Incels: Menn som hater seg selv
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Et økende antall ensomme unge menn kategoriserer seg selv som ‘incels’. Begrepet referer til menn som føler seg avvist av kvinner, og som derfor ikke får ha sex eller få barn. Nettsamfunnet er internasjonalt, og bevegelsen blir assosiert med voldsfantasier rettet mot kvinner og minoriteter, terrorhandlinger, drap og selvdrap. Det finnes dessverre lite forskning og informasjon om denne gruppen av menn i Norge. Flere dødelige terrorhandlinger, også i Norge, har skapt oppmerksomhet rundt fenomenet. Ikke minst har det synliggjort et behov for å forstå hvordan disse mennene kan hjelpes.
Målsetting for prosjektet
Målsetningen er å bidra til å skape et kunnskapsgrunnlag om norske Incels. Dette er et lite felt innenfor norsk samfunns- og helseforskning i dag. Videre vil vi omsette kunnskapen til å fremme og legge til rette for forebygging av psykisk uhelse blant ensomme unge menn med dårlig kroppsbilde.
Målgruppe
Primær målgruppe er fagpersoner i kontakt med unge ensomme gutter. Politiet, ansatte ved ungdomsklubber, helsestasjon for ungdom og lærere er aktuelle.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
200
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Aktivitet 1: Kartlegging av norske incelforum Reform vil foreta en kartlegging av norske incelforum på internett. Kartleggingen vil fokusere på referanser til kropp, selvbilde, ensomhet, relasjonelle aspekter ved incelkultur, samt fortellinger om psykisk helse/uhelse. Reform har allerede identifisert noen norske samtalegrupper på chatteforumet Reddit.com som kan være aktuelle for en slik kartlegging. Aktivitet 2: Intervjuer med norske ‘incels’ Vi intervjuer 6 til 8 menn som kaller seg incels. Mennene vil bli rekruttert gjennom bekjentgjøring i forum, facebook og ‘snøballmetoden’. Mange av mennene kjenner hverandre gjennom internett. Tema vil være kropp, ensomhet, kroppsbilder, forhold til andre menn i incelbevegelsen, samt relasjon til kvinner, arbeidslivet og samfunnet generelt. Aktivitet 3: kunnskapsgrunnlag og anbefalinger På grunnlag av kartleggingen og drøfting med veiledere, vil vi utarbeide et kunnskapsgrunnlag og anbefalinger til målgruppen. Aktivitet 4: Konferanse med 100-150deltakere Konferansen rettes mot ansatte på fritidsklubber, politiets ungdomssatsning, helsesykepleiere, lærere. Resultater og anbefalinger fra prosjektet presenteres. Aktivitet 5: Utarbeidelse og utsendelse av digital flyer
Fremdriftsplan for prosjektet
Juli – Oppstartsmøte med Mental helse ungdom og faglige veiledere. Bekjentgjøring av prosjektet og utkast til kartlegging Aug – sept – Kartlegging av Incelforum. Beramme intervjuer. Lage intervjuguide. okt – nov – intervjuer des – feb – Analyse av intervjuer og utarbeidelse av kunnskapsgrunnlag med faglige veiledere Mars – april – Planlegging og bekjentgjøring av konferanse. Mai – Konferanse. Utarbeide/sende flyer juni 2021 – Sluttrapport
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsetting: skape et kunnskapsgrunnlag om norske Incels. Dette er et lite utforsket felt innenfor norsk samfunns- og helseforskning i dag. Videre vil vi omsette kunnskapen til å fremme og legge til rette for forebygging av psykisk uhelse blant ensomme unge menn med dårlig kroppsbilde. Målgruppe: fagpersoner i kontakt med unge ensomme gutter, blant annet politi, ansatte ved ungdomsklubber, helsestasjon for ungdom og lærere. Bakgrunn: Et økende antall ensomme unge menn kategoriserer seg selv som ‘incels’. Begrepet referer til menn som føler seg avvist av kvinner, og som derfor ikke får ha sex eller barn. Nettsamfunnet er internasjonalt, og bevegelsen blir assosiert med voldsfantasier rettet mot kvinner og minoriteter, terrorhandlinger, drap og selvdrap. Det finnes lite forskning og informasjon om denne gruppen av menn i Norge. Flere dødelige terrorhandlinger har skapt oppmerksomhet rundt fenomenet. Ikke minst har det synliggjort et behov for å forstå hvordan disse mennene kan hjelpes.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
• Gjennomføring av planlagte prosjektaktiviteter: alle planlagte prosjektaktiviteter ble gjennomført. Dette inkluderer kartlegging av incelfora, intervjuer med 8 menn som identifiserer seg med incelkulturen, utarbeidelse av kunnskapsgrunnlag, gjennomføring av konferanse og utarbeidelse av flyer. • Evaluering og drøfting med tilknyttede fagpersoner i prosjektet: det ble gjennomført tre møter i den faglige forankringsgruppen, hvor vi sikret faglig forankring i alle ledd, fra kartleggingsfase til anbefalinger og konferansen. • Tilbakemelding fra menn som selv mener de tilhører Incelkulturen: Prosjektet skapte stor interesse blant menn i incelkulturen, og det ble opprettet egne tråder på incelfora hvor maskulinitet og incelkultur ble diskutert. • Oppmøte på konferansen og evaluering: Vi gjennomførte et arrangement om incels under Arendalsuka og et strømmet lanseringsarrangement for rapporten. Begge hadde godt oppmøte, og skapte i etterkant mange medieoppslag om tematikken.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
200000
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi har foretatt en kartlegging av norske incelforum på internett. Kartleggingen fokuserte på referanser til kropp, selvbilde, ensomhet, relasjonelle aspekter ved incelkultur, samt fortellinger om psykisk helse/uhelse. Vi gjorde intervjuer av 8 menn mellom 20 og 40 år, hvorav 4 av informantene kalte seg incels. 2 av informantene valgte å ikke kalle seg incels, 2 informanter kalte ikke seg selv incels, og opplyste at de heller ikke besøkte fora for incels. Disse valgte likevel å kontakte oss etter å ha sett vår utlysning. Alle ble rekruttert gjennom bekjentgjøring og annonsering av prosjektet i ulike fora for incels og ensomme menn, som underfora på Reddit og 4Chan. Basert på kartlegging og intervjuer utarbeidet vi rapport og brosjyre. I analysen har vi løftet fram informantenes syn på egen og andres kropp, deres egen helse og syn på verden rundt seg, og deres plass i denne. Materialet fra intervjuene ble analysert ved hjelp av tematisk analyse. Datamaterialet ble brutt ned til koder, som deretter ble organisert i overordnede kategorier. Materialet fra intervjuene av informantene som kalte seg incels eller besøkte slike fora regelmessig, er det bærende grunnlaget for analysen.
Resultater og resultatvurdering
Rapport, brosjyre og arrangementer har skapt stor offentlig interesse, noe som gjenspeiles i antallet mediehenvendelser: NRK Ekko 19. des. 2019: Mange høyreekstreme sier nei til onani NRK 17. aug. 2021: Frykter incel-stempelet hindrer ensomme menn i å søke hjelp Psykologisk.no 17. aug. 2021: Incels i Norge: – Denne «ta seg sammen»-kulturen er helt vill Forskning.no 19. aug. 2021: Incels i Norge. Vi vet for lite og gjør ikke nok Aftenposten 11. nov. 2021: Kvinner som hater de fleste menn. Og seg selv Aftenposten 31. jan. 2022: Vi må slutte å demonisere menn som har det vanskelig NRK 5. feb. 2022: Nyhetsmorgen NRK 5. feb. 2022: Nitimen TV2 God morgen Norge 18. feb.2022: Har kartlagt incels i Norge – Mest farlig for seg selv. Brosjyre er bestilt av mange i målgruppen, og vi har blitt kontaktet av mange for mer informasjon. Vi har fått en lang rekke henvendelser fra menn og gutter i Norge som sliter med tematikken vi har tatt opp, og mange har også fått bistand fra terapeut i Reform.
Oppsummering og videre planer
Gjennom de intervjuedes historier har vi fått innsikt i hvordan et utvalg menn i Norge har det. Intervjuene avdekker sider av mennenes hverdag, hvordan de forstår sin kropp og sin plass i samfunnet. Selv om utvalget er relativt begrenset, har det gitt oss viktig kunnskap om livene til en utsatt gruppe menn. Vi vil ta funnene med oss videre i vårt arbeid med utsatte menn, og vi vil fortsette kunnskapsspredningen med budskapet om at menn som faller innenfor kategorien incels må møtes med forståelse, ikke demonisering eller fordømmelse.