Hjelpeverktøy for selektiv mutisme, app

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Svært mange foreldre til barn med selektiv mutisme opplever at de ikke blir hørt når barnet trenger hjelp. Prosjektleder har gjennom nettsiden Stillebarn, fått mange henvendelser fra fortvilte foreldre som har et sterkt ønske om fungerende hjelp der de bor. Mange blir avvist med begrunnelse at BUP ikke har kunnskaper til å hjelpe. Prosjektleder har hatt selektiv mutisme som barn selv og har et barn med selektiv mutisme. RPH jobber for at alle skal få den hjelpen de trenger uavhengig av geografi.

Målsetting for prosjektet

Hovedmålet er at alle barn/unge med selektiv mutisme skal få støtte og motivasjon til å jobbe seg ut av tausheten. Bidra til å gi håp og troen på at hverdagen kan bli bedre og at de er ikke alene om det. Et nav av informasjon og hjelpeverktøy lett tilgjengelig, for de som jobber rundt barnet.

Målgruppe

Foreldre/foresatte/fagfolk/veiledere skal bruke appen sammen med barn/unge med selektiv mutisme. En elev i hver fjerde skoleklasse har selektiv mutisme.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

150000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi skal utvikle et hjelpeverktøy i form av en app for barn med selektiv mutisme og deres pårørende, som møter dette behovet for kunnskap og støtte. Hovedmålet er at barn med selektiv mutisme skal ha et verktøy som på en nyttig og morsom måte bidrar til mer kontakt med andre mennesker, både barn og voksne de møter i sin hverdag. Barnet skal oppleve at de gjør dette i sitt eget tempo samtidig som de utfordrer seg selv og opplever mestring. Målet er også at de pårørende skal ha et verktøy de kan bruke med barna i denne prosessen. Også andre personer skal kunne oppleve informasjonen i appen som nyttig når de møter barn og unge med selektiv mutisme, og på den måten bidra til å styrke barnet istedenfor å forverre situasjonen. Det er ofte situasjoner som er utenfor terapirommet. De skal selv kunne legge til ulike oppgaver. Det er viktig at man får oppleve mye mestring underveis og at målene deles opp til små delmål. Et hovedmål kan være å snakke med noen venner på skolen, men dette deles opp i delmål, slik som viske til en venn, snakke med vennen hjemme, hviske til vennen i skolegården og sende en melding til en venn. Om et mål blir for vanskelig kan barnet med veileder, gå tilbake, eller bruke hjelpeverktøyene eller informasjonssiden.

Fremdriftsplan for prosjektet

Startfasen – Informasjonsanalyse og rekrutering av deltagere: Veiledning fra Rådet for psykisk helse. Konseptutvikling: Utarbeide detaljerte skisser for appen. Apputvikling: Denne går over en lang periode, slik at justeringer får plass etter intern- og pilotprosjekt testing. GDPR-prinsippene/personvern. Intern testing/pilotprosjekt: Identifisere problematikk/sikkerhet i løsningen. Test av appen i brukergruppene. Promotering underveis/tilslutt.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Dette prosjektet har vært et samarbeid med Rådet for psykisk helse og støttet av Stiftelsen Dam. Hovedmålet var å utvikle og lansere Quiet V, en app designet for å støtte barn og unge med selektiv mutisme (SM). SM er en angstlidelse nært knyttet til sosial angst, hvor personen opplever betydelige utfordringer med å snakke i visse situasjoner. Prosjektet ble startet for å møte et påtrengende behov for brukervennlige og tilgjengelige verktøy som kan hjelpe barn, deres familier og fagpersoner med å håndtere denne tilstanden. Appen bygger på prinsipper fra kognitiv atferdsterapi, med fokus på gradvis eksponering for å styrke mestring og selvtillit i sosiale situasjoner. Målgruppe og målsetting: Appens primære målgruppe er barn og unge i alderen 4–25 år med selektiv mutisme, men også deres familier, lærere, spesialpedagoger og psykologer. Målsettingen har vært å gi barna verktøy for å styrke deres kommunikasjonsferdigheter i trygge omgivelser, redusere angst og bygge selvtillit.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Appen har hjulpet flere barn og unge med å oppleve mestring i sosiale situasjoner. Foreldre og fagpersoner har fått tilgang til verktøy som hjelper dem med å støtte barna på en systematisk og strukturert måte. Dette gir dem bedre forutsetninger for å jobbe med barnas utfordringer i hverdagen. I tillegg har prosjektet bidratt til økt forståelse for hvordan teknologi kan brukes i behandling av SM. Gjennom iterativ utvikling og testing har appen blitt kontinuerlig forbedret basert på tilbakemeldinger fra en brukergruppe.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

743

Prosjektgjennomføring/Metode

Quiet V-prosjektet fulgte en iterativ utviklingsprosess med kontinuerlige tilpasninger basert på tilbakemeldinger fra brukere og fagpersoner. Før utviklingen startet, ble det gjennomført fokusgrupper med foreldre og fagpersoner for å kartlegge behov, støttet av Rådet for psykisk helse. Prototypen ble testet gjennom intern testing og pilotprosjekter med 18 familier. Appen er utviklet med Flutter-rammeverket, Firebase Auth og Firestore for sikker datalagring og CodeMagic for effektiv publisering. Tilbakemeldinger førte til forbedringer av brukergrensesnitt, personvern og funksjonalitet, inkludert muligheten til å tilpasse egne oppgaver. Lanseringen på App Store og Google Play ble fulgt opp med markedsføring via sosiale medier og fagdag. Funksjoner som «Stemmeutforsker» og «Øv på sosiale situasjoner» gjør appen brukervennlig og effektiv for gradvis eksponering. En opprinnelig planlagt case-studie ble erstattet med videreutvikling av appen for å bedre møte målgruppens behov.

Resultater og resultatvurdering

Quiet V har oppnådd flere konkrete resultater: Nedlastinger: Per november 2024 er appen lastet ned 743 ganger. Brukeropplevelse: Mange rapporterer økt mestring og selvtillit i sosiale situasjoner. Funksjonen «Stemmeutforskeren» har fått spesielt positive tilbakemeldinger for å gi trygghet under øving. Bevisstgjøring: Appen har økt kunnskapen om SM gjennom promotering på sosiale medier, deltakelse i faglige arrangementer og samarbeid med Rådet for psykisk helse. Erfaringene fra prosjektet viser at Quiet V kan være et viktig supplement til tradisjonell behandling. Funksjonene er designet for å være enkle å bruke, samtidig som de gir effektiv støtte til barna og deres pårørende.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet vil fremover jobbe med å holde appen aktiv og relevant gjennom regelmessige oppdateringer og forbedringer basert på tilbakemeldinger fra brukerne. Om mulig senere hadde en forskningsstudie for å måle appens langsiktige effekt og potensiale for å forbedre behandlingsutfall vært interessant. Det er et klart mål å beholde appen gratis og lett tilgjengelig, slik at den kan fortsette å være en verdifull ressurs for flest mulig. For å øke appens rekkevidde vurderes også tiltak for bedre markedsføring og samarbeid med fagmiljøer og institusjoner.

Prosjektleder

Ina Helgesen

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Hjelpeverktøy for selektiv mutisme, app
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Stille barn
Beløp Bevilget
2022: kr 710 000, 2023: kr 690 000
Startdato
15.08.2022
Sluttdato
15.08.2024
Status
Avsluttet