av en stor kunstner samtidig som filmen retter et skarpt lys mot behandlingen av psykisk utviklingshemmede i dagens Norge.

Prosjektleder/forsker

Tor Vadseth

Detaljer
Program
Forebygging (2004)
Prosjektnavn
Herleik – et kunstnerportrett
Organisasjon
Norsk Forbund for Utviklingshemmede
Org.ledd
Original Film AS
Beløp Bevilget
2005: kr 250 000
Startdato
01.01.2005
Sluttdato
01.06.2006
Status
Avsluttet