Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
I LUB erfarer vi at behovet for informasjon om sorg og andres tapshistorier er stort hos dem som mister barn. Å høre andres historier kan skape gjenkjennelse og at man ikke føler seg så alene i sorgen, og det kan gi håp og motivasjon til å finne en vei videre. I 2019/20 publiserte vi personlige historier om tap av barn gjennom prosjektet «Historier som beveger». Tilbakemeldingene fra andre etterlatte er svært gode. Noen etterlatte sluker skriftlig informasjon, mens andre ikke orker eller klarer å lese noe særlig. Derfor er det viktig å gi informasjon også på andre måter, som i lyd/podkast.
Målsetting for prosjektet
Målsettingen er å publisere historiene fra «Historier som beveger»-prosjektet som en podkastserie, slik at enda flere kan ha glede og nytte av dem, også de som ikke klarer eller orker å lese så mye.
Målgruppe
Hovedmålgruppen er etterlatte ved barnedødsfall (foreldre, voksne søsken, besteforeldre og andre nære).
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
5000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Organisering: Prosjektleder er redaktør/fagkonsulent Line Schrader med prosjektgruppe bestående av organisasjonsrådgiver Vilde von Krogh, forfatter Kjersti Wold og to historiefortellere (etterlatte foreldre). Vi vil produsere en podkastserie med lydinnspilling av 8-10 historier fra «Historier som beveger»: De 7 historiene som er publisert på lub.no per september 2021 og inntil 3 nye historier som skal lages i 2021 i egenfinansiert videreføring. Lydinnspillingen gjøres av et profesjonelt lydstudio. Historiene skal leses opp av profesjonelle rekruttert via lydstudioet, eller historiefortellerne kan velge å lese selv. Podkastserien skal publiseres som en underserie av LUBs podkast Sorgpodden. «Sorgpodden – Min historie» skal bli gratis og tilgjengelig via de vanlige podkastplattformene. Lansering skjer i webinar/panelsamtale med Wold og to historiefortellere ledet av programleder i Sorgpodden Kjersti Kanestrøm Lie. Det vil være publikum til stede i tillegg til at samtalen strømmes på Facebook. Lydopptaket vil også publiseres som en podkastepisode. Wold vil gi noen skrivetips til etterlatte som publiseres på lub.no. Tipsene vil bli vist til i panelsamtalen og markedsført sammen med podkastserien og historiene på lub.no.
Fremdriftsplan for prosjektet
Januar: Oppstartsmøte i prosjektgruppa. Februar-april: Casting av stemmer, innspilling av historier. Mai: Publisere podkast, arrangere lanseringswebinar/panelsamtale, starte markedsføring. Juni-september: Fortsette markedsføring av podkastserien i sosiale medier og nyhetsbrev etc. September: Oppsummeringsmøte i prosjektgruppa/evaluere. Oktober/november: Artikkel om prosjektet i medlemsbladet.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Dette prosjektet er en videreføring av prosjektet «Historier som beveger», der etterlatte foreldre fikk skriveveiledning og delte sine personlige historier om barnedød og sorg. Disse historiene traff bredt og bidro til økt forståelse og kunnskap om sorg i befolkningen. Bakgrunnen er at mange etterlatte føler seg alene og isolert, og har lite erfaring med død og sorg fra før. Å høre andres erfaringer kan gi håp, gjenkjennelse og motivasjon til å finne en vei videre. Historiene har stor kraft til å formidle både kunnskap og følelser. Målet med prosjektet var å gjøre historiene tilgjengelige som podkast, slik at flere, også de som ikke orker å lese, kan få støtte og innsikt. Hovedmålgruppen er etterlatte ved barnedødsfall – foreldre, søsken, besteforeldre og nær familie. Sekundærmålgruppen er nettverket rundt de etterlatte, fagpersoner og andre som ønsker å forstå mer om sorg og hvordan man kan støtte.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Effektmålene er i stor grad nådd. Sorgpodden – Min historie har hatt 17 300 nedlastinger (pr. 4.4.25), og episodene har nådd bredt ut gjennom lub.no, sosiale medier, nyhetsbrev, LUB magasinet (opplag 2300) og i samtaler med medlemmer. Historien «Brevet til Oskar» alene ble lest av 8700 på nett, med 1146 podkastnedlastinger og over 100 000 visninger i sosiale medier. Andre historier og reels har nådd titusenvis, med god visningstid. Tilbakemeldinger fra medlemmer og historiefortellerne selv bekrefter at podkasten treffer, gir støtte og oppleves som meningsfull. Mange har uttrykt hvor viktig det er å kunne lytte i stedet for å lese, og at historiene gir gjenkjennelse og håp. At kjente skuespillere og fortellerne selv leser inn historiene, har gitt dem en ny dimensjon. Samlet viser dette at prosjektet har oppnådd god rekkevidde og hatt god effekt hos hovedmålgruppen.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
20000
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektet ble ledet av fagkonsulent/redaktør Line Schrader i samarbeid med en prosjektgruppe bestående av forfatter Kjersti Wold, LUB-rådgiver Vilde von Krogh og to erfarne brukerrepresentanter. Historiefortellerne fikk velge om de ville lese inn historien selv eller bruke skuespiller, og de fleste valgte profesjonell innleser. Innspillingen foregikk i Nitro lydstudio høsten 2022, med tett oppfølging fra prosjektleder og lydtekniker. Historiefortellerne fikk også mulighet til å legge til personlige refleksjoner etter opplesning, noe de aller fleste ønsket. Alle episodene ble kvalitetssikret og godkjent av historiefortellerne. Prosjektet ble lansert i november 2022 med en scenesamtale og livestrømming fra Kulturhuset i Oslo publisert på alle store podkastplattformer og lub.no. På grunn av lavere kostnader enn budsjettert, ble prosjektet utvidet med nye historier i 2023–2024. Tre nye historier ble publisert, og to av disse utgitt som podkast høsten 2024. Serien er bredt markedsført gjennom LUBs kanaler, inkludert sosiale medier, den inngår i informasjonsmateriellet til etterlatte, og er presentert nasjonalt og internasjonalt som eksempel på formidling av sorg og tap.
Resultater og resultatvurdering
Prosjektet resulterte i podkastserien Sorgpodden – Min historie, med 11 personlige historier og én lanseringsepisode. Historiene ble profesjonelt produsert i lydstudio, lest inn av enten skuespillere eller fortellerne selv. Serien ble lansert med et arrangement på Kulturhuset i Oslo i november 2022, og publisert på alle store podkastplattformer. Etter lanseringen ble prosjektet forlenget, og tre nye historier ble produsert i 2023–2024, hvorav to også ble utgitt som podkast. Episodene har nådd bredt ut, med over 1000 nedlastinger hver og 3200 for lanseringsepisoden (per 1.4.25). Deltakerne opplevde det meningsfullt å bidra, og flere valgte å legge til etterord som gav ekstra dybde. Podkasten gjør historiene mer tilgjengelige, spesielt for dem som synes det er vanskelig å lese i sorg. Tilbakemeldingene viser at prosjektet har truffet godt og bidratt til økt gjenkjennelse, håp og støtte.
Oppsummering og videre planer
I prosjektet har vi publisert 11 personlige historier om å miste barn, som podkastserien Sorgpodden – Min historie, samt én samtaleepisode med skrivetips. Tre nye historier ble også laget og publisert i tekst, og to av dem utgitt som podkast. Historiene har nådd bredt ut og fått sterke tilbakemeldinger, særlig fra andre etterlatte. Å formidle disse erfaringene som podkast har gitt nytt liv og dybde til historiene. Vi planlegger å produsere minst én ny episode i 2025 og vil fortsette å bruke og markedsføre serien framover.