Innvandrerkvinner i frivilligheten

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Norsk Folkehjelps lokallag har mange års erfaring fra å drifte døråpneraktiviteter som leksehjelp, språktrening, svømmetrening og møteplasser som involverer både minoritet- og majoritetsbefolkningen. Samtidig er det fra en rekke lag ytret ønske om å etablere nye aktiviteter, som styrker innvandrerkvinnenes muligheter. Lagene vil arrangere temakvelder eller kurs hvor innvandrerkvinnene kan samles for å få kunnskap om tema som opptar dem, og muligheten til å diskutere egne holdninger og løsninger med andre kvinner i lokalsamfunnet. Kvinnene får støtte til å ta en større plass i lokalmiljøet.

Målsetting for prosjektet

Øke innvandrerkvinner sin; kunnskap om det norske samfunnet, styrke opplevelsen av samhold, utvide nettverket, oppleve mestring, integrering og økt livskvalitet. Bidrag til flere medlemmer med innvandrerbakgrunn, inspirerer flere lokallag til å starte med tilsvarende tilbud til innvandrerkvinner.

Målgruppe

Prosjektet har to målgrupper: Hovedmålgruppen er innvandrerkvinner og den andre målgruppen er de frivillige i lokallagene som utfører inkluderingsaktivitetene.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

400

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Norsk Folkehjelps lokallag legger til rette for felles møteplasser ved å tilby innvandrerkvinner i sine lokalmiljø Kvinner Kan aktiviteter enten ved kurs og/eller temasamlinger. Innholdet i aktiviteten er samfunnsorienterende. Kvinner Kan metodikken bidrar til at kvinnene blir bevisst egne ressurser og får trening i å være aktive deltakere. Kvinnene får anledning til å jobbe sammen som gruppe, noe som gir økt samhold og nettverk. Vi har erfart at kvinnenes deltagelse i egen læringsprosess øker motivasjon for å tilegne seg ny kunnskap. Både Kvinner Kan kurset og temasamlingene er tilpasses deltakernes bakgrunn, språkferdigheter, kunnskap og interesser. Kvinner Kan aktivitetene har en kultursensitiv tilnærming som innebærer å stille seg åpen til at forskjellige tankemåter, oppfatninger, forestillinger, verdier og tro har betydning for hvordan deltakerne forstår og nyttiggjør seg den informasjonen de får. For å evaluere Kvinner Kan aktivitetene i lokallagene benytter vi evalueringsverktøy som ble utviklet i 2019, disse videreutvikles for å best mulig gi et bilde av Kvinner Kan aktiviteter i regi av lokallagene.

Fremdriftsplan for prosjektet

Juli. 20 – mai. 21 – Oppfølging lokallag, kursholdere, fagressurser – Retningslinjer for gjennomføring av aktivitetene. – Gjennomføre Kvinner Kan aktiviteter i 7 lokallag – Synliggjøring i lokalpresse, sosiale medier – Kartlegge tilbakemeldinger Nov. 20 – juni. 21 – Evaluere plattform for kommunikasjon med lagene. – Kartlegge hvor mange som har fortsatt i lokallaget og meldt seg inn som medlem. – Synliggjøre effekten i lokal- og sental media

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Norsk Folkehjelps lokallag har etablert inkluderingsaktiviteter for og med kvinnene med innvandrerbakgrunn. Disse samfunnsorienterende aktivitetene har fremmet større grad av fellesskap og tilhørighet, bidratt til å utvide kvinnenes nettverk og gitt mot til å ta sin rettmessige plass i lokalmiljøet. Våre lokallag har lang erfaring med målrettede aktiviteter for å skape møteplasser, sikre deltakelse og hindre utenforskap. I samarbeid med Norsk Folkehjelp sentralt er det gjennomført Kvinner Kan kurs, temasamlinger samt flere aktiviteter som Folketur der kvinner med innvandrerbakgrunn har fått større kjennskap til lokalmiljøet de bor i og norsktrening. Flere av Norsk Folkehjelps lokallag har samtidig bidratt med informasjon om nytten av frivilligaktivitet på flere av organisasjonens Kvinner Kan kurs for deltakere i Jobbsjanse- og introduksjonsprogram. I prosjektperioden har den lokale forankringen bidratt til å knytte direkte bånd mellom offentlige tiltak i kommunen og frivilligheten.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Uttalelser og rapporteringer gir inntrykk av at kvinnene har opplevd økt mestring og kunnskap om det norske samfunnet, samt at flere lokallag har gjennomført aktiviteter rettet mot kvinner med innvandrerbakgrunn. Våre lokallag har i større grad samarbeidet med kommunens kvalifiseringsprogram og bidratt med kurs for kvinner med innvandrerbakgrunn både som en del av deres dagtilbud og ved å tilby aktivitet på kvelder og helger. Dessverre førte pandemien til utfordringer i gjennomføringen av fysiske kurs, og derfor er antallet kurs lavere enn måltallet. Samtidig har vi i perioder med nedstigning gjennomførte digitale samlinger. Gruppelederne for de digitale samlingene var frivillige kvinner fra lokallag i Bergen, Askøy, og Oslo. En annen suksess aktivitet har vært søndagsturene i regi av lokallaget Kristiania, hvor en blir kjent i nærmiljøet og norsktrening samtidig. Egenrapportering fra kvinnene viser av at de opplever tiltaket som nyttig og et bidrag til utvidelse av eget nettverk.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

320

Prosjektgjennomføring/Metode

Det er lokallagene i Kristiansand, Kragerø, Stange/ Løten, Hitra, Asker og Bærum, Larvik, Bergen, Askøy, Steinkjer og Oslo som har gjennomført eller bidratt inn i den kompetansehevende opplæring for kvinner med innvandrerbakgrunn. Prosjektleder har organisert kurs i samarbeid med frivillige fra lagene og våre kursholdere. Samarbeidsmodellen med eksterne fagressurser som Fagforbundet, Jurk, Multikulturelt initiativ og ressursnettverk (MiR), KREM – senter for sosialt entreprenørskap er videreført, og har bidratt til å sikre god fagkompetanse av innholdet. Dialogmetodikken i kursene er godt egnet til å fremme aktiv deltagelse, og bevissthet om egne ressurser. Egenevalueringer fra deltakerne og rapporter fra kursholdere/ fagressursene ble sammenstilt for å gi et bilde av hvor godt kurset treffer. Tilbakemeldinger fra deltakerne er positive. De trekker frem viktigheten av språktrening og opplevelsen av å få gitt uttrykk for egne meninger. Kvinnene gir også uttrykk for at tema nettverk og nettverksbygging har gitt nyttig læring. Flere av kvinnene har blitt aktive i videre lokallagsaktivitet. Deltagelse i prosjektet har ført til at veien til aktiv deltagelse i lokalmiljøet blir kortere.

Resultater og resultatvurdering

Det er positivt at et økende antall NF lag har arrangert kurs for kvinner med innvandrerbakgrunn, selv om pandemien førte til et litt lavere nedslagsfelt. Kunnskap, vennskap og nettverk er etablert blant kvinner gjennom kurs og aktiviteter. Viktige elementer som bidrar til styrke og livsglede. Spennende ny fagressurs KREM, Kreativt og Mangfoldig arbeidsliv, eksperter innen sosialt entreprenørskap, gjennomførte et 10 timers pilotkurs for kvinner med innvandrerbakgrunn i samarbeid med lokallaget Kragerø. Kurset tok bla. for seg, hva som er sosialt entreprenørskap, kartlegging av behov i lokalmiljøet, praktisk utvikling av ideer, en miniforretningsplan, presentasjon av ide. En erfaring å bygge videre på og som gav deltakerne kunnskap og verktøy om forretningsetablering. Vi har sett gode effekter av at lokallag bidro inn i kurs i regi av lokale kvalifiseringsprogram. Flere deltakere fra kvalifiseringsprogrammene har meldt seg på blant annet søndagstur, språkkafe eller svømmetrening.

Oppsummering og videre planer

Flere kvinner med innvandrerbakgrunn har fått opplevelsen av de positive ringvirkningene ved å delta i frivillig aktivitet. Lokal forankring og samarbeid mellom kommunale tiltak og frivilligheten gir gode resultater og erfaringer vi bygger på videre. Målet fremover er at 7 nye lokallag hvert år arrangerer kurs og etablerer nettverk for og med kvinner med innvandrerbakgrunn. De lokale nettverkene samles til en fagkonferanse og på sikt etablerer et nasjonalt kvinnenettverk. Flere innvandrerkvinner blir talspersoner og rollemodeller i etableringen og videreutviklingen av tiltak og nettverk.

Prosjektleder

Lise Mensner

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Innvandrerkvinner i frivilligheten
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Beløp Bevilget
2020: kr 400 000
Startdato
01.07.2020
Sluttdato
31.12.2021
Status
Avsluttet