Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Prosjektet fokuserer på å gi de nærmeste pårørende informasjon om impulskontrollforstyrrelser som ofte kan oppstå på grunn av medisiner. Mange vi har snakket med har selv ikke vært klar over at impulskontrollforstyrrelser har en sammenheng med medisinene før det har gått for langt. Vi ønsker å informere, opplyse og veilede de pårørende slik at de opplever mindre belastning og får en bedre mestringsfølelse i pårørenderollen.
Målsetting for prosjektet
Målet med prosjektet er å spre kunnskap om impulskontrollforstyrrelser til de pårørende slik at de kan kjenne igjen de ulike symptomene og selv oppsøke hjelp i riktige instans. Vi ønsker å gi de pårørende nyttig informasjon slik at de opplever mindre belastning og får en bedre mestringsfølelse.
Målgruppe
Nærmeste pårørende til personer med Parkinsons sykdom.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
100
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Seminarene vil arrangeres på fem ulike steder i Norge, og det vil markedsføres via hjemmesiden, facebook, medlemsbladet Parkinsonposten, gjennom våre 39 lokal- og fylkesforeninger og ved utsendelse av mail til våre medlemmer. Et av seminarene vil bli filmet og lagt tilgjengelig på vår hjemmeside slik at vi også kan nå andre som ikke har mulighet til å delta med denne informasjonen.
Fremdriftsplan for prosjektet
Jan-feb Reservasjon av hoteller, kontakte foredragsholdere. Det settes ned en prosjektgruppe. Mars – april Oppstartsmøte prosjektgruppe. Informasjonsskriv og program sendes til foreningene og medlemmene. Arrangementet annonseres på nett. Åpnes for påmeldinger. April – juni Gjennomføring av seminarene. Evalueringsskjema sendes. Aug-sept Video vil bli redigert og lagt tilgjengelig på vår hjemmeside. Nov-des Rapportering og evaluering.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Bakgrunnen for prosjektet er at man de siste årene har blitt mer oppmerksom på impulskontrollforstyrrelser som kan oppstå blant personer med Parkinsons sykdom. Medisinene som benyttes ved Parkinsons sykdom påvirker dopaminsystemet i hjernen. Når mengden dopamin øker, kan det føre til at adferden endrer seg. Impulskontrollforstyrrelser kan opptre hos de fleste, men forskning har vist at personer med parkinson har økt risiko for å utvikle disse vanskene som kan være spillavhengighet, hyperseksualitet, tvangsmessig shopping, overspising og hobbyisme. Ved parkinson kn en ikke avstå fra medisinsk behandling, men impulskontrollforstyrrelsene kan i mange tilfeller reduseres ved å endre medisineringen. Innsikten i egen adferd og konsekvensene av den kan være begrenset, derfor er pårørende en viktig målgruppe. Seminarene hadde som målsetting å forsterke informasjonsarbeidet og kunnskapen hos de pårørende, samt bedre livskvaliteten til målgruppen som var personer med Parkinsons sykdom.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Videre planer blir å bruke videoene som er produsert til å sende informasjonsmail til alle medlemmer gjennom nyhetsbrev. Filmene vil også brukes aktivt i sosiale medier for å øke oppmerksomheten rundt impulskontrollforstyrrelser ved Parkinsons sykdom. Filmene vi også kunne brukes generelt i undervisning dersom nødvendig. Forbundsstyret jobber videre med å se på hvordan vi skal forbedre tilbudet til denne gruppen. Ved å ha gitt informasjon som angår pårørende håper vi at prosjektet vil gi de hjelpen de trenger tidligere.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
551
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi ønsket en lokal forankring, samt sikre lokal kompetanse og i større grad involvere lokal- og fylkesforeningene. Derfor sendte vi ut i starten av prosjektet en invitasjon til alle vår 40- foreninger om muligheten til å gjennomføre impulskontrollseminarer for pårørende. Det var 5 fylkesforeninger som meldte interesse. Deretter gikk vi i dialog med alle foreningene for å se hvordan vi kunne løse det best mulig. I stedet for å legge for strenge føringer åpnet vi opp for lokale tilpasninger. På grunn av begrensede prosjektmidler og lokal kapasitet valgte vi i noen tilfeller å arrangere seminarene i forbindelse med andre arrangementer slik at det ikke skulle blir for kostbart å gjennomføre. Dette var også av hensyn av den frivillige innsatsen og arbeidstiden de legger ned i slike arrangementer. Det ble gjennomført 4 seminarer på ulike steder i landet, gjennomført med noe mellomrom i løpet av 2017 og 2018. Det ga oss rom for å utvikle/forbedre underveis. Seminarene hadde et godt geografisk spenn, men vi manglet noe i nord og på det sentrale Østlandet. Vi valgte derfor å arrangere et seminar i Oslo der vi også streamet og gjorde opptak. Se utfyllende informasjon i vedlagt rapport.
Resultater og resultatvurdering
Med dette prosjektet var det forventet å nå totalt 100 deltakere. Resultatene er over all forventning med 551 deltakere på seminarene. Vi har ikke kun nådd ut til pårørende som opprinnelig tenkt, men også nådd ut til mange med sykdommen selv. Tidligere har vi erfart at omtrent halvparten av deltakerne på seminarene er pårørende, vi antar at fordelingen er den samme her. Det var veldig gode tilbakemeldinger på alle seminarene og vi er veldig fornøyd med å ha fått gjennomført dette i ulike deler av landet. Både filmene og streaming av arrangementet har gode visningstall og kan brukes i lang tid etter prosjektperioden. Totalt har produksjonene blitt spilt 1795 ganger. Dette har bidratt med å nå ut med informasjon om impulskontrollforstyrrelser til flere enn bare deltakerne på seminarene.
Oppsummering og videre planer
Videre planer blir å bruke videoene som er produsert til å sende informasjonsmail til alle medlemmer gjennom nyhetsbrev. Filmene vil også brukes aktivt i sosiale medier for å øke oppmerksomheten rundt impulskontrollforstyrrelser ved Parkinsons sykdom. Filmene vi også kunne brukes generelt i undervisning dersom nødvendig. Forbundsstyret jobber videre med å se på hvordan vi skal forbedre tilbudet til denne gruppen. Ved å ha gitt informasjon som angår pårørende håper vi at prosjektet vil gi de hjelpen de trenger tidligere.