Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Mennesker med ulike former for hudsykdommer opplever stigmatisering, og de sosiale fordommene og psykiske påkjenningene er for mange like utfordrende som de fysiske. Studier har vist at hudpasienter i stor grad rapporterer om seksuelle problemer. PEFs rådgiver, Astrid Blikstad, jobber også på hudavd. på Rikshospitalet, og mener en «god gammeldags brosjyre» ville være et godt verktøy i opplysningsarbeidet om hudsykdom og seksualitet. Derfor ønsker PEF gjennom dette prosjektet å løfte frem temaet hud og seksualitet, gjennom informasjon i en enkel brosjyre, en tilhørende nettside og et webinar.
Målsetting for prosjektet
Prosjektets overordnede mål er å gi tematikken hudsykdom og seksualitet den oppmerksomhet det fortjener, slik at vi kan redusere skam og stigma
Målgruppe
Hovedmålgruppen for prosjektet er alle mennesker som har en kronisk hudsykdom og som opplever utfordringer med intimitet og intime relasjoner.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
2000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Prosjektets mål er å gi tematikken hudsykdom og seksualitet den oppmerksomhet det fortjener. For å nå dette målet vil vi utarbeide en brosjyre, samt gjennomføre et webinar. Brosjyren vil også vise til en nettside på hudportalen.no med mer utfyllende informasjon om tematikken. Prosjektet består av 3 faser: Fase 1: Utarbeide innhold Det faglige innholdet vil utarbeides av prosjektgruppen, med prosjektleder i spissen. Det skal utarbeides innhold til både brosjyre og nettside. Innholdet vil kvalitetssikres av både brukere og helsepersonell. Fase 2: Design Parallelt med arbeidet med det faglige innholdet vil vi starte samarbeidet med designer. Dette for å sikre at designet fremhever innholdet, og fungerer godt sammen med budskapet som skal formidles. Brosjyren vil sendes til trykk, og vi bruker 07 trykkeri som vi har et etablert samarbeid med. Fase 3: Lansering Lanseringsfasen vil ha fokus på flere delmomenter: Distribusjon av brosjyren Nettside ferdigstilt Webinar Podcast: PEF vil slippe en episode i vår egen podcast-serie Hudpodden om hudsykdom og seksuell helse. I tillegg er vi i dialog med Instagram-sexolog Iselin Guttormsen om gjesting av hennes podcast G-punktet.
Fremdriftsplan for prosjektet
Oppstartsmøte, feb 2022 Fase 1 (innholdsproduksjon + videosnutter pasienthistorier), feb – juni 2022 Fase 2 (design + trykk), mars – august 2022 Fase 3 – distribusjon, august – desember 2022 Lansering nettside, august 2022 Webinar, september 2022 Podcast, september 2022
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Studier har vist at hudpasienter i stor grad rapporterer om seksuelle problemer, utrygg tilknytning og betydelig nedsatt livskvalitet. Litteraturen viser til at ulike typer helsepersonell synes det er vanskelig å snakke om seksualitet med pasientene sine. Vi ønsket å gjennomføre et prosjekt som fokuserte på tematikken og som forhåpentligvis vil føre til mindre skam og stigma hos personer som har en kronisk hudsykdom og som opplever utfordringer med sin seksuelle helse. Hovedmålgruppen for prosjektet er alle mennesker som har en kronisk hudsykdom og som opplever utfordringer med intimitet og intime relasjoner. En utvidet målgruppe består også av fagpersoner som jobber med hudsykdommer, og som synes det er vanskelig å snakke om seksualitet med pasientene sine. Prosjektets overordnede mål er å gi tematikken hudsykdom og seksualitet den oppmerksomhet det fortjener, slik at vi kan redusere skam og stigma.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi har gitt tematikken mye oppmerksomhet og vi har fått tilbakemeldinger fra flere hold om at dette er viktig arbeid. Flere i målgruppen har tatt kontakt med vår rådgivningstjeneste med spørsmål om tematikken. Det er vi glade for, fordi det betyr at informasjonen har nådd målgruppa. Vi har ønsket at terskelen for å ta kontakt skal være lav, og når folk kontakter oss med spørsmål om seksualitet, tenker vi at noe riktig er blitt gjort.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
1000
Prosjektgjennomføring/Metode
Opprinnelig plan var å lage en brosjyre, opprette en nettside med informasjon om tematikken, lage et webinar og en podcast-episode. Grunnet litt uforutsette hendelser har dessverre ikke prosjektet blitt gjennomført helt etter planen, dette er beskrevet mer i detalj i rapporten. Vi har likevel jobbet med, og fått ut mye viktig informasjon om tematikken.
Resultater og resultatvurdering
Ved å utarbeide informasjonsmateriell med fokus på seksuell helse og hudsykdom var tanken at vi kunne møte noe av behovet for opplæring, og med det vil normalisere tematikken. For individet vil dette kunne ha enorm betydning. Vi vet at god kunnskap fører til bedre mestring. Dette er et prosjekt med et tema der det har vært vanskelig å få konkrete tilbakemeldinger. Når det er sagt har vi har fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra helsepersonell som syns det er viktig at vi belyser tematikken og de utfordringer man kan møte på når man har en hudsykdom.
Oppsummering og videre planer
Alt i alt har vi fått ut mye informasjon om tematikken og vi har frontet seksuell helse mye i løpet av prosjektperioden. Vi er selvsagt lei oss for at vi ikke fikk spilt inn podcast-episoden eller laget webinar, men vi kommer til å spille inn podcast-episoden så fort som mulig. Med dette prosjektet ønsket vi å løfte frem temaet hud og seksualitet. Selv om prosjektet har bydd på noen utfordringer, er vi glade for at vi har klart det vi ønsket – tematikken er løftet og vi vil i høyeste grad fortsette å jobbe med denne viktige tematikken i tiden fremover.