Internasjonal mannegruppe

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Mange kommer til Norge helt alene, og en stor andel av dem er menn. Flere kjenner heller ingen når de kommer, og sier at de føler seg ensomme. Dette, sammen med bekymringer for familie og venner i hjemlandet, kan være en stor belastning for deres psykiske helse. Menn som har med seg familien, kan også ha behov for å skaffe seg et nettverk. I tillegg møter de på språkbarrierer, det er utfordrende med en ny kultur og de har som regel ikke jobb. Behovet for et tilbud for denne målgruppen i Kristiansand, har blitt meldt inn fra flere arenaer, både mennene selv, de ulike asylmottakene, skolen for norskopplæring, kommunen og andre organisasjoner. Samtidig ser vi at behovet ikke bare gjelder nyankomne, men også de som har vært i Norge en stund som fortsatt har flere av de samme utfordringene. Vi ønsker derfor å starte opp en internasjonal mannegruppe som har som mål å være en sosial møteplass med fokus på inkludering, norsktrening, kulturutveksling og nettverksbygging. Det å danne et fellesskap med andre i lignende situasjoner og få språktrening, kan øke følelsen av tilhørighet, tillit og trygghet og dermed bidra til økt livskvalitet. Samtidig kan det å være en del av et nettverk, motvirke ensomhet og utenforskap som i et folkehelseperspektiv er viktige og helsefremmende faktorer.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi ønsker en drop-in aktivitet med fokus på fysisk aktivitet, friluftsliv og kulturelle arrangement. Det kan være utfordrende å rekruttere menn til aktivitet, og vi mener derfor det er essensielt med brukermedvirkning. Vi vil også at våre frivillige skal være med å forme tilbudet etter hva de kan bidra med og har interesse for. Per nå ser vi for oss at ballspill (fotball, basket, volleyball o.l) er aktuelt, både fordi det er mange som kan være interessert, samt at det fungerer samlende og godt på tvers av kultur og språk. Annet vi ser har vært populært i andre grupper er bowling, turgåing, biljard, minigolf, curling, konserter, kino m.m. Norsktrening kan gjennomføres på mange måter, og ikke bare som samtaler rundt bordet. Det å invitere til andre aktiviteter som deltakerne selv ønsker å være med på, kan fungere som en ekstra motivasjon for å møte opp og gode mestringsfølelser. Det blir også mer uformelt, som kan virke tryggende, og det kan føre til gode samtaler om felles interesser. Målgruppen er menn som har kommet til Norge, og er nøyere beskrevet i punkt 1.1.1. Vi ønsker å evaluere prosjektet underveis, gjennom møter og samtaler med frivillige og deltakere, med tolk til stede som vil sikre korrekt informasjonsflyt. Slik kan vi også få med innspill fra nye deltakere. I tillegg kan vi bruke spørreskjema (på ulike språk) før, underveis og etter prosjektet, til å evaluere aktiviteten og utvikling hos den enkelte. Av hensyn til personvern, vil vi ikke registrere navn på deltakerne, kun føre opp antall. En potensiell utfordring er å få nok frivillige, og som blir værende over lengre tid. Vi kan også møte på språkutfordringer, hvor vi kan bruke Google translate og andre deltakere med større norskkunnskaper. Røde Kors har stort fokus på kursing og opplæring av frivillige. Dette, sammen med god kommunikasjon med ansatte, gjør de frivillige rustet til å møte eventuelle andre utfordringer. Det vil også alltid være mer enn én frivillig til stede for å gjennomføre aktivitet.

Antall deltakere

300

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Språket er en barriere når man kommer til et nytt land, og noe som er vesentlig å kunne for å bli integrert i det norske samfunn og å få jobb. De fleste i den aktuelle målgruppa går enten på norskopplæring eller har gjort det tidligere. Mange ønsker i tillegg å praktisere og bedre norskkunnskapene sine, og vi ser derfor at vi kan være en viktig bidragsyter til dette. Migranter er en sårbar gruppe, ofte med mye bagasje bestående av traumer, psykisk uhelse og opplevelser fra blant annet krig og fattigdom. Denne gruppen mennesker har behov for å møte trygge og imøtekommende voksne/mennesker, som (står støtt og) kan bidra til å gi dem gode opplevelser og et pusterom i en ellers utfordrende hverdag. Gjennom forskning og media, vet vi at ensomhet og psykisk uhelse, særlig blant menn, er en stor og voksende folkehelseutfordring. Vi mener at dette tilbudet vil øke tilhørighet, tillit og trygghet, og dermed motvirke ensomhet og utenforskap, som igjen kan bidra til økt livskvalitet hos deltakerne. Forskning viser også at fysisk aktivitet kan virke positivt på vår psykiske helse. Norsktrening er en etablert nasjonal aktivitet i Røde Kors. Med mannegruppa tenker vi nytt for å nå ut til målgruppa og for å gjennomføre aktiviteten med en ny vri. Vi forventer at dette vil styrke tilbudet og øke antall deltakere. Vi har erfart at mange nyankomne også er interessert i å lære mer, bli frivillige og hjelpe andre. Gjennom å være med i en av Røde Kors sine aktiviteter, vil de få mer kunnskap og dette kan derfor være en vei inn i organisasjonslivet og gi muligheten til å være en del av et enda større nettverk.

Plan for gjennomføring

Høsten 2023 ble det gjennomført en Røde Kors-vurdering med konklusjon om å satse på en internasjonal mannegruppe. Etter vedtak i Lokalforeningsstyret og satsing i Handlingsplan (vedtatt på Årsmøte 2024), har vi utredet finansieringsmuligheter for prosjektet September-oktober 2024: – Rekruttering av frivillige gjennom nettverk, andre aktiviteter, markedsføring i våre kanaler og sosiale medier (Prosj.leder, migrasjonskollega, Lokalråd Omsorg) – Kontakte andre organisasjoner som har erfaring med lignende tilbud både i Røde Kors og andre aktører (Prosj.leder) – Ta kontakt med aktuelle samarbeidspartnere (Integreringsmottaket, Kristiansand Statlige Mottak, Kongsgård skole m.fl) for rekruttering av deltakere (Prosj.leder og migrasjonskollega) – Intervju, kursing og opplæring av nye frivillige (også ved nye frivillige ellers i perioden – Prosj.leder og migrasjonskollega) Okt-24: Planleggingsmøte med nye frivillige og felles møte (m/tolk) med frivillige og deltakere for å fremme brukermedvirkning (Prosj.leder, migr.kollega, Lokalråd) Nov-24: – Oppstart av prosjekt/aktivitet med samling annenhver uke (Prosj.leder og prosj.gr) Mars-25: – Evalueringsmøte med frivillige, har vi noen akt.ledere? Vurdere å iverksette ukentlig aktivitet (Prosj.leder) Juni-25: – Avklare prosjektstatus og Fremdriftsrapport Dam (Prosj.leder) Aug-25: – Planleggingsmøter med frivillige og deltakere, inkl evaluering av første semester (Prosj.leder) Des-25: – Felles møte og juleavslutning for alle frivillige og deltakere Planlegging og evaluering også i jan+juni-26. Har vi nok frivillige/aktivitetsledere til mest mulig selvdrevet aktivitet? Regnskap, revisjon og sluttrapport senest des-26 Gjennom prosjektperioden vil vi søke IMDi og Røde Kors nasjonalt om ekstra midler.

Prosjektleder

Hannah Levinstein Thortveit

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Internasjonal mannegruppe
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2024: kr 60 000, 2025: kr 200 000, 2026: kr 140 000
Startdato
16.09.2024
Sluttdato
16.09.2026
Status
Under gjennomføring