High five, Low FODMAP!
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
I dag lever 8-25 % av befolkningen med IBS. Til tross for at forskning viser at lavFODMAP-dietten er svært virkningsfull, sier mange av våre medlemmer at de enten ikke har hørt om dietten, eller at de syns det er vanskelig å gå på dietten. Vi ønsker derfor å arrangere en nasjonal lagbasert kokkekamp med fokus på lavFODMAP-dietten! Gjennom kokkekampen ønsker vi å oppnå økt matglede, økt mestringsfølelse av eget kosthold og styrket kunnskap om lavFODMAP-dietten blant fordøyelsessyke. Videre ønsker vi å redusere sosial isolasjon og skape vennskapsrelasjoner blant målgruppen.
Målsetting for prosjektet
Vi ønsker å oppnå økt matglede, økt mestringsfølelse av eget kosthold og styrket kunnskap om lav-FODMAP-dietten blant fordøyelsessyke. Vi ønsker også å redusere sosial isolasjon og skape vennskapsrelasjoner blant målgruppen. Et siste mål er å opplyse den generelle befolkningen om temaet.
Målgruppe
Hovedmålgruppen for prosjektet er alle medlemmer med en interesse for lav-FODMAP-kosthold, og som er over 16 år.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
5000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
En prosjektgr. møtes 4 ganger og gir innspill. Vi lager nyhetssak, påmeldingsskjema og markedsfører. Det blir «førstemann til mølla», men variasjon i alder, kjønn og erfaring. Målet er ett lag fra landets 5 regioner bestående av 3-4 stk. Alle deltakere får tilgang til webinar med info om lavFODMAP. Dette er viktig, vi ønsker lav terskel. Webinaret lages av Kompetansetjenesten og kokebokforfatter. Webinaret blir enkelt, kun powerpoint og lydopptak. Webinaret vil kunne brukes på LMS landet over. Vi sender infoskriv om konkurransen til deltakerne og kontakter media for å få omtale. Konkurransen blir på Mathallen, Oslo. De har utstyret vi trenger. Mat kjøpes av lagene med et budsjett på 500. De må tenke kreativt innenfor rammen. Det nedsettes en jury. To-tre lag går til finalen. I finalen får lagene et utvalg varer og må lage en dessert. Juryen kårer vinnerlaget som får heder, men også produkter av våre samarbeidspartnere. Konkurransen vil ha en kommentator rekruttert blant våre frivillige. Det lages en film om konkurransen. Filmen er viktig så befolkningen kan få lære om lav-FODMAP. Filmen kan brukes på kurs på LMS. Etter konkurransen lager vi nyhetssak, publiserer filmen og de beste oppskriftene og sender webinaret til medlemmene.
Fremdriftsplan for prosjektet
1:Rekrutt. prosjektl 2:Møte prosjektgr 2-3:Møte Mathall. Booke jury, programl. og filmsel 2-5:Webinar 3:Nettsak og påmeld.skjema 3-5:Markedsf./rekrutt. 5:Møte prosjektgr 5:Møte jury, filmsel. og programl 5-9:Markedsf. 6:Sende info, webinar og sp.undersøk 8:Møte Mathall., filmsel., programl. og jury 9:Kjøpe mat. Konkurranse 9:Sende ut evalueringsundersøk 9:Møte prosjektgr 9-10:Video og nettsak 11-12:Markedsf., videref., evaluere, sluttrapport
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Se tekst nedenfor.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Se tekst nedenfor.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
0
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi fikk innvilget dette prosjektet like før pandemien. Vi ansatte en prosjektleder som jobbet frem til mai 2020. Deretter måtte vi permittere prosjektlederen fordi vi ikke kunne fortsette prosjektet på grunn av smittevernrestriksjoner. I løpet av pandemien og permitteringen fikk prosjektleder ny jobb og sa opp stillingen hos oss. Etter at samfunnet åpnet igjen, søkte vi dere om utsettelse i håp om å kunne starte opp igjen. Vi har imidlertid ikke fått ansatt noen ny prosjektleder og ser det som vanskelig å få gjennomført prosjektet på en god måte med midlene som er igjen. Det er brukt ca. 62 000,- i lønnsmidler i prosjektet, noe som er over en 1/3 av lønnsmidlene i prosjektet. Det var et stramt budsjett i utgangspunktet og med resterende midler blir det vanskelig. Vi har diskutert internt flere ganger om vi kan få til prosjektet på en annen måte enn opprinnelig planlagt eller ved bruk av flere interne ressurser, men vi har ikke funnet en god løsning.
Resultater og resultatvurdering
Arbeidet som prosjektleder gjorde før pandemien er i stor grad ikke mulig å bygge videre på. Prosjektleder brukte mye av tiden på å finne egnede steder for kokkekampen, dra på befaring og gjøre avtaler med samarbeidspartnere. Dette er såpass lenge siden så avtalene må i stor grad gjøres på nytt. Det er ikke gjort noe eller brukt penger i prosjektet siden mai 2020. Forutsetningene vi hadde før pandemien er ikke de samme, og vi tror den beste løsningen er å tilbakebetale pengene. Vi syns at det er veldig leit at det ble slik, men pandemien satt en stopper for oss denne gangen.
Oppsummering og videre planer
Se tekst ovenfor.