HVA TRENGER JEG I MØTE MED MEG SELV – DEL 2

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Gjennom pandemien har ROS, takket være Stimuleringsmidler fra DAM, kunnet tilby digitale kurs i selvmedfølelse for nærmere 100 deltakere. Responsen på kursene har vært overveldende og kursene har fylt seg selv, noen ganger med ventelister. Evalueringen viser at 80% av deltakerne hadde hatt et vanskelig forhold til kropp og mat i over 15 år. 85% svarte at kurset i svært stor eller stor grad har gitt praktiske verktøy som har bedret livskvaliteten. 80% svarte at de etter kurset har en vennligere holdning til seg selv. 70% svarte at de i større grad har fått kontakt med egne følelser. Kurs i selvmedfølelse virker å ha truffet en nerve i dagens samfunn. Det er mange som har det vanskelig og som opplever økt kroppspress. I ROS er det kun prosjektleder som har instruktørutdannelse i selvmedfølelse. Sammen med økonomi begrenser dette våre muligheter for å holde flere kurs. I tilbakemeldingen fra DAM på sluttrapporten ble vi oppfordret til å søke om støtte til en ny runde med et utvidet prosjekt. Med dette får vi muligheten til å evaluere hver samling, i tillegg til før og etter kursstart. Slik vil vi få bedre innsikt og forståelse av hvordan kurset fungerer i Norge. Vi vil også inkludere utdannelse av to instruktører til, for å sikre at vi fremover kan imøtekomme behovet til brukerne.

Aktivitet/tiltak/metode

MSC – Mindful Self Compassion er en amerikansk, evidensbasert intervensjon utviklet av Dr. Kristin Neff og Chris Germer. ROS vil tilby to 6-ukers kurs og to 8-ukers kurs i MSC i løpet av prosjektåret. Kursene ledes av instruktør pluss assistent for å ivareta deltakerne på en trygg og omsorgsfull måte. Vi ønsker å finne ut om 6-ukers kurset som har varighet på 1,5 time pr samling, gir like gode resultater som 8-ukers kurset med 3 timers varighet pr samling. Tidligere har vi ikke hatt ressurser til å se på evaluering av hver ukessamling. Dette inngår i det opprinnelige kursmateriale fra USA og vil gi oss en unik mulighet for å eventuelt tilpasse deler av den amerikanske intervensjonen til norske forhold. Det er svært få norske instruktører innenfor MSC i Norge, og i ROS har vi kun en sertifisert instruktør. Vi vil derfor inkludere to instruktørutdannelser i prosjektet. Målgruppen for kursene er alle som har et anstrengt forhold til kropp og mat fra 16 år og oppover. I tillegg omfatter målgruppen ansatte og frivillige i ROS. ROS har i dag nærmere 100 frivillige og 42 ansatte som står i svært tunge menneskemøter gjennom deres bidrag til ROS. Et kurs i MSC vil styrke både ansatte og frivillige og ikke minst utruste dem med nyttige verktøy de kan bruke i møte med brukere og for å ivareta seg selv i rådgiverrollen. En tredje målgruppe vil være fagpersoner som jobber innenfor psykisk helsefeltet. Evalueringen inkluderer Self Compassion Scale, evaluering av hver samling, Eating disorder questionnaire samt quality of life. Samtlige deltakere må gjennom et intervju for å forsikre om at tidspunktet for et kurs i selvmedfølelse er riktig for den respektive. Under intervjuet vil vi også informere om evalueringen og hensikten med dette. Alt gjøres ihht. GDPR. Evalueringsskjemaet sendes deltakerne pr mail med egen link til spørreundersøkelse gjennom surveyXact og er helt anonyme.

Antall deltakere

80

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Kursene er forventet å gi deltakerne en større forståelse av seg selv og egen atferd gjennom gode verktøy som styrker tilstedeværelse og mestring av eget liv. Alt for mange mennesker strever med å kjenne seg god nok, trygg nok, pen nok, dyktig nok med mer. Opplevelsen av utenforskap og ensomhet er blant våre største samfunnsproblem som fører til store belastninger for både individer og samfunnet. De siste årene har gjentatte rapporter bekreftet en urovekkende økning i antall personer med spiseforstyrrelser og da spesielt blant barn og unge. ROS opplever en uro og utrygghet både hos pårørende og de selv berørte knyttet til hvordan man skal møte disse utfordrende sidene i en selv knyttet til kropp, mat og følelser. Evaluering av del 1 av kurset “Hva trenger jeg i møte med meg selv?” viste til svært gode resultater. Uttalelser fra deltakere som “hvorfor har ingen lært meg dette tidligere? Jeg måtte vente til jeg ble 55 år før noen lærte meg hvordan jeg kan akseptere og møte meg selv med godhet og vennlighet!”. “Den indre kritikeren i hodet mitt blir svakere, jeg klarer å stå opp for meg selv. Det er nytt, spennende og litt skummelt. Uvant å ha troen på meg selv.” “Overordnet så er det som å bade i godhet”. Tilbakemeldingene tydeliggjør viktigheten av kurset. Samfunnet vårt trenger en motvekt til alle kravene som stilles for å kjenne seg god nok. Selv om vi ikke har de yngste med på disse kursene er det viktig å påpeke at de fleste deltakerne enten er eller kan komme til å bli foreldre til svært sårbare barn og unge som trenger trygge voksne med gode indre verdier. Kurset jobber i stor grad med å bevisstgjøre verdier og behov, hva det vil si å være menneske på godt og vondt, og kanskje noe av det viktigste – hvordan møte og håndtere sine egne og andres vanskelige emosjoner.

Plan for gjennomføring

Januar 2023: Markedsføring av kursene. Planlegging og klargjøring av evalueringsarbeidet. Ansvarlig: Prosjektleder og Kristin Januar/Februar 2023: Forhåndsintervjuer av potensielle deltakere. Ansvarlig: Gro Februar: Oppstart MSC 6 ukers kurs. Ansvarlig: Prosjektleder Mars: Forhåndsintervjuer til MSC 8 ukers kurs. Ansvarlig: Gro April: Oppstart MSC 8 ukers kurs. Ansvarlig: Prosjektleder Juni: Oppsummering og erfaringsutveksling halvveis i prosjektet. Ansvarlig: Beate Juni: Utdannelse MSC for Beate og Gro Juli/august: Forhåndsintervjuer MSC 8 ukers kurs samt klargjøring av evalueringsverktøy. Ansvarlig: Gro August/september: Oppstart MSC 8 ukers kurs. Ansvarlig prosjektleder September: Forhåndsintervjuer til 6 ukers kurs. Ansvarlig Gro Oktober/november: Oppstart MSC 6 ukers kurs. Ansvarlig prosjektleder Januar/Februar 2024: Ferdigstille sluttrapport med et spesielt fokus på om det gjennom evalueringen har kommet frem et behov for å “fornorske” deler av programmet. Skrive artikkel. Lage podcast. Markedsføre i sosiale medier samt til eksternt nettverk. Ansvarlig: Prosjektleder

Prosjektleder

Irene Kingswick

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
HVA TRENGER JEG I MØTE MED MEG SELV – DEL 2
Organisasjon
Rådgivning om Spiseforstyrrelser
Beløp Bevilget
2023: kr 360 000, 2024: kr 40 000
Startdato
01.02.2023
Sluttdato
01.05.2024
Status
Under gjennomføring