Hva er selvmordstanker

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Selvmord er et betydelig samfunnsproblem. Tallene for gjennomførte selvmord hvert år er 650. WHO anslår at tallet på selvmordsforsøk i Norge er mellom 10 000 og 20 000 hvert år. Tanken har trolig alle tenkt. I dag snakkes det mye om selvmord og -forebygging og det forskes på det. Men selvmordstanker er fortsatt tabu. Selvmordstanker kan i mange tilfeller debutere brått, derfor er det viktig å øke kunnskapen i befolkningen. Dette kan øke sannsynligheten for å få hjelp før det er for sent. For mange er det lettelse å snakke om slike tanker uten at man nødvendigvis trenger profesjonell hjelp.

Målsetting for prosjektet

Å gjøre det lettere for den enkelte å gjenkjenne farlige selvmordstanker, ta signaler på alvor, skille mellom myter og fakta, gjøre det lettere å snakke om selvmordstanker og enklere å finne hjelp når det trengs. Bidra til å redusere antall selvmord i Norge.

Målgruppe

Alle som har nære, pårørende eller venner med selvmordstanker og personer som har selvmordstanker. Studenter, personer som jobber med forebyggende helse.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

10000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

En kortfattet faktafolder og tilhørende 30 minutters podkast om selvmordstanker, som en start på hjelp til den det gjelder, pårørende og nærstående. Disse skal avlive myter og presentere fakta i en grundig, men lettfattelig form. Innholdet er fakta fra nyere forskning, kort intervju med fagperson og person med erfaring. I tillegg blir det konkrete råd, og tips til mer lesing og steder å hente mer informasjon, samt informasjon om hvor man kan søke hjelp, også øyeblikkelig hjelp. Prosjektet skal ha faglig kvalitetssikring fra forsker Fredrik A. Walby, Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF). Vi har også en med egen erfaring, også fra rådgiving av unge, Karoline Thorbjørnsen i Psyktærlig, rådgivningstjeneste på snapchat. Podkasten vil være en samtale mellom en pårørende (ikke bekreftet person ennå), Karoline Thorbjørnsen, Fredrik A. Walby og programleder / prosjektleder Cathrine Th Paulsen. Den vil være ha klart manus på forhånd og bli grundig redigert. Folderen skal sendes gratis til helsestasjoner, og andre som kan ha den på venterom, og til studentforeninger. Innholdet skal ligge gratis og enkelt tilgjengelig på nett. Podkasten skal være enkelt å finne og lastes ned eller lyttes til gratis.

Fremdriftsplan for prosjektet

01.09.2020 – 01.11.2020 Research, innhold: fakta, myter, råd, erfaring, forskning 02.11.2020 – 01.12.2020 Manusbearbeiding podkast, opptak, foto (til markedsføring) 02.12.2020 – 01.02.2021 Manusbearbeiding faktafolder, skriving, redigering, foto (til trykk) 02.02.2021 – 01.03.2021 Design, repro, trykk folder, ferdiggjøring redigering podkast 02.03.20201 – 31.08.2021 Markedsføring, distribusjon i ulike kanaler

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetting: Å bidra til å redusere antall selvmord i Norge. Delmål 1: Å gjøre det lettere å gjenkjenne farlige selvmordstanker, ta signaler på alvor, skille mellom myter og fakta, gjøre det lettere å snakke om selvmordstanker og enklere å finne hjelp når det trengs. Delmål 2: Sende ut 6000 foldere til mottagere over hele landet, og oppnå 3000 lyttere på podkasten i 2022. Målgruppen: Alle som selvmordstanker, eller har nære, pårørende eller venner som har selvmordstanker, samt personer som jobber med forebyggende helse. Bakgrunn: Selvmord er et betydelig samfunnsproblem. Tallene for gjennomførte og forsøkte selvmord hvert år er 650 og ca 6000. Enda flere tenker på å ende livet sitt. Det fins hjelpetjenester, menn mange søker ikke hjelp. Økt kunnskap er i flere studier vist å redusere selvmordsatferd. Men det er fortsatt et visst tabu, som øker risiko for myter og feilinformasjon. Folderen og podkasten bidrar til å avlive myter og presentere fakta i en grundig, men lettfattelig form.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har sendt ut 1500 foldere foreløpig, antall lyttere på podkasten er 900 foreløpig (målt hos soundcloud – antall som har lastet ned og lyttet via andre kanaler har vi ikke kunnet måle). Tilbakemeldinger på epost og sosiale medier har vært positive. Facebookpost om podkasten nådde 8500 personer og skapte 2000 engasjementer. Vi sender fortløpende ut foldere og podkasten blir lyttet til hver dag. Statistikk for selvmord er ikke publisert ennå.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

11000

Prosjektgjennomføring/Metode

Arbeidet starter med research, i form av telefonintervjuer, personlige intervjuer, epost og innsamling av ny forskning. Den redaksjonelle kompetansen er ivaretatt av prosjektleder Cathrine Th. Paulsen, redaktør i magasinet Psykisk helse og med erfaring fra produksjon av tilsvarende faktafoldere og podkaster om flere temaer med støtte fra Dam. Forsker Fredrik A. Walby har deltatt som fagperson fra Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF) og Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse bidrar til kvalitetssikring og faglig forankring. Deltaker og intervjuobjekt Karoline Thorbjørnsen har god kompetanse på samtaler om selvmord med unge gjennom «Psykt Ærlig», en brukererfart rådgivningstjeneste. Manus er laget i samarbeid med intervjuobjektene og faglig rådgiver. Folderne har fakta, råd om steder å søke hjelp, råd om samtaler, intervjuer med fagperson og person med erfaring, relevante organisasjoner og nyttige nettsteder med mer informasjon. Folder og podkast er godkjent av intervjuobjektene før publisering. Podkasten varer 20 minutter. Den publiseres samme sted som podkastene vi tidligere har laget, om å høre stemmer og om tvangslidelse.

Resultater og resultatvurdering

Både folderen og podkasten holder høy kvalitet. Samarbeidet med Fredrik Walby (NSSF) og Karoline Thorbjørnsen (@psyktærlig) gir troverdighet og styrke til innholdet. Thorbjørnsens frivillige bidrag er å fortelle åpent om egne tanker og problemer unge tar kontakt om, Walby bidrar til normalisering og til å belyse skillet mellom alminnelige problemer og større utfordringer som man bør søke hjelp for. Tilbakemeldinger på sosiale medier tyder på at innholdet både er nyttig og forståelig. I prosjektet lå midler til distribusjon av folderen gjennom Subjectaid, som sender gratis til skoler over hele landet. Dette lageret ble tomt på kort tid, og i fremtiden vil vi sette av mer midler til den kanalen. Vi ønsket også å sende til studenter over hele landet, dette ble noe vanskelig pga pandemi-nedstengning. Det samme gjelder helsesøstre. Rådet for psykisk helse tar fortløpende imot bestillinger og sender til enkeltpersoner og organisasjoner.

Oppsummering og videre planer

Vi ser prosjektet som svært vellykket. Distribusjonen vil fortsette, og ventelig bli lettere etter pandemien. Lyttertallene kan bare delvis måles, fordi de fleste som hører på podkaster benytter egne apper, men vi ser at podkasten blir lyttet til hver dag. Den vil bli liggende tilgjengelig, med jevnlig vurdering opp mot nyere forskning. Minifolderen, som også tilgjengelig digitalt, vil i økende grad bli delt ut på relevante arrangementer i tråd med åpningen av samfunnet. Dette er viktig fordi befolkningens psykiske helse er dårligere etter pandemien.

Prosjektleder

Cathrine Th Brundell

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Hva er selvmordstanker
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2020: kr 143 000
Startdato
01.09.2020
Sluttdato
01.11.2021
Status
Avsluttet