Informasjonsvideo om glutenfritt kosthold

På bare noen uker har Norsk Cøliakiforening laget en informasjonsvideo om glutenfritt kosthold.

Illustrasjon: Norsk Cøliakiforening/Melvær&co

Som følge av smittesituasjonen ble alle kurs for pasienter med nyoppdaget cøliaki avlyst denne våren.

For en person med cøliaki er maten medisinen, og behandlingen er livslang. For å bistå dem som ikke får deltatt på kurs har Norsk Cøliakiforening kastet seg rundt og fått laget en informasjonvideo, som tar for seg opplæring i glutenfritt kosthold.

Se videoen her:


Sluttrapportsammendrag

Vanskelig å svare på hvor mange som har mottatt tiltaket. På youtube er filmen oppe i 2792 visninger. Jo mer den blir distribuert, jo flere visninger.


Søknadssammendrag

Glutenfritt kosthold er eneste behandling for personer med diagnosen cøliaki. Behandlingen er livslang, og maten er medisinen. Alle pasienter med nyoppdaget cøliakidiagnose og deres pårørende blir under normale tilstander invitert til et opplæringskurs ved et Lærings- og mestringssenter (LMS).

De får her undervisning og opplæring i glutenfritt kosthold. På grunn av koronasituasjonen og smittefare er alle kurs ved LMS avlyst. I og med at glutenfritt kosthold er eneste medisin, ønsker vi å gi pasienter og pårørende opplæring på en alternativ måte.

En informasjonsvideo vil gjøres tilgjengelig for alle helseforetak og gjennom Norsk Cøliakiforening.

Alle personer med cøliaki i Norge og deres pårørende vil derfor lett få tilgang på opplæringen, smittefritt og uavhengig av bosted og tid.

Målet er å lage en informasjonsvideo om glutenfritt kosthold som et digitalt hjemmeoppfølgingstiltak, så lenge man ikke kan kjøre vanlig undervisning ved et Lærings- og mestringssenter (LMS) pga smitterisiko.

Å lage en informasjonsvideo krever kompetanse på flere områder. Kliniske ernæringsfysiologer ved Stavanger Universitetssjukehus vil derfor utvikle informasjonsvideo i tett samarbeid med et profesjonelt kommunikasjonsbyrå og Norsk Cøliakiforening (NCF) for å få det beste produktet.

Informasjonsvideoen forventes å være klar for publisering i midten av mai 2020.

Prosjektleder

Oddveig Fossdal Drøpping

Detaljer
Program
Ekstraprogram i forbindelse med koronaepidemien
Prosjektnavn
Informasjonsvideo om glutenfritt kosthold
Organisasjon
Norsk Cøliakiforening
Beløp Bevilget
Kr 191.750
Startdato
03.04.2020