Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Ideen kom da en gjeng synshemmede ungdommer kom til oss i Barne- og ungdomsavdelingen og etterspurte en slik bane ved våre sommerleirer. De hadde fått testet tilsvarende bane, og var veldig positive. Vi leide en bane til sommerleirene i 2017, og dette var et svært populært tilbud. Vi ønsker derfor å tily dette til familier som kommer på familiekurs. Her er enten barn eller foreldrene synshemmet. Vi ser det som en fantastisk aktivitet familiene kan gjøre sammen, på like premisser!
Målsetting for prosjektet
Vi ønsker å bygge en tilrettelagt fussballbane som vil vare i mange år, og som barn, unge og unge voksne kan bruke for å oppnå idrettsglede og samspill i et spill som fungerer spesielt godt for synshemmede, men også for synshemmede og seende sammen. Da med hjelp av blindfold.
Målgruppe
Primært blinde eller svaksynte barn og unge som er på opphold på senteret, men banen vil være åpen for alle senterets brukere samt beboerne i nærområdet.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
200
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Grunnarbeid og selve byggingen gjennomføres av innleid kontraktør. Senterleder og forbundets aktivitetsleder, Jan Helge Svendsen vil stå for all prosjektledelse under prosjekteringen. Både mot innleide håndverkere og frivillige som bistpr med rydding av arealet. Senterets vaktmester får ansvar for vedlikehold av banen, og vil følgelig også sørge for godt vedlikehold av fussball-banen slik at den kan fortsette å være et godt tilbud i flere år fremover. Selv om vi er avhengig av at det ikke er snø når banen bygges vil den bli brukt også på familiekursene som arrangeres mens det er senhøst og vinter. Da vil den bli måket.
Fremdriftsplan for prosjektet
August: Alle bestillinger og avtaler med entreprenør September – Oktober: Grunnarbeid og rydding av aral Oktober: Bygging av banen del 1. Det er viktig at kusntgresset legges innen telen og snøen kommer. Mai: Gjerdene, tribunen og konstruksjonen som spillerne holder i monteres når snøen er borte. Mai: Ferdigstilling. Banen skal være klar til familiekurset andre uken i juni 2019.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Vi ønsket å bygge en tilrettelagt fossballbane/binge som vil vare i mange år, og som barn, unge, unge voksne og hele familier kan bruke for å oppnå idrettsglede og samspill i et ballspill som fungerer spesielt godt for synshemmede, men også for synshemmede og seende sammen. Dette blant annet fordi spillet foregår med blindfold og det er derfor ingen som ser noen ting.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi kom ikke i gang med byggearbeidet før i midten av august 2019 på grunn av at maskinentreprenøren ikke hadde tid å gjøre grunnarbeidet før da. Selve bingen ble oppført i rekordfart, men sen leveranse av kunstgress og stenger forsinket arbeidet, slik at ferdigstillelsen ble sent på høsten. Vi forventer at oppsatte effektmål vil bli nådd i stor grad i form av idrettsglede og fysisk utfoldelse av barn, ungdommer, unge voksne, voksne, hele familier og eldre. Vi planlegger å arrangere turneringer i årene fremover, og vi føler oss ganske sikre på at ballbingen vil fortsette å kunne gi glede til både funksjonshemmede og funksjonsfriske i mange år.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
0
Prosjektgjennomføring/Metode
Ved gjennomføringen av prosjektet er det tatt utgangspunkt i en tilsvarende human fossballbane som er bygget ved Hurdalsenteret. Ryddingen av området og grunnarbeidet ble gjennomført av innleid maskinentreprenør. Arbeidet ble veldig forsinket på grunn av at maskinentreprenøren ikke hadde tid til å ferdigstille grunnarbeidet før i midten av august 2019. Prosjektering og bestilling av materiell er foretatt av Robin Lindgaard. Selve byggingen ble utført av Ernst Gaukås. Arbeidstimene deres er ført på timelister og belastet prosjektet. Arbeidet ble fullført på rekordtid, men leverandørene av kunstgress og stenger hadde ikke kapasitet til å levere varene i rett tid. Så ferdigstillelsen av fossballbanen ble ytterligere forsinket.
Resultater og resultatvurdering
Human Fossball fremmer samspill, mestring og er en aktivitet funksjonshemmede og funksjonsfriske kan gjøre sammen, fordi alle spiller med blindfold og derfor stiller helt likt med hensyn til å ikke se noen ting. Når utøverne skal spille skal alt synstolkes av en instruktør og fotballen skal lage lyd når den er i spill. Spillerne skal oppfatte hvor ballen til enhver tid befinner seg på banen. Synstolkingen er også til stor glede for tilskuerne. Vi forventer i de kommende årene å oppnå resultater langt utover det vi hadde planlagt.
Oppsummering og videre planer
Vi ser frem til at dette tilbudet bli benyttet både av synshemmede og seende i alle aldre. Vi håper fossballbanen vil bli flittig brukt i mange år fremover og at de planlagte turneringene blir populære både for seende synshemmede. Foosbalbingen er solid bygd og vi har derfor mulighet til å kunne tilby aktivitetene i lang tid fremover. Våre medarbeidere på Evenessenteret, Ernst Gaukås og Robin vil sørge for godt vedlikehold av fossballbingen