Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Svært mange med funksjonshemming har vansker med å få innpass i dagens arbeidsmarked. SSBs arbeidskraftundersøkelse 2022 viser at bare 37,5 prosent av funksjonshemmede i alderen 15-66 år var i arbeid i 2021. Døve og hørselshemmede er del av denne gruppen. Nidaros Pilegrimsgård er et pilegrimssenter, hotell og café i Trondheim, med varierte arbeidsoppgaver. Flere av våre ansatte har tegnspråklig kompetanse, og kjennskap til tilrettelegging i arbeidslivet for gruppen som har tegnspråk som sitt morsmål. Som del av våre målsetninger om å være en inkluderende arbeidsplass og stimulere til mangfold og sosial bærekraft ønsker vi å legge til rette for praksisplasser hos oss der døve og tegnspråklige får trening i å arbeide på en arbeidsplass med hørende ansatte. Dette ønsker vi å legge til rette for gjennom støtte og hjelp fra tegnspråklige veiledere. Vi vet at det er store barrierer og kunnskapshull hos bedrifter og virksomheter som fører til at døve og tegnspråklige kandidater blir ekskludert fra arbeidslivet. Gjennom prosjektet ønsker vi å utforske hva som skal til for at en arbeidsplass skal kunne ansette tegnspråklige arbeidstakere og ivareta dem på en god måte for å et langvarig arbeidsforhold.
Aktivitet/tiltak/metode
I forprosjektperioden vil det foregå møteaktivitet mellom Nidaros Pilegrimsgård, Prima og Norges Døveforbund for å utarb. en søknad til støtte av et for- og pilotprosjekt gjennom programmet Helse ved Stiftelsen Dam. Mål for for- og pilotprosjekt: 1. Lage en arb.metode til bruk i hovedprosjektet 2. Gjennomføre en kandidatperiode på Nidaros Pilegrimsgård 3. Få kandidat ut i fast jobb på ekstern arb.plass 4. Skrive søknad og søke midler til hovedprosjekt I piloten skal vi utarb. en metode som skal brukes i hovedprosjektet. I piloten er det viktig at prosjektarbeider og hørselshemmede inngår i et arbeidsteam på de ulike avdelingene, dette skiller seg fra klassisk praksisplass hvor den hørselshemmede har tolk. På denne måten vil kandidaten får en unik oppfølging og opplæring i arb.treningsperioden, samt i overgangen til en eventuell fast jobb i en ekstern bedrift. Gjennom piloten skal vi gjennomføre en kandidatperiode samtidig som utarbeider en egen arb.metode basert på SE. Kandidaten hentes inn av Prima og må vurderes som egnet til å kunne gå videre fra oss etter praksisen og ut i arb.livet. Kandidaten presenteres for 4 bolker hos oss: 1:bli kjent med de ulike arb.feltene vi har 2: utprøving på flere arb.felt 3: stå i arb. over tid og lære seg metoder for kommunikasjon med kollegiale 4: bli presentert for ekstern arb.plass og evt overgang til den I piloten skal vi gjennomføre 3 workshoper sammen med vårt arb.team og Prima. Gjennom workshopene skal vi evaluere arb. og veien videre for å bedre prosjektet: 1: Kick Off: Arb.plan blir presentert og kandidat blir valgt ut 2: Midtveisevaluering: Evaluering av arb. så langt og evt endringer blir gjort 3: Sluttrapport: Evaluering av pilot og utarb. av metode til hovedprosjekt. Resultatene i sluttrapporten vil gagne NDF i dets interessepolitiske arbeid for å inkludere døve i arbeidslivet. 4: Mediesaker: det skal skrives artikler om prosjektet, som skal utgis bla i medlemsbladet Døves Tidsskrift ved prosjektslutt.
Antall deltakere
10
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Etter gjennomføring av piloten forventer vi å ha utarbeidet en arbeidsmetode til bruk i hovedprosjektet. Arbeidsmetoden vil bli bygd på den allerede eksisterende SE-metoden som brukes både hos NAV og Prima, men som vi regner med å ha modellert til å passe inn i arbeidet vårt. Det forentes at arbeidsmetoden skal være så god og detaljert at den kan jobbes effektivt etter ved hovedprosjektets oppstart. På sikt, også i hovedprosjektet, ønsket vi at dette prosjektet skal bidra til at praksiskandidatene blir ansatt i langvarige arbeidsforhold på arbeidsplasser der de er ønsket og inkludert. Vi ønsker at prosjektet skal bidra til at barrierene som i dag finnes for å engasjere døve og tegnspråklige i ordinære virksomheter skal bygges ned, og dermed bidra til et sosialt bærekraftig arbeidsliv. Vi ønsker også at erfaringene fra prosjektet skal bidra til at Pilegrimsgårdens kompetanse som inkluderende arbeidsplass styrkes og at vi kan bidra med vår kompetanse i framtidig tilrettelegging for andre arbeidsplasser. Det skal skrives og publiseres en artikkel om prosjektet i NDFs populære medlemsblad Døves Tidsskrift slik at døve og lokallag over hele landet gjøres kjent med tilbudet ved Nidaros Pilegrimsgård. Det understrekes at prosjektet skal følge bestemmelsene for personvern som beskrevet i Personvernforordningen (GDPR), og at personsensitive opplysninger om deltakerne i form av evt. avbilding og/eller tekst i artikkelen og i sluttrapporten ikke skal fremkomme med mindre vedkommende har gitt sitt samtykke.
Plan for gjennomføring
1: Oktober 2022-august 2023: Forarbeid. Ansvarlig: Nidaros Pilegrimsgård (NPG) arbeidsgruppe: NPG, Prima, NAV og Norges Døveforbund (NDF): Møter, utarbeidelse av prosjekt og søknadsskriving 2: Juni 2023: Kandidatutvelgelse. Ansvarlig: Prima og NAV, arbeidsgruppe: NPG, Prima, NAV 3: August 2023- Juni 2024: Pilotprosjekt: 3 stk Workshopper (aug 2023, jan 2023, mai 2023). Ansvarlig: NPG, arbeidsgruppe: NPG, Prima og NAV 4: August 2023- juni 2024: Kandidatperiode (aug 2023- juni 2024) Ansvarlig: NPG, arbeidsgruppe: NPG, Prima og NAV 5: Juni 2024: Nasjonal konferanse. Ansvarlig: NPG. Arbeidsgruppe: NPG, Prima, NAV og NDF 6: Juni 2024: Publikasjon av artikkel om prosjektet skal publiseres i bla Døves Tidsskrift. 7: Juni 2024: Slutt- og regnskapsrapportering og revisjonsberetning
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Prosjektet «Inkluderende arbeidsliv for døve og tegnspråklige på Nidaros Pilegrimsgård» ble etablert for å forbedre inkluderingen av døve og tegnspråklige i arbeidslivet. Prosjektet ble initiert for å møte behovet for tilrettelagte praksisplasser der døve og tegnspråklige kan være en del av et hørende arbeidsmiljø og få verdifull erfaring og trening i arbeidslivet på en ordinær arbeidsplass. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med NAV og PRIMA AS, og hadde som hovedmål å bryte ned kommunikasjonsbarrierer og fremme samhandling på arbeidsplassen. Ved å implementere ulike tilretteleggingstiltak, ønsket prosjektet å skape et inkluderende arbeidsmiljø der døve ansatte kunne trives og bidra på lik linje med sine hørende kolleger. Prosjektet involverte døve og tegnspråklige ansatte ved Pilegrimsgården, samt deres hørende og ikketegnspråklige kolleger. En tegnspråklig arbeidsveileder fulgte den døve kandidaten tett gjennom prosjektet, og denne modellen skiller seg fra Tolk på arbeidsplass, da arbeidsveileder ikke bare tolker på arbeidsplass, men også veileder. Prosjektet har vært en suksess og har bidratt til å skape et mer inkluderende arbeidsmiljø for døve ansatte.
Gjennomføring
Prosjektet gikk stor sett som forventet. Vi fikk god veiledning, men opplevde at vi hadde for lite tid til kommunikasjon med veileder på grunn av andre arbeidsoppgaver og uforutsette hendelser i virksomheten.
Resultater og virkninger
Evalueringene viste at kandidaten hadde positive erfaringer og lærte mye gjennom prosjektet. Kandidaten uttrykte tilfredshet med tilretteleggingen og opplevde økt motivasjon og positiv innstilling til arbeidslivet. Ansatte ønsket å lære mer tegnspråk og forbedre kommunikasjonsevner, og prosjektet bidro til å øke mangfoldet og forståelsen på arbeidsplassen.