Hjelp, de tar barnet mitt!

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Hele verden raser sammen for foreldre som opplever at barnevernet tar eller truer med å ta omsorgen for barna ifra dem. Dette gir ofte store psykiske belastninger. Foreldre i en slik situasjon trenger hjelp for å håndtere den optimalt, men denne gruppen får lite eller ingen offentlig hjelp/informasjon for å forstå og å ivareta sine egne rettigheter i møte med barnevernet, eller til å løse de praktiske utfordringene. Det er vanskelig å nå frem til foreldre med tilbud, bl a p g a foreldrenes lave tillit til det offentlige. Tilgjengelig informasjon er mangelfull og ikke tilpasset målgruppen.

Målsetting for prosjektet

Gi foreldrene kunnskap til å håndtere situasjonen optimalt Minke foreldrenes usikkerhet og psykiske belastning Styrke foreldrenes involvering og posisjon i prosessene i barnevernet, nemnd og rettsvesen Utvikle og spre filmer til selvhjelp for foreldre og som hjelpeapparatet kan bruke i veiledning

Målgruppe

Foreldre (barnevernsforeldre) som er i ferd med å bli, eller har blitt fratatt omsorgen for barna sine av det offentlige. Veldig få av dem er organiserte.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

10000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Informasjonsprosjektet skal gjennomføres med aktiviteter over tid gjennom flere kanaler i samarbeid med Rådet for psykisk helse og andre aktører som tilbyr hjelp til målgruppen: •Profesjonell utvikling av informasjonsfilmer og skriftlig materiell som blir gratis tilgjengelig for alle på nett; en landingsside og andres nettsteder. Det vil bli 10-12 nettbaserte filmer på totalt 40-50 minutter, som undertekstes på norsk og 4-5 andre språk. Erfaringsmessig er det for mange i målgruppen lettere å ta til seg og forstå film enn skriftlig informasjon. Andre foreldres erfaringer og råd gir et sterkere inntrykk på film enn som tekst. Fokus er på emner som er aktuelle i tiden før og i det første året etter en omsorgsovertagelse. •Systematisk arbeid for å spre materiellet gjennom relevante organisasjoner og tilbydere av hjelp til målgruppen. De vil bruke filmene og lenke til dem på sine nettsteder og i sosiale medier. •Lansering på et gratis seminar vi arrangerer for 70-120 personer (brukere og fagfolk) En prosjektgruppe setter rammene, styrer prosjektet og kvalitetssikrer sammen med faglige rådgivere og en referansegruppe av brukerrepresentanter. Et kommunikasjonsselskap og en fagpedagog gjennomfører aktivitetene i samarbeid med frivillige.

Fremdriftsplan for prosjektet

02/22-12/22 Rekruttere referansegruppe, innspill til tema, evaluering underveis/slutt. 01/22-03/22 Definere rammer og innhold. 04/22-09/22 Forberedelser, manus, casting 09/22-03/23 Opptak, redigering av film, impl. Landingsside og fagtekster 09/22-09/23 Etablere/gjennomføre distribusjonssamarbeid 11/22-02723 Lansering på nett og arrangement av seminar 01/23-12/23 Markedsføring og spredning 01/24 Sammenstilling av statistikk og sluttrapport

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet oppsto som idé og konsept gjennom høsten 2021, på bakgrunn av at barnevernsforeldre i krise og risiko for omsorgsovertakelse mangler informasjon og kunnskap om foreldres rettigheter, barnevernets arbeid og saksgangen i en barnevernssak. Mangel på kritisk informasjon kan føre med seg store utfordringer og negative konsekvenser for både foreldre og barn, kan bidra til ytterligere fremmedgjøring, skape større avstand og konflikt mellom foreldre og ansatte som skal følge opp barn og foreldre – med negative helsemessige konsekvenser. Utfordringene gjør også jobben til ansatte i hjelpetjenestene vanskeligere. I filmserien Hjelp, de tar barnet mitt! er tung informasjon brukket ned, tematisert og bearbeidet på en måte som gir et forenklet språk og en tematisk inndeling som virker intuitiv fra foreldres ståsted. Informasjonen formidles av barnevernsforeldre selv, og fagfolk som tar foreldres ståsted – med genuine fortellinger og råd i et forståelig språk.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Foreldre har reagert på filmserien med alt fra sorg til stolthet. Sorg over å bli minnet på kompleksitet og hvor mye som kreves av foreldre i en ekstremt vanskelig fase, sinne over at det er nødvendig å lage en filmserie og gi råd til foreldre om deres rettigheter, og stolthet over både hva foreldre mestrer å stå i, prosesser og utvikling de har vært igjennom, og ervervet kunnskap og bevissthet. Medvirkning og inkludering av målgruppen foreldre har vært et bærende prinsipp fra start. Prosessen viste at foreldre som deltok i arbeidet hadde både bredde- og detaljkunnskap. Foreldre hadde oppdatert kunnskap om lovendringer og myndigheters anbefalinger – hva tjenestene var pålagt på den ene siden – og også god kunnskap om hva mange tjenester praktiserer, gjennom informasjonen som kontinuerlig innhentes fra foreldre med pågående barnevernssaker. Filmserien ble lansert på landingsside i desember 2024, og det er ved prosjektets slutt for tidlig å måle effekt.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

16000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektstart var planlagt tidlig 2022, straks finansiering fra Stiftelsen Dam var på plass. En ulykke førte imidlertid til utsatt oppstart. Prosjektlederfunksjonen ble overført før sommeren 2022, og arbeidet kom i gang i løpet av sommer og høst 2022. Arbeidet har vært mer krevende og tatt lengre tid enn man antok da søknaden ble skrevet. Utviklingsarbeidet foregikk i grupper, med påfølgende sortering og bearbeiding ved produsent Suzanne Schønkopf (Bravissimo). Utviklingsarbeidet foregikk i en dynamisk utveksling mellom – prosjektstyringsgruppens drøftingsmøter for større linjer, uttømming og prioritering av temaer og innhold, – produsentens bearbeiding og sortering av råmateriale og informasjon, – arbeidsgruppens utredning, undersøkelse, forming og kvalitetssikring, og – fagpersoners kvalitetssikring. Manusutvikling ble gjennomført av arbeidsgruppen med støtte fra frivillige barnevernsforeldre i OBF, og strukturert og effektuert av produsent. Frivillige, fagfolk og skuespillere foran kamera ble involvert i gjennomlesning og bidro til justeringer. Opptak, justeringer og ferdigstilling skjedde i samarbeid også med barnevernsforeldre utenfor prosjektet.

Resultater og resultatvurdering

Søknaden viser til langsiktige resultatmål fremstilt som antall visninger av filmene – på sikt inntil 100 000 visninger og delinger på sosiale medier. Serien ble publisert på egen landingsside i desember 2024, og det er ved prosjektets avslutning for tidlig å måle resultater. Visninger vil øke med markedsføring og spredning, og når serien blir stadig mer kjent. Én av filmene har over 18 000 avspillinger etter tre måneder. Underveis i prosjektperioden har vi endret strategi knyttet til hovedtrykk for spredning og markedsføring. Vi har dreid trykket fra foreldregruppen til barneverntjenestene. Årsaken er todelt. Først og fremst har vi i dag bedre kunnskap om barnevernsforeldres atferd i sosiale medier. I dag er det sjelden foreldre gir seg til kjenne og deler positive nyheter og hva som har virket for dem. Det er snarere svært vanskelig å bringe positive erfaringer til torgs. Dessuten vet vi at barneverntjenestene er instansen som treffer samtlige foreldre i denne gruppen.

Oppsummering og videre planer

OBF har i dag kontakt med barneverntjenester over hele landet. Størst innsats for markedsføring og spredning rettes mot barneverntjenestene og ansatte som arbeider direkte med foreldre. Filmserien markedsføres som en viktig ressurs for både ansatte og foreldre. En del aktører, inkl. barneverntjenester, benytter allerede Foreldre for alltid, et tidligere prosjekt med støtte fra Dam, som er til fordel for Hjelp!-prosjektet i formidlingen. Gjennom vårt kontaktnett, har vi startet sonderingen av prosessen frem til Hjelp! får innpass i Bufetats ressursportal for barneverntjenestene.

Prosjektleder

Karianne Lund

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Hjelp, de tar barnet mitt!
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Organisasjonen for Barnevernsforeldre
Beløp Bevilget
2022: kr 749 000, 2023: kr 291 000
Startdato
01.02.2022
Sluttdato
31.03.2025
Status
Avsluttet