Søknadssammendrag
Den økende forekomsten av type 2 diabetes utgjør en enorm global samfunnsmedisinsk utfordring. Til tross for nye medikamenter er det mange som ikke når de anbefalte behandlingsmålene, og har derved unødig høy risiko for komplikasjoner og tapte leveår.
Kontinuerlig blodsukkermåler (CGM) har revolusjonert behandlingen av type 1 diabetes, men er i liten grad undersøkt ved type 2. CGM-utstyret (her: Freestyle Libre 2) muliggjør full oversikt over hvordan blodsukkeret svinger døgnet rundt, og hvilke faktorer som påvirker dette.
Vårt mål med denne studien er å undersøke effekten kortvarig, repetert bruk av CGM ved type 2 diabetes. Personer (total 300 stk) som er henvist for diabetesoppfølging ved Helse i Hardanger (HiH) blir ut 2021 forespurt om å delta i studien som strekker seg over 12 måneder.
Studien har et cluster-randomisert design, hvor man enten blir randomisert til CGM-gruppen, eller til å fortsette vanlig blodsukkermåling ved fingerstikk. CGM-gruppen får totalt tre sensorer som varer i 14 dager hver. Hypotesen er at kortvarig, gjentatt bruk av CGM kan gi bedre blodsukkerregulering, øket forståelse av – og aktivering i forhold til – diabetessykdommen, mindre diabetesrelatert bekymring og stress samt økt tilfredshet med metode for blodsukkermåling, sammenlignet med tradisjonell blodsukkermåling. Studien kan ha potensielt stor betydning, siden eventuelle positive funn raskt kan overføres til nasjonale og internasjonale behandlingsretningslinjer.
Søknadssammendrag
Prosjektsammendrag
Den økende forekomsten av type 2 diabetes utgjør en enorm global samfunnsmedisinsk utfordring. Til tross for nye medikamenter er det mange som ikke når de anbefalte behandlingsmålene, og har derved unødig høy risiko for komplikasjoner og tapte leveår. Kontinuerlig blodsukkermåler (CGM) har revolusjonert behandlingen av type 1 diabetes, men er i liten grad undersøkt ved type 2. CGM-utstyret (her: Freestyle Libre 2) muliggjør full oversikt over hvordan blodsukkeret svinger døgnet rundt, og hvilke faktorer som påvirker dette. Vårt mål med denne studien er å undersøke effekten kortvarig, repetert bruk av CGM ved type 2 diabetes. Personer (total 300 stk) som er henvist for diabetesoppfølging ved Helse i Hardanger (HiH) blir ut 2021 forespurt om å delta i studien som strekker seg over 12 måneder. Studien har et cluster-randomisert design, hvor man enten blir randomisert til CGM-gruppen, eller til å fortsette vanlig blodsukkermåling ved fingerstikk. CGM-gruppen får totalt tre sensorer som varer i 14 dager hver. Hypotesen er at kortvarig, gjentatt bruk av CGM kan gi bedre blodsukkerregulering, øket forståelse av – og aktivering i forhold til – diabetessykdommen, mindre diabetesrelatert bekymring og stress samt økt tilfredshet med metode for blodsukkermåling, sammenlignet med tradisjonell blodsukkermåling. Studien kan ha potensielt stor betydning, siden eventuelle positive funn raskt kan overføres til nasjonale og internasjonale behandlingsretningslinjer.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Prosjektet ble igangsatt med bakgrunn i den økende, globale og utfordrende forekomsten av type 2 diabetes. Til tross for nye medikamenter er det mange som ikke når de anbefalte behandlingsmålene, og har derved unødig høy risiko for komplikasjoner og tapte leveår. Kontinuerlig blodsukkermåler (CGM) har revolusjonert behandlingen av type 1 diabetes, men er i liten grad undersøkt ved type 2. CGM-utstyret (her: Freestyle Libre 2) muliggjør full oversikt over hvordan blodsukkeret svinger døgnet rundt, og hvilke faktorer som påvirker dette. Vårt mål med denne studien var å undersøke effekten kortvarig, repetert bruk av CGM ved type 2 diabetes. Personer som ble henvist for diabetesoppfølging ved Helse i Hardanger (HiH) fikk tilbud om å delta i studien som strakk seg over 12 måneder. Studien hadde et cluster-randomisert design, hvor man enten ble randomisert til CGM gruppen, eller til å fortsette vanlig blodsukkermåling ved fingerstikk. CGM-gruppen fikk totalt tre sensorer som varte i 14 dager hver. Hypotesen var at kortvarig, gjentatt bruk av CGM kan gi bedre blodsukkerregulering, øket forståelse av – og aktivering i forhold til – diabetessykdommen, mindre diabetesrelatert bekymring og stress samt økt tilfredshet med metode for blodsukkermåling, sammenlignet med tradisjonell blodsukkermåling.
Gjennomføring
Gjennomføringen har, bortsett fra tidslinjen og totalt antall inkluderte pasienter, i stor grad fulgt opprinnelig plan. Grunnet covid-19-pandemien ble oppstart utsatt og gjennomføring av prosjektet tok lenger tid enn planlagt. Rekruttering av pasienter ble forsinket og omfanget var lavere enn ventet. Vi har hatt tett dialog og godt samarbeid med Diabetesforbundet. Vi har i alle deler av prosjektet hatt en brukerrepresentant knyttet til det tverrfaglige teamet, i tillegg til tett og god dialog med Diabetesforbundet nasjonalt. Diabetesforbundet har feks bidratt aktivt i rekrutteringsarbeid og i formidling av resultat av prosjektet.
Resultater og virkninger
Overordnet var det svært gode kliniske resultat for diabetespasientene i Helse i Hardanger. Pasientene var svært fornøyde med tilbudet, og behandlingen var kostnadseffektiv. Dessverre klarte ikke Helse i Hardanger å få til en videre driftsfinansiering slik målet var, og behandlingstilbudet måtte avvikles. De kvantitative resultatene som spesifikt knytter seg til den aktuelle CGM-studien er under statistiske analyser og skrivefase nå. Prosjektet har fått ekstern finansiering til en PhD-kandidat (Bente Bendixen), ved Høgskolen på Vestlandet, som skal arbeide videre med resultat og publisering. Hun har allerede fått publisert to artikler knyttet til HiH, hvor den ene er direkte knyttet til det aktuelle prosjektet. Det er en kvalitativ studie som oppsummerer pasientenes opplevelse av å bruke CGM. Den viser at bruke av CGM var en «gamechanger» når det gjelder diabetesopplæring/forståelse, at pasienten likte å bruke CGM intermitterende, og at det i noen faser ikke var ønskelig med CGM. Samlet vurderes det at resultatene kan bidra til å bedre kvaliteten på oppfølgingen av pasienter med diabetes type 2. Dissemineringsfase starter i praksis nå, og vil inkludere faglige myndigheter.