Hjelp, de tar barnet mitt!

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Hele verden raser sammen for foreldre som opplever at barnevernet tar eller truer med å ta omsorgen for barna ifra dem. Dette gir ofte store psykiske belastninger. Foreldre i en slik situasjon trenger hjelp for å håndtere den optimalt, men denne gruppen får lite eller ingen offentlig hjelp/informasjon for å forstå og å ivareta sine egne rettigheter i møte med barnevernet, eller til å løse de praktiske utfordringene. Det er vanskelig å nå frem til foreldre med tilbud, bl a p g a foreldrenes lave tillit til det offentlige. Tilgjengelig informasjon er mangelfull og ikke tilpasset målgruppen.

Målsetting for prosjektet

Gi foreldrene kunnskap til å håndtere situasjonen optimalt Minke foreldrenes usikkerhet og psykiske belastning Styrke foreldrenes involvering og posisjon i prosessene i barnevernet, nemnd og rettsvesen Utvikle og spre filmer til selvhjelp for foreldre og som hjelpeapparatet kan bruke i veiledning

Målgruppe

Foreldre (barnevernsforeldre) som er i ferd med å bli, eller har blitt fratatt omsorgen for barna sine av det offentlige. Veldig få av dem er organiserte.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

10000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Informasjonsprosjektet skal gjennomføres med aktiviteter over tid gjennom flere kanaler i samarbeid med Rådet for psykisk helse og andre aktører som tilbyr hjelp til målgruppen: •Profesjonell utvikling av informasjonsfilmer og skriftlig materiell som blir gratis tilgjengelig for alle på nett; en landingsside og andres nettsteder. Det vil bli 10-12 nettbaserte filmer på totalt 40-50 minutter, som undertekstes på norsk og 4-5 andre språk. Erfaringsmessig er det for mange i målgruppen lettere å ta til seg og forstå film enn skriftlig informasjon. Andre foreldres erfaringer og råd gir et sterkere inntrykk på film enn som tekst. Fokus er på emner som er aktuelle i tiden før og i det første året etter en omsorgsovertagelse. •Systematisk arbeid for å spre materiellet gjennom relevante organisasjoner og tilbydere av hjelp til målgruppen. De vil bruke filmene og lenke til dem på sine nettsteder og i sosiale medier. •Lansering på et gratis seminar vi arrangerer for 70-120 personer (brukere og fagfolk) En prosjektgruppe setter rammene, styrer prosjektet og kvalitetssikrer sammen med faglige rådgivere og en referansegruppe av brukerrepresentanter. Et kommunikasjonsselskap og en fagpedagog gjennomfører aktivitetene i samarbeid med frivillige.

Fremdriftsplan for prosjektet

02/22-12/22 Rekruttere referansegruppe, innspill til tema, evaluering underveis/slutt. 01/22-03/22 Definere rammer og innhold. 04/22-09/22 Forberedelser, manus, casting 09/22-03/23 Opptak, redigering av film, impl. Landingsside og fagtekster 09/22-09/23 Etablere/gjennomføre distribusjonssamarbeid 11/22-02723 Lansering på nett og arrangement av seminar 01/23-12/23 Markedsføring og spredning 01/24 Sammenstilling av statistikk og sluttrapport

Prosjektleder

Karianne Lund

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Hjelp, de tar barnet mitt!
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Organisasjonen for Barnevernsforeldre
Beløp Bevilget
2022: kr 749 000, 2023: kr 291 000
Startdato
01.02.2022
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring