Hjemme hos

Museets visjon er å åpne dører til ukjente rom. Det har blitt til en helt unik utstilling.

– Vi ønsker å skape mer åpenhet og å fortelle flere historier som vi sjeldent hører, det handler om både glede og sorg, medgang og motgang. Derfor er dette en viktig utstilling, sa direktør ved Randsfjordmuseet, Hans Philip Einarsen, da utstillingen «Hjemme hos personer med langvarig psykisk lidelse» åpnet på Hadeland folkemuseum onsdag 2. juni 2021.

Stort formidlingsprosjekt

Utstillingen viser – som navnet tilsier – bilder fra hjemmene til mennesker med en alvorlig psykisk lidelse, og er opprinnelig laget av Nasjonalt medisinsk museum, som er en del av Norsk teknisk museum.

Da Hadeland folkemusuem fikk tilbud om utstillingen var de ikke sene med å kontakte Rådet for pyskisk helse, for å få til et samarbeid om videreutvikling av utstillingen.

– Det har blitt et stort formidlingsprosjekt, og for oss har det jo blitt en ekte koronababy, sier prosjektleder Kari-Mette Avtjern.

Sterke historier

For etter at prosjektgruppen diskuterte hvordan de kunne løfte prosjektet kom ideene på løpende bånd.

Deler av den opprinnelige utstillingen står fortsatt. I tillegg har Hadeland folkemuseum valgt å fokusere på tre lokalt bosatte deltakere, som de har intervjuet og tatt nye bilder hos. Temaet denne gangen var hvordan koronapandemien har preget livene til en sårbar gruppe.

– Det har vært så flott å se hvordan disse menneskene har sluppet oss inn i hjemmene sine, og latt oss få ta nye bilder, sier Avtjern.

Sammen med bildene er det stilt ut tekster, som kommer fra intervjuene museet har gjort med deltakerne. Her kommer det sterke historier fram:

Den sommeren jeg var 13 år ble jeg utsatt for overgrep fra et mannlig familiemedlem. Det skjedde flere ganger.

Unni, 49 år

Jeg har prøvd å ta livet mitt mange ganger. Jeg har drevet og satt en dato jeg skal leve fram til. Da skal jeg ha gjort ferdig ditt og datt.

Marthe, 29 år

De første tre åra lå jeg nesten bare i senga og spiste medisin.

Leif, 60 år

Krevende og inspirerende

– Det har vært noe av det mest interessante jeg har gjort. Det har vært krevende, men også veldig inspirerende. Jeg har måttet være både intellektuelt og menneskelig skjerpet hele tiden, sier konservator ved Nasjonalt medisinsk museum, Ellen Lange, som laget den opprinnelige utstillingen.

– Vi har møtt mye positivitet, men også en del undring, som «er dette den mest relevante måten å møte folk med psykiske utfordringer på? Hvordan de har møblert hjemmene sine?», men for oss handler det om å møte folk der de er, sier hun.

Da utstillingen ble lansert første gang kom flere av disse tilbakemeldingene i kommentarfeltene på Facebook. En dag var det en privatperson som satte ord på det Lange selv følte.

– Kanskje for å belyse hvor viktig et hjem er for alle, skrev vedkommende.

Særdeles vakre omgivelser og stolte bidragsytere på utstillingsåpningen. F.v. Representant for prosjektgruppen, Anne-Grethe Skjerve, prosjektleder Kari-Mette Avtjern, direktør ved Randsfjordmuseet, Hans Philip Einarsen, prosjektkoordinator i Rådet for psykisk helse, Charlotte Elvedal, fylkesordfører i Innlandet, Even Aleksander Hagen, generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen og konservator ved Nasjonalt medisinsk museum, Ellen Lange. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

Ny-gammelt hjem

Og nå har utstillingen fått et nytt hjem. Eller egentlig et gammelt hjem. I den vakre og over 200 år gamle Grinakerbygningen, som en gang har vært et hjem for mennesker på Hadeland.

– Det er første gang den brukes som utstillingslokale, men det har vært viktig for oss at denne utstillingen står i det som en gang har vært et hjem, sier prosjektleder Kari-Mette Avtjern.

Utstillingen skal stå helt fram til slutten av oktober. I den perioden vil det være flere arrangementer med temaer innen psykisk helse knyttet til utstillingen. Museet inviterer også skoleelever til å komme og se den. Det er også mulig å kjøpe boken «Hjemme hos», som ble laget til den opprinnelige utstillingen.

Grinakerbygningen står nå på Hadeland folkemuseum, men har tidligere være hjem for mennesker i området. På utstillingsåpningen var det plass til et smittevernvennlig antall deltakere – med god avstand mellom stolene. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

«Hjemme hos» blir en del av museets hovedsatsning som skal styrke museets rolle i samfunnet ved å sette aktuell problematikk på dagsorden. Museet har fått tilbud om utstillingen «Hjemme hos mennesker med alvorlig og langvarig psykisk sykdom» fra Nasjonalt medisinsk museum som Rådet for psykisk helse var involvert i. Nå vil vi se hvordan 3 fra den utstillingen har det i dag. «Hjemme hos» berører menneskets psyke som diagnose, og utstillingen #sammenHadeland2020 som går samtidig, ser på stemningen under Koronatiden. Nettopp den isolasjon som mange med psykiske utfordringer kjenner daglig.

Målsetting for prosjektet

Målet er større åpenhet om psykisk helse, utjevne forskjelltankegangen og inkludere en gruppe ved museet som sjelden har fortalt sin historie. Delmål er å få noen svar på hvordan Koronatiden var for de med psykisk sykdom og dele erfaringer med andre kulturinstitusjoner.

Målgruppe

Primærmålgruppen er folk flest som utfordres i sin generelle forestilling om mennesker med langvarig psykisk sykdom.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

9000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Det blir en utstilling, dokumentasjon, tre arrangement og et erfaringsseminar. Utstillingen består av to deler. Den ene er den innlånte utstillingen fra Nasjonalt medisinsk museum (NMM). Den andre delen er en ny og lokal del av utstillingen. Det er denne som omhandler koronatiden og som kan knyttes opp mot museets andre parallelle koronaprosjekt. I perioden utstillingen vises ved Hadeland Folkemuseum skal museet gjennomføre tre åpne arrangement med tema psykisk helse, som skal streames. Disse arrangementene vil ha ulik form, formål og målgruppe. Hadeland Folkemuseum vil være aktive med å informere om at vi tar imot små og store grupper, og tilby lukkede arrangement alle ukedager. Hvordan skal vi få flere kulturinstitusjoner til å løfte fram temaet psykisk helse i den offentlige samtalen, spør vi på Erfaringsseminaret. Det er viktig å bidra til kompetanseheving hos de mange museumsansatte som ønsker å jobbe med vanskelige eller følsomme tema. Prosjektledelse og gjennomføring av prosjektet finner sted ved Hadeland Folkemuseum. Prosjektet har etablert prosjektgruppe og dannet en brukermedvirkningsgruppe, kalt brukergruppe, som vil bli etablert så snart vi har midler. Rådet for psykisk helse er rådgiver og NMM er samarbeidspartner.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektgruppa har første møte høsten 2020 for å komme med innspill til intervjuene. Gjennomføring av prosjektet forutsetter ekstern finansiering. Når dette er på plass til 2021 vil prosjekt- og brukergruppe sammenkalles til idefase, og deretter løpende dialog. Program og tekster ferdigstilles innen mars 2021. Utstilling åpner i mai med påfølgende tre arrangement. Erfaringsseminaret i oktober markerer avslutningen med presentasjon av evaluering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Randsfjordmuseets visjon er «Randsfjordmuseet åpner ukjente rom»; Vi vil åpne dører til fysiske, historiske og mentale rom. Noen dører kan være tunge å åpne. I dette ønsker museet å være en døråpner, mellom våre individuelle liv og den allmenne kunnskapsforståelsen. RM initierte i 2019 et samarbeid med Nasjonalt Medisinsk museum med utgangspunkt i NMMs dokumentasjon og utstillingsprosjekt «Hjemme hos- mennesker med alvorlig og langvarig psykisk sykdom» fra 2017. Tre av deltakerne var bosatt på Hadeland, og RM ønsket å utvide utstillingen med ny samtidsdokumentasjon. Utstillingen ble supplert med aktiviteter fysisk og digitalt; omvisninger, arrangement, formidling og produksjoner for ungdom. Overordnet målsetning med prosjektet var å bidra til større åpenhet om psykisk helse i det offentlig rom generelt, og på Hadeland spesielt. Prosjektet hadde tre målgrupper: befolkningen generelt; mennesker med psykiske helseutfordringer; ansatte i museums- og kultursektoren.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Randsfjordmuseet tar i hovedsak utgangspunkt i en kvalitativ vurdering av effektmål og resultatvurdering. Vi kan lene oss mot noen mer kvalitative parametere, som økte besøkstall. Vi har derimot lagt vekt på systemer som forløpende fanger opp tilbakemeldinger og reaksjoner, og som gir et bedre grunnlag for å vurdere prosjektet i møte med publikum, prosess (med brukergruppe og referansegruppe), og i forhold til kompetanseheving i kultur- og museumssektoren. Tilbakemeldingene har vært dominerende positive, med noe kritikk som har gitt viktig utgangspunkt for konstruktive samtaler og evalueringer. Erfaringene har vært svært viktig for å styrke museets arbeid med tabubelagte og vanskelige tema.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

15000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet har bygget på ulike metoder og gjennomføringsfaser. Samarbeid har vært kritisk for å sikre faglig forankring, rådgivning og veiledning. I dette har Råd for psykisk helse samt et kompetent og engasjert referanseråd vært avgjørende for museets trygghet i arbeidet. I tillegg har arbeidet med brukermedvirkning vært viktig. En egen brukermedvirkningsgruppe har bistått i planlegging og gjennomføring. Brukerperspektivet har også blitt løftet frem både i utstilling og i arrangement og aktiviteter. Videre har museet brukt annen metodikk, kvalitative semistrukturerte intervjuer over flere timer med informanter i regionen. Publikum og besøkende har blitt invitert til å gi tilbakemeldinger på utstillingen. Dette har vært viktig i evalueringsarbeid. I tillegg har museets ansatte og verter deltatt aktivt i dialog med publikum for å sikre gode og grundige tilbakemeldinger.

Resultater og resultatvurdering

Randsfjordmuseet er svært godt fornøyd med muligheten til å gjennomføre dette prosjektet. Vi opplever at prosjektet har gitt gode resultater på flere områder som på forhånd var definert som viktige for oss: Som museum har vi sikret oss et bredere og mer nyansert arkiv gjennom samtidsdokumentasjon, og bedre innsamling av tematikken psykisk helse. Gjennom en grundig prosess med mange involverte aktører føler RM at vi har gjort viktige erfaringer knyttet til prosessorganisering, metode og viktigheten av samarbeid med eksterne fagmiljøer og kompetansesenter som Rådet for psykisk helse, referansgrupper og brukermedvirkningsgrupper. I tillegg har denne erfaringen blitt delt, og vil fortsette å bli delt, med våre kolleger i det nasjonale museumslandsskapet. Til sist har arbeidet mottatt svært gode tilbakemeldinger fra målgrupper: både ønsket om å bryte ned fordommer i befolkningen generelt, men og å nå mennesker med psykiske helseproblemer spesielt i vår region.

Oppsummering og videre planer

RMs arbeid med Hjemme hos har ført til konkrete nye prosjekter som museet allerede har startet opp. Dette innebefatter både dokumentasjonsprosjekter knyttet til Klinikken på Hov, samt forsknings og formidlingsprosjekt. Bryt fasaden ble tildelt støtte fra Kulturrådet i 2022. I dette vil RM samarbeid med 15 andre norske museer, jobbe med utstillinger i bygningssamling knyttet historier fra hjemmet, fortellinger og stemmer som skjules bak privatlivets fred. Vårt videre arbeid bærer med seg og i seg erfaringer fra arbeidet med Rådet for psykisk helse og Hjemme hos

Prosjektleder

Maja Leonardsen Musum

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Hjemme hos
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Randsfjordmuseet as
Beløp Bevilget
2021: kr 335 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
15.02.2022
Status
Avsluttet