Hot Yoga

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Muskel og skjelettsykdom rammer over en million mennesker. Trening har en sentral rolle i egenbehandlingen av revmatisk sykdom.For mange revmatikere er bevegelighetstrening viktig for at man ikke stivner til. Det har blitt utført et lite prosjekt i Kristiansand hvor man så på om Hot Yoga hadde effekt på mennesker med revmatisk sykdom. Det kan se ut som om dette har meget god effekt, og dette ønsker vi å undersøke mer.

Målsetting for prosjektet

I Kristiansand er det gjort et lite pilotprosjekt på Hot Yoga. Bevegelighet, livskvalitet på flere målepunkter er blitt målt i ett år. Tilsynelatende er resultatene lovende. Det kan se ut som at deltakerne har fått en mye bedre bevelighet, og bedre livsmestring i forhold til stress og smerter.

Målgruppe

Personer med muskel og skjelettsykdom som vi vanligvis ikke ville ha nådd med vanlige treningstilbud. Det å trene sammen i en gruppe er bra.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

150

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Det er ønskelig å teste ut trening i rom varmet opp med infrarød varme til 35-37 grader på mennesker med muskel og skjelettsykdom. Rommet er varmet opp med ovner i taket. Dette gir en tørr og god varme, som gjør det enklere å bevege seg. Det er viktig å lytte til instruktøren slik at man ikke overstrekker. Ønsket er å starte opp med dette i 3 byer , total varighet i 1 år. 2 timer tilbys på hvet sted, og 1 time per person. For å finne ut om dette har effekt er det vktig å ha med en forsker på laget. Vi ønsker å benytte NORCE , og se på egenrapportering av egen helse og på forbedringer i bevegelighet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Opppstart over sommeren 2020. Avholde kurs over 1 år på 3 forskjellige steder i Norge. Totalt 150 mennesker, som har muskel og skjelettsykdom. Faste målepunkter, se beskrivelse og en tett og faglig oppfølging under hele prosjketet. Viktig å ha frivillige med inn i prosjketet , samt brukermedvirkere. Dette er fordi det er de som kjenner på kroppen om dette hjelper, og snakker for sin gruppe. Avslutning sen vår med rapport fra NORCE,

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektmidlene til DAM ble søkt på bakgrunn av svært gode erfaringer etter at Hot Yoga hadde vært et medlemstilbud for medlemmer i Kristiansand, der var det 300 medlemmer som viste interesse for å delta på nytt medlemstilbud og det var venteliste for å delta. Målet med prosjektet var å tilby hot yoga for målgruppen for å bedre bevegelighet, og livsmestring i forhold til stress og smerter. Målet var også å øke kunnskapen på erfaringer og eventuelle effekter av tiltaket. Målgruppen for prosjektet er personer med muskel og skjelettsykdom og revmatiske sykdommer som vi vanligvis ikke ville ha nådd med andre og mer ordinære treningstilbud i regi av foreningen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Generelt har deltagerne uttrykt mye positivitet og uttalt gode erfaringer med hot yoga, mange deltagere ønsker å fortsette med Hot yoga og at dette blir et fast tilbud fra NRF. Særlig under korona har det vært avgjørende for mange å finne varme, da det ikke var mulig med helsereiser/utenlandsturer. Som et resultat av prosjektet vil det bli utarbeidet en rapport som vil vise om i hvor stor grad Hot Yoga virker på mennesker med muskel og skjelettsykdom.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

50

Prosjektgjennomføring/Metode

Hot yoga ble avholdt en gang i uken gjennomprosjektperioden, men bare så lenge det var forsvarlig med tanke på smittevern. På grunn av forsinkelse på gjennomføring som følge av stengte sentre p.ga. Covid ble prosjektperioden forlenget til 31.07.2021. Likevel ble antall deltagere og antallet målepunkter lavere enn først estimert, noe som skaper en forsinket og mer kvalitativ rettet faglig rapport. Brukermedvirkers oppgaver i prosjektet var å ta seg av påmeldinger, promotere prosjektet med tanke på rekruteringen, delta på kurset og bistå i målinger. Forskere innhentet data på deltagernes opplevelse av Hot Yoga underveis i prosjektet. NRF inngikk en avtale med yogainstruktør Nina Moseidjord fra yogastudioet Emijoly som sammen med NRF representant reiste til de aktuelle yoga studioene for opplæring. Alle instruktørene ble ferdig utdannet, og godkjent av Nina Moseidjord.

Resultater og resultatvurdering

Generelt har deltagerne uttrykt mye positivitet og uttalt gode erfaringer med hot yoga, mange deltagere ønsker å fortsette med Hot yoga og at dette blir et fast tilbud fra NRF. Særlig under korona har det vært avgjørende for mange å finne varme, da det ikke var mulig med helsereiser/utenlandsturer. Noen deltagere ga uttrykk for at de ønsket mer progresjon og mer varierte øvelser, men i dette prosjektet må det også sees opp mot forskningsbiten og at opplegget skal være likt på ulike lokasjoner. Flere gir tilbakemeldinger om at kursene er for korte, de ønsker lengre tid i varmen.

Oppsummering og videre planer

Resultatene indikerer at Hot Yoga er et tilbud som i stor grad vil kunne dekke et etterspurt behov for enkelte av våre medlemmer. Som følge av de i hovedsak positive tilbakemeldingene fra deltagerne vil Norsk Revmatikerforbund kunne fortsette med Hot Yoga tilbud til eksiterende medlemmer og gjennomføre Hot yoga som en del av instruktørkurset vi allerede har.

Prosjektleder

Joachim Sagen

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Hot Yoga
Organisasjon
Norsk Revmatikerforbund
Beløp Bevilget
2020: kr 762 000
Startdato
17.08.2020
Sluttdato
30.06.2022
Status
Avsluttet