Hverdagsmestring for flyktninger og migranter

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Røde Kors har aktiviteter for flyktninger og migranter i over 100 kommuner i Norge. Vi når et estimat på over 40 000 personer med innvandrerbakgrunn med våre 4800 frivillige hvert år. Daglig møter de frivillige personer som sliter med sin nye tilværelse i Norge. Dette kan være forårsaket av traumer, ensomhet og dårlige språkferdigheter. De fleste opplever at det å starte livet på nytt i et annet land hvor de mangler sosiale koder, utdanning og systemforståelse som belastende. Forskning viser at innvandrere har gjennomgående dårligere psykisk helse og livskvalitet enn majoritetsbefolkningen (FHI 2022), og er i større grad utsatt for utenforskap og manglende sosiale nettverk. Innvandrere opplever i større grad ensomhet og eksklusjon fra samfunnet enn den øvrige befolkningen. De frivillige har over tid gitt oss tilbakemelding om at det er behov for å styrke deres kompetanse på migrasjonshelse og utvikle et bedre selvhjelpstilbud til målgruppen. Dette behovet så vi med de økte flyktningankomstene fra Syria i 2015, og i enda større grad med rekordhøye ankomster på over 90 000 flyktninger siden 2022.

Aktivitet/tiltak/metode

Det skal utvikles konkrete verktøy for selvhjelp for å redusere stress, hente krefter og styrke selvfølelse. Prosjektet skal ta utgangspunkt i Internasjonal Fedarasjon for Røde Kors foreninger (IFRC) sine verktøy for hverdagsmestring for flyktninger og migranter. Disse skal tilpasses norsk kontekst. Tiltak 1: håndbok Denne tar utgangspunkt i Well-being guide utviklet av IFRC Psychosocial Centre og vil justeres så den passer norske forhold. Håndboken vil bli oversatt til de 7 mest brukte språkene for flyktninger og migranter. Håndboken vil inneholde øvelser og verktøy som kan regulere stressnivå, bedre søvn og styrke indre resiliens. Tiltak 2: samtalekort Samtalekortene er aktivitetskort som skal kunne brukes av både frivillige og deltakere i Røde Kors til å snakke om psykisk helse, stress og hverdagsmestring. Vi tar utgangspunkt i IFRC Psychosocial Centre sine samtalekort, men vil forenkle både språk og tekstmengde for å treffe språknivået til målgruppen. Både illustrerende bilder og tekst vil være aktuelt å bruke her. Tiltak 3: spill for personer med begrenset språkferdigheter. Røde Kors har tidligere utviklet stigespill i samarbeid med Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse i aktiviteten Norsktrening for flyktninger og migranter. Spillene er ment å gi informasjon innen visse tema og skape dialog. Vi skal bruke samme metode for å utvikle spill om mental helse. Spillet skal gi økt bevissthet rundt tematikken og skape rom for å snakke om egne erfaringer og følelser. Hovedmålgruppen er frivillige i Røde Kors for tiltak 1 og 2, og deltakere i Røde kors sine aktiviteter for flyktninger og migranter for tiltak 1, 2 og 3. Men virkemidlene vil gjøres tilgjengelig på rodekors.no, slik at det kan benyttes av alle som ønsker slike verktøy. Den største utfordringen vi ser med dette prosjektet er å treffe på riktig språknivå, som gjør verktøyene relevant for målgruppen. Her vil testing i samarbeid med deltakere lokalt være avgjørende for å lykkes.

Antall deltakere

15000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

På kort sikt skal prosjektet gi deltakerne lett tilgjengelige verktøy på eget språk til 1) hverdagsmestring 2) økt kunnskap om psykisk helse og 3) stressmestring. På lang sikt vil nyankomne flyktninger og migranter over hele landet ha bedre tilgang til verktøy som er tilpasset deres livssituasjon, og bidrar til økt mestring i en potensielt sårbar livssituasjon. Dette vil gi bedre grunnlag for integrering. Røde Kors aktiviteter som Norsktrening, Flyktningguide, Vennefamilie og Aktivitet på asylmottak vil også på sikt ha bedre verktøy til kompetanseheving av egne frivillige, flyktninger og migranter. Dette bidrar til økt kvalitet og tilpasning av våre tilbud til målgruppens behov.

Plan for gjennomføring

Prosjektleder vil ha ansvar for gjennomføring og koordinering av prosjektet. Prosjektgruppen sikrer faglig kvalitet i utviklingen og testing av verktøyene. Siden vi tar utgangspunkt i materiell som IFRC har utviklet, vil de ha en sentral rolle i den tidlige fasen av prosjektet. I andre fase vil tilpasning av materiellet til norsk kontekst stå i fokus. Da er det avgjørende at våre lokalforeninger og frivillige får teste og gi innspill , slik at ferdigproduktene er i trå med målgruppens behov. På bakgrunn av tilbakemeldinger fra målgruppen og frivillige vil vi justere materiellet. Dette vil gjøres av prosjektgruppen, i samarbeid med designer i Røde Kors. Trykkingen av materiellet vil gjøres av eksternt firma. For å nå ut til frivillige og Røde Kors-aktiviteter, vil promotering gjøres internt i Røde Kors, via webinarer, faste digitale månedlige møter med ansatte nasjonalt, og interne kanaler som WorkPlace, Ukenytt, Røde Kors-magasin, Teams og intranett. For å gi våre frivillige nødvendig støtte etter utrulling, vil vi utvikle et opplæringsrigg for bruk av verktøy, samt skriftlig veileder. En del av materiellet kan brukes av målgruppen uavhengig av Røde Kors, og vil derfor legges ut på rodekors.no, samt deles med kommuner, IMDi og andre offentlige samarbeidsaktører på feltet.

Prosjektleder

Ørjan Skaga

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Hverdagsmestring for flyktninger og migranter
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2025: kr 400 000
Startdato
01.01.2025
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring